panna cotta met dronken watermeloen

Panna cotta met dronken watermeloen

De panna cotta met dronken watermeloen is een fris en romig nagerecht voor een zomerse dag!

In dit zomerse dessert ontmoet de frisse smaak van watermeloen het fluweelzachte goedje van panna cotta. Het resultaat is een fris en kleurrijk dessert, om in de zomer van te genieten als onderbreking van de hitte (als die er is in Nederland ;-)).

panna cotta met dronken watermeloen

Panna cotta met dronken watermeloen

Recept van: Remco Borsato
Tijdens het TuinDiner van de editie 2016 was de panna cotta met munt en dronken watermeloen geliefd bij veel van onze gasten. Een Italiaans diner is NOOIT compleet zonder een dessert (dolce). Laat Ylenia nou echt een DOLCE freak zijn. Enige klacht was dat de weckpotjes een maatje te klein waren LOL!
5 van 1 beoordeling
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang nagerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
calorieën 298 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • Kom
  • keukenmachine
  • Koelkast
  • kookpan
  • 4 dessert glazen

Ingrediënten
  

  • 300 ml slagroom
  • 70 gram poedersuiker
  • 4 blaadjes gelatine
  • 1 handje verse munt blaadjes
  • 1/4 kwart watermeloen
  • 1 limoen - (geraspte schil en sap)
  • 8 digestive koekjes
  • 4 eetlepels witte rum

Instructies
 

  • Leg de gelatine blaadjes te weken in een kom met koud water (ze moeten ondergedompeld zijn!).
    4 blaadjes gelatine
  • Verkruimel de koekjes in een keukenmachine of, op de ouderwetse manier, in een keukendoek door erop te slaan met een deegroller. Verdeel de verkruimelde koekjes over de 4 dessertglazen.
    8 digestive koekjes
  • Snijd het vruchtvlees van de watermeloen in blokjes, doe het in een her-sluitbaar bakje en voeg er limoen, suiker en de witte rum toe. Meng het geheel goed en doe het, afgesloten, de koelkast in.
    70 gram poedersuiker, 1/4 kwart watermeloen, 1 limoen, 4 eetlepels witte rum
  • Doe de slagroom in een pan op niet te hoog vuur, voeg de poedersuiker en roer. Zet het vuur iets hoger en blijf roeren. Zodra de slagroom goed warm is en je een beetje stoom van de pan ziet stijgen, zet je het vuur uit. De slagroom mag namelijk niet koken!
    300 ml slagroom, 70 gram poedersuiker
  • Pak de gelatine uit het water, ga het eerst goed uitwringen en voeg het vervolgens aan de warme slagroom. Roer het geheel met een garde totdat de gelatine helemaal opgelost is (dit gebeurd vrij snel), doe er daarna de munt blaadjes in en laat ze in de warme slagroom voor ongeveer een 1⁄2 uur weken met het deksel op de pan.
    1 handje verse munt blaadjes
  • Haal vervolgens de munt blaadjes met een lepel of zeefje uit de slagroom en verdeel het/schenk het in de 4 glazen. Het lijkt op dit moment dat al de koek kruimels boven komen drijven. Maar, maak je geen zorgen, ze zullen beetje bij beetje naar de bodem van het glas zakken.
  • Haal vervolgens de munt blaadjes met een lepel of zeefje uit de slagroom en verdeel het/schenk het in de 4 glazen. Het lijkt op dit moment dat al de koek kruimels boven komen drijven. Maar, maak je geen zorgen, ze zullen beetje bij beetje naar de bodem van het glas zakken.
  • Haal de glazen en de gemarineerde watermeloen minimaal een 1⁄2 uur voor dat je ze serveert uit de koelkast. Meng de watermeloen nog een keertje (omdat al het sap naar de bodem van het bakje zakt) en verdeel het over de dessertglazen. Serveertip: doe er ter versiering een takje munt in.

Notities

De oorsprong van panna cotta?

De oorsprong van dit dessert is bijna mythologisch. Volgens de legende zou koningin Helena, de vrouw van de Romeinse keizer Constantijn de Grote, het panna cotta dessert hebben uitgevonden. Helena had van een priester de opdracht gekregen haar wonden te verzorgen met honing en melk, maar ze hield niet van de smaak. Dus gebruikte ze haar vindingrijkheid om een romiger alternatief te creëren.

Voedingswaarde

Calories: 298kcal
Geschatte prijs voor dit gerecht € 8
Trefwoord nagerecht, panna cotta, toetje, watermeloen
Heb je Panna cotta met dronken watermeloen zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Je eigen recept posten op TuinDiner.nl?En maak kans op een plek voor 2 personen in 2023! Klik hier en stuur je recept op!!
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 347