artisjokken-alla-romana-tuindiner

Artisjokken alla Romana

Carciofi alla Romana is een klassiek gerecht uit Rome. Carciofi zijn artisjokken die veel worden gegeten in Italië. Je ziet ze waarschijnlijk veel op pizza. Deze kunnen echter ook als bij- of hoofdgerecht gegeten worden. Deze groenten komen uit de Middellandse Zee en worden al sinds de 16e eeuw gebruikt. Bovendien zitten ze vol vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten, dus ze zijn supergezond!

artisjokken-alla-romana-tuindiner

Artisjokken alla Romana

Recept van: Remco Borsato
Artisjokken alla romana, een iconisch gerecht van de typisch Romeinse keuken, en van de keuken van Lazio in het algemeen, zijn een bijgerecht waarin eenvoud en traditie op smaakvolle wijze samengaan.
Het recept is heel eenvoudig: de artisjokken moeten worden gepeld, de hardere buitenste bladeren worden verwijderd, worden gekruid met fijngehakte knoflook, peterselie, munt of tijm, en vervolgens in een pan met een hoge rand worden gelegd, traditioneel ondersteboven, dicht opeengepakt en op een zacht vuurtje en afgedekt gestoofd. De stoom en het lage vuur zorgen voor een onovertroffen concentratie van smaken en aroma's in het kookproces.
De meest geschikte soort voor deze bereiding is de mammola of romaneschi artisjok met zijn ronde vorm en zonder doornen.
Het belangrijkste kenmerk van deze groente is zijn veelzijdigheid. De artisjok is heerlijk als hij eenvoudig bereid is.
4.75 van 4 beoordelingen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang bijgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
Calories 225 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • 1 scherp schil mes
  • 1 Kom
  • 1 hoge pan met deksel

Ingredients
  

  • 16 baby artisjokken
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 6 takjes tijm of een handje fijngehakte peterselie
  • 1 glas witte wijn
  • 1 citroen
  • zout en peper naar smaak

Instructions
 

  • Om Romeinse artisjokken te maken, begin je met het schoonmaken van de artisjokken door de hardere buitenste bladeren met je handen te verwijderen.
    Snijd de stengels af, laat ongeveer een halve centimeter van de basis over, en snijd ook de uiteinden af van de artisjok zodat je eigenlijk alleen nog het artisjok hart over hebt. Fileer ook de stengels om het vezelige buitenste gedeelte te verwijderen.
    16 baby artisjokken
  • Doe de schoongemaakte artisjokken meteen in een kom met water en citroensap zodat ze niet bruin worden. Laat de artisjokken vervolgens uitlekken op keukenpapier.
    1 citroen
  • Doe de hoge pan op een middel/laag vuur en doe de olijfolie in de pan met wat zout en peper naar smaak. Plaats de artisjokken ondersteboven in de pan naast elkaar en laat heel even aanbakken.
    Voeg nu de fijngehakte knoflook en kruiden toe. Zet het vuur nu hoog en voeg het glas witte wijn daarbij. Laat de alcohol goed verdampen en zet het vuur op de laagste stand. Plaats nu de deksel op de pan en laat voor 30 minuten zachtjes stoven.
    2 tenen knoflook (fijngehakt), 6 takjes tijm of een handje fijngehakte peterselie, 1 glas witte wijn

Video

Voedingswaarde

Calories: 225kcal
Geschatte prijs voor dit gerecht € 12
Trefwoord artisjokken, artisjokken alla romana, bijgerecht, groente, vegetarisch
Heb je Artisjokken alla Romana zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Je eigen recept posten op TuinDiner.nl?En maak kans op een plek voor 2 personen in 2023! Klik hier en stuur je recept op!!
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 367