biefstuk-tagliata

Krokante biefstuk tagliata

Wist je dat Italianen gewoonlijk gegrild vlees op een bedje van groenten eten, in plaats van andersom? Deze heerlijke zomerse biefstuk tagliata is daar geen uitzondering op!

De krokante biefstuk tagliata was als hoofdgerecht al eens gemaakt tijdens de 2e editie van ons tuindiner in 2011 in de Schermer. Voor deze editie van dit zomerse gerecht is gekozen vanwege de nieuwe versie die we al hadden uitgeprobeerd met onze sashimi tonijn carpaccio, en die uitstekend was bevallen.

biefstuk-tagliata

Krokante biefstuk tagliata

Recept van: Remco Borsato
Wat deze versie van de biefstuk tagliata zo bijzonder maakt, is het speciale brood “Pane carasatu” wat in Sardinië door de schapenhouders veel wordt meegenomen op het land tijdens het weiden van hun schapen.
Doordat het super dun en krokant is, leent het zich uitstekend voor dit gerecht zonder afbreuk te doen aan de smaak van het vlees. Doordat het niet gegist is en heel kort gebakken is het nog eens licht verteerbaar ook 😉
4.67 van 3 beoordelingen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
calorieën 379 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • Grillpan
  • vlees mes

Ingrediënten
  

  • 400 gram dunne plaat (of bavette)
  • 2 ronde vellen pane carasatu - (Sardijns ongerezen brood)
  • 100 gram roomboter
  • 8 eetlepels grof geraspte Parmezaanse kaas
  • 4 eetlepels olijfolie - (eerste persing)
  • 4 handjes rucola
  • 4 plukjes gemengde kiemen - (optioneel)

Ingrediënten voor de dressing

  • 12 eetlepels olijfolie - (eerste persing)
  • 1 sap van een citroen

Instructies
 

  • Bak het vlees (liefst van 1 stuk) om en om (afhankelijk van de dikte van het vlees) voor 2 minuten per kant in de roomboter en olijfolie.
    400 gram dunne plaat (of bavette), 100 gram roomboter, 4 eetlepels olijfolie
  • Wikkel het vlees DIRECT in een stuk aluminium folie en laat voor circa 10 minuten rusten.
  • Snijdt het vlees met een scherp vleesmes in dunne plakjes en laat deze afkoelen.
  • Plaats een handje rucola in het midden van een plat bord, leg hier een gebroken stuk pane carasatu op.
    4 handjes rucola, 2 ronde vellen pane carasatu
  • Plaats nu 3 a 4 plakjes vlees op de laag pane carasatu en besprenkel met de dressing, zout, peper en 1 eetlepel grof geraspte Parmezaanse kaas.
    12 eetlepels olijfolie, 1 sap van een citroen, 8 eetlepels grof geraspte Parmezaanse kaas
  • Plaats weer een gebroken stuk pane carasatu op het geheel met wat plakjes vlees, dressing, 1 eetlepel grof geraspte Parmezaanse kaas, peper & zout.
  • Maak af met een plukje gemengde kiemen!
    4 plukjes gemengde kiemen
  • DIRECT ETEN om te voorkomen dat het brood zompig wordt.

Notities

Ook dit gerecht kreeg veel lovende kritieken van onze gasten die dit gerecht in het algemeen verassend vonden, onder andere dankzij de heerlijk verse knapperige & licht pittige groente kiemen.
Geschatte prijs voor dit gerecht € 16
Trefwoord bavette, biefstuk, rundvlees, vleesgerecht, zomer recept
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 318