Risotto met groene asperges

Risotto met groene asperges en madras kerrie

Risotto met groene asperges

Risotto met groene asperges en madras kerrie

Recept van: Remco Borsato
Deze risotto met groene asperges en madras kerrie is een alternatieve versie van het klassieke Italiaanse originele recept. Belangrijk in dit recept is de keuze van eerste kwaliteit ingrediënten. Dus goede risotto rijst, verse asperges, goede pecorino Romano, verse biologische roomboter, kruidige pancetta en last but not least een uitmuntende olijfolie.
Zoals de meeste TuinDiner gasten inmiddels al weten heb ik een zwak voor madras en masala kerrie. En bij dit originele risotto gerecht (Risotto agli asparagi) is dit natuurlijk een optionele keuze. (als je niet van kerrie houdt dan is het ook heerlijk zonder natuurlijk). Zelf vind ik het een waanzinnige twist aan dit gerecht geven! (mits de madras kerrie met mate word gebruikt)
5 van 1 beoordeling
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang risotto, voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
calorieën 450 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • kookpan met dikke bodem

Ingrediënten
  

  • 400 gram Carnaroli risotto
  • 1 grote rode ui
  • 12 groene asperges - middel groot
  • 1 aardappel
  • 100 gram roomboter
  • 150 gram pancetta - of gerookte spek als alternatief
  • 150 gram pecorino Romano
  • 1 theelepel kerrie madras
  • 2 eetlepels olijfolie

Bouillon

  • 2 eetlepels Himalaya zout
  • 1 teen knoflook
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 grote ui

Instructies
 

Voorbereiding

  • Schil de asperges met een dunschiller en snijd deze in dunne schijfjes. Houd de topjes van de asperges apart voor de garnering. Houd de schil apart en voeg deze later toe aan de bouillon
    12 groene asperges

Bereiding van de bouillon

  • Maak een heerlijke verse bouillon met de wortel, ui, teen knoflook, bleekselderij en de schillen van de asperges. Voeg hierbij nog 2 eetlepels grof Himalaya zout aan toe en laat 2 uur langzaam koken met gesloten deksel.
    INSIDERS TIP! Plaats ook de roomboter in de freezer (als je dit later aan de risotto toevoegt ontstaat er een thermisch effect waardoor de risotto NOG luchtiger wordt!)
    2 eetlepels Himalaya zout, 1 teen knoflook, 1 wortel, 1 stengel bleekselderij, 1 grote ui

Bereiding van de risotto

  • Bak ondertussen de pancetta in een koekenpan krokant en leg deze weg voor de garnering als de risotto met asperges klaar is.
    150 gram pancetta
  • Doe de olijfolie in een brede hoge pan (ideaal voor het maken van risotto!) en smoor een fijngesneden rode ui voor 15 minuten met gesloten deksel op laag vuur)
    1 grote rode ui, 2 eetlepels olijfolie
  • Zet het vuur hoog en doe de rijst in de pan en laat voor 2 minuten meebakken totdat de rijst licht glazig wordt.
    400 gram Carnaroli risotto
  • Voeg nu een beetje bouillon toe aan de rijst en roer goed door voor 2 minuten.
  • Voeg nu de de madras kerrie, de schijfjes asperges en de aardappelen (in kleine blokjes gesneden) bij de risotto rijst en roer goed door.
    12 groene asperges, 1 theelepel kerrie madras, 1 aardappel
  • Voeg nu beetje voor beetje wat bouillon toe aan de rijst totdat deze na ongeveer 18 minuten beetgaar is en blijf ondertussen geduldig roeren (That’s risotto!)
  • Als de risotto beetgaar is doe je het gas uit en voeg je de bevroren roomboter toe en roer goed door totdat de roomboter goed door de risotto is verdeeld.
    Doe de deksel op de pan en laat voor 4 minuten rusten (dit wordt door de meesten vergeten helaas, maar dit is de allerbelangrijkste tip die ik je kan geven voor een goede risotto!)
    100 gram roomboter
  • Terwijl de risotto even rust heb je nu kort de tijd om de asperge topjes kort te wokken in een koekenpan met wat olijfolie (ze moeten echt behoorlijk beetgaar zijn). Blus af met wat bouillon en gebruik deze voor de garnering van de risotto.
  • Verdeel de risotto in de 4 borden en garneer met flink wat geraspte pecorino Romano, gebakken krokante pancetta en de asperge topjes.
    Pronto, si mangia! Buon appetito!
    150 gram pecorino Romano

Video

Notities

Tips voor IEDERE risotto:
  1. Zorg dat de bouillon heet blijft.
  2. Zorg ervoor dat de rijst het grootste gedeelte van de bouillon heeft opgenomen voordat je een nieuwe lepel toevoegt.
  3. Blijf de risotto gelijkmatig roeren zodat elke rijstkorrel de kans heeft bouillon op te nemen.
  4. Blijf bij de risotto, zodat je het in de gaten kunt houden.

Voedingswaarde

Calories: 450kcal
Geschatte prijs voor dit gerecht € 10
Trefwoord asperges, kerrie, risotto, spek
Heb je Risotto met groene asperges en madras kerrie zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Je eigen recept posten op TuinDiner.nl?En maak kans op een plek voor 2 personen in 2023! Klik hier en stuur je recept op!!
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 286