Lasagna, wie kent het niet? Dit iconische gerecht uit de Italiaanse keuken heeft de harten van velen veroverd met zijn laagjes pasta, romige saus en smeltende kaas. Maar wist je dat er talloze variaties op dit thema bestaan? Vandaag nemen we je mee op een culinaire reis naar Griekenland, waar de traditionele moussaka de inspiratie vormt voor onze lasagna van aardappelen en aubergines.
Moussaka is een geliefde ovenschotel die zijn oorsprong vindt in de Balkan en het Midden-Oosten. Het bestaat uit lagen aubergine, aardappel en gehakt, overgoten met een romige bechamelsaus. Door de pasta te vervangen door aardappelplakjes en de gehaktsaus te verrijken met aubergine, ontstaat er een heerlijke fusie van smaken en texturen.
Niet alleen is deze lasagna variant verrassend lekker, hij is ook nog eens voedzaam en vezelrijk dankzij de groenten. Aubergines zitten boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten, terwijl aardappelen een goede bron van kalium, vitamine C en complexe koolhydraten zijn. Door volle ingrediënten te kiezen, zoals puur rundergehakt en volle melk, kun je bovendien een gezondere versie maken door essentiële vetten te gebruiken. (wij zijn zelf geen voorstanders van halfvolle producten of vervangers van natuurlijke vetten en suikers)
Het mooie van dit recept is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Vegetariërs kunnen het gehakt weglaten of vervangen door linzen of champignons. Liefhebbers van pittig eten kunnen de saus verrijken met rode chili peper, Nduja of cayennepeper. En wie graag een koolhydraatarme maaltijd eet, kan de aardappel achterwege laten en extra aubergine gebruiken.
Kortom, deze lasagna van aardappelen en aubergines is een veelzijdige allemansvriend die old school comfort food combineert met een vleugje Griekse flair. Of je hem nu serveert op een gezellige familiebijeenkomst of een etentje met vrienden, deze smaakvolle ovenschotel zal ongetwijfeld in de smaak vallen. Dus trek je koksmuts op en duik de keuken in – een culinair fusion avontuur wacht! (overigens ben ik zelf ook grote fan van de traditionele Griekse keuken!).
Lasagna van aardappelen en aubergines
Benodigdheden in je keuken
- Ovenschaal om de lasagna in te bakken
- Koekenpan om de aubergine in te bakken
- Steelpan om de bechamelsaus in te maken
- Snijplank en mes om de groenten te snijden
- Rasp om de kaas te raspen
- Houten lepel om te roeren
- Maatbekers en weegschaal om ingrediënten af te meten
- Vergiet om aardappels af te gieten
- Keukenpapier om aubergine te laten uitlekken
- Aluminiumfolie om de lasagna mee af te dekken in de oven
- Mandoline om gelijkmatige plakjes aubergine en aardappel te snijden (optioneel maar handig)
Ingrediënten
- 1 kg aardappelen, in plakjes van 1 cm di
- 2 aubergines, in plakjes van 1 cm dik
- 500 gram rundergehakt
- 200 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 2 eetlepels olijfolie
- Snufje kaneel
- zout en peper naar smaak
Voor de Bechamel saus
- 100 gram ongezouten roomboter
- 1 liter volle melk
- 1 theelepel nootmuskaat
- 100 gram bloem
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Kook de aardappelplakjes in ruim water met zout tot ze net gaar zijn. Giet ze af en laat goed uitlekken. Bestrooi ondertussen de aubergineplakjes met zout en laat 10 minuten staan. Dep daarna droog met keukenpapier.1 kg aardappelen, in plakjes van 1 cm di, 2 aubergines, in plakjes van 1 cm dik
- Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de aubergineplakjes in delen goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Fruit in dezelfde pan de ui en knoflook aan. Voeg het gehakt toe en bak rul. Breng op smaak met oregano, kaneel, peper en zout. Roer de tomatenblokjes en -puree erdoor en laat 20 minuten pruttelen.500 gram rundergehakt, 1 ui, fijngesnipperd, 1 blik tomatenblokjes, 1 eetlepel tomatenpuree, 1 theelepel gedroogde oregano, 2 teentjes knoflook, geperst, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper naar smaak, Snufje kaneel
- Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt de boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en bak 2 minuten. Schenk al roerend geleidelijk de melk erbij tot een gladde, dikke saus. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.100 gram ongezouten roomboter, 1 liter volle melk, 1 theelepel nootmuskaat, 100 gram bloem
- Vet een ovenschaal in en schep wat saus op de bodem. Verdeel er achtereenvolgens een laag aardappel, aubergine, gehaktsaus en kaas over. Herhaal tot alles op is en eindig met saus en kaas.200 gram geraspte Parmezaanse kaas
- Bak de lasagna circa 40 minuten in de oven tot goudbruin en gaar. Dek eventueel af met folie als de bovenkant te donker wordt.
Notities
Voedingswaarde
Een Griekse moussaka bestaat uit lagen aardappel, aubergine, gehaktsaus en bechamelsaus, terwijl een traditionele Italiaanse lasagne lagen pasta, bolognesesaus en bechamelsaus bevat.