fbpx

Spaghetti met barba del frate, tonijn en honingtomaatjes

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Het recept van de spaghetti met barba del frate, tonijn, honingtomaatjes en citroensap is spontaan ontstaan toen we bij Mercato Italiano in Heerhugowaard de barba del frate (monniksbaard) konden bemachtigen afgelopen week.

In de lockdown periode doen Ylenia en ik zo weinig mogelijk boodschappen. Dus soms moet je improviseren met de ingrediënten die je in huis hebt. Hoofd ingrediënt is natuurlijk de barba del frate. In het Nederlands heet deze zeegroente monniksbaard. Dit waren de ingrediënten die voorhanden waren en dit bleek een hemelse match!

  • Voorbereidingstijd15 min
  • Kooktijd10 min
  • Totale tijd25 min
  • Klaar in25 minuten!
  • Portiegrootte4 personen
  • Keuken
    • Italiaans
  • Gang
    • Voorgerecht
  • Bereidingswijze
    • Koken

Ingrediënten

  • 400 gram spaghetti
  • 12 eetlepels olijfolie
  • 2 grote tenen knoflook
  • 1 bosje barba del frate (monniksbaard)
  • 1 ansjovis filets
  • 12 honingtomaatjes
  • 1 blikje tonijn
  • Sap van 1/2 verse biologische citroen
  • 2 eetlepels grof zout (liefst Himalaya)

Bereidingswijze

1

Verwijder de wortels en maak de barba del frate zorgvuldig schoon. Was goed met koud water. Blancheer vervolgens maximaal voor 3 minuten in kokend water.

2
Breng een pan water aan de kook en bereid de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
3

Zet een grote koekenpan waar straks ook de pasta in gaat op laag vuur en doe er de olie, knoflook en ansjovis in. Verwarm 1 a 2 minuten. Zorg dat de knoflook niet verbrandt, anders wordt hij bitter. Zet de pan uit en voeg de barba de frate, fijngehakte honingtomaatjes en tonijn er bij. 

4

Neem de pan van het vuur en schep de spaghetti door de saus heen. Voeg er ook een beetje kookvocht en olijfolie bij.

Wist je dit over de barba del frate?

Deze Italiaanse zeegroente in Nederland ook wel ‘monniksbaard’ genoemd lijkt enigszins op mineraalrijke spinazie maar is wat zilter van smaak. Dit ontstaat doordat het plantje groeit op de stranden langs de Middeleeuwse Zee. Alleen in de lente zijn de groene bosjes, die doen denken aan een baard, vers te verkrijgen uit Italië. De Barba di Frate kan zowel rauw als gewokt of geblancheerd worden gegeten als smaakmaker in een salade of bij vis..

Deel dit recept met anderen!

Bekijk het video recept

Meer recepten van het TuinDiner

Scroll naar top