fbpx

Risotto met groene asperges en madras kerrie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Het alternatieve recept voor risotto met groene asperges (met madras kerrie!)

Risotto met groene asperges

Deze risotto met groene asperges en madras kerrie is een alternatieve versie van het klassieke Italiaanse originele recept. Belangrijk in dit recept is de keuze van eerste kwaliteit ingrediënten. Dus goede risotto rijst, verse asperges, goede pecorino Romano, verse biologische roomboter, kruidige pancetta en last but not least een uitmuntende olijfolie.

Zoals de meeste TuinDiner gasten inmiddels al weten heb ik een zwak voor madras en masala kerrie. En bij dit originele risotto gerecht (Risotto agli asparagi) is dit natuurlijk een optionele keuze. (als je niet van kerrie houdt dan is het ook heerlijk zonder natuurlijk). Zelf vind ik het een waanzinnige twist aan dit gerecht geven! (mits de madras kerrie met mate word gebruikt)

Als je besluit dit gerecht te maken, laat het je ons dan weten?

  • Voorbereidingstijd45 min
  • Kooktijd20 min
  • Totale tijd1 uur 5 min
  • Portiegrootte4 personen
  • Keuken
    • Italiaans
  • Gang
    • Eerste gerecht

Ingrediënten voor de risotto met asperges

  • 450 gram Arborio rijst
  • 1 grote rode ui
  • 1 stengel bleekselderij
  • 12 groene asperges (middel-groot)
  • 1 wortel
  • 1 teen knoflook
  • 1 aardappel
  • 100 gram roomboter
  • 150 gram pancetta (of gerookte spek als alternatief)
  • 150 gram pecorino Romano
  • 1 theelepel madras kerrie

Bereidingswijze voor de risotto met groene asperges

1

Schil de asperges met een dunschiller en snijd deze in dunne schijfjes. Houd de topjes van de asperges apart voor de garnering. Houd de schil apart en voeg deze later toe aan de bouillon.

Vooraf te bereiden

2

Maak een heerlijke verse bouillon met de wortel, ui, teen knoflook, bleekselderij en de schillen van de asperges. Voeg hierbij nog 2 eetlepels grof Himalaya zout aan toe en laat 2 uur langzaam koken met gesloten deksel.

INSIDERS TIP! Plaats ook de roomboter in de freezer (als je dit later aan de risotto toevoegt ontstaat er een thermisch effect waardoor de risotto NOG luchtiger wordt!)

3

Bak ondertussen de pancetta in een koekenpan krokant en leg deze weg voor de garnering als de risotto met asperges klaar is.

4

Doe de olijfolie in een brede hoge pan (ideaal voor het maken van risotto!) en smoor een fijngesneden rode ui voor 15 minuten met gesloten deksel op laag vuur)

5

Zet het vuur hoog en doe de rijst in de pan en laat voor 2 minuten meebakken totdat de rijst licht glazig wordt.

6

Voeg nu een beetje bouillon toe aan de rijst en roer goed door voor 2 minuten.

7

Voeg nu de de madras kerrie, de schijfjes asperges en de aardappelen bij de risotto rijst en roer goed door.

8

Voeg nu beetje voor beetje wat bouillon toe aan de rijst totdat deze na ongeveer 18 minuten beetgaar is en blijf ondertussen geduldig roeren (That’s risotto!)

9

Als de risotto beetgaar is doe je het gas uit en voeg je de bevroren roomboter toe en roer goed door totdat de roomboter goed door de risotto is verdeeld. Doe de deksel op de pan en laat voor 4 minuten rusten (dit wordt door de meesten vergeten helaas, maar dit is de allerbelangrijkste tip die ik je kan geven voor een goede risotto!)

10

Terwijl de risotto even rust heb je nu kort de tijd om de asperge topjes kort te wokken in een koekenpan met wat olijfolie (ze moeten echt behoorlijk beetgaar zijn). Blus af met wat bouillon en gebruik deze voor de garnering van de risotto.

11

Verdeel de risotto in de 4 borden en garneer met flink wat geraspte pecorino Romano, gebakken krokante pancetta en de asperge topjes.

Pronto, si mangia! Buon appetito!

Tips voor IEDERE risotto:

  1. Zorg dat de bouillon heet blijft.
  2. Zorg ervoor dat de rijst het grootste gedeelte van de bouillon heeft opgenomen voordat je een nieuwe lepel toevoegt.
  3. Blijf de risotto gelijkmatig roeren zodat elke rijstkorrel de kans heeft bouillon op te nemen.
  4. Blijf bij de risotto, zodat je het in de gaten kunt houden.

Deel dit recept met anderen!

Bekijk hier het recept van de risotto met groene asperges en kerrie op YouTube!

Meer recepten van het TuinDiner

Scroll naar top