Barba di frate

Spaghetti met barba del frate, tonijn en honingtomaatjes

Het recept van de spaghetti met barba del frate, tonijn, honingtomaatjes en citroensap is spontaan ontstaan tijdens een lockdown kooksessie thuis!

Barba di frate

Spaghetti met barba del frate, tonijn en honingtomaatjes

Recept van: Remco Borsato
Het recept van de spaghetti met barba del frate, tonijn, honingtomaatjes en citroensap is spontaan ontstaan toen we bij Mercato Italiano in Heerhugowaard de barba del frate (monniksbaard) konden bemachtigen afgelopen week.
In de lockdown periode doen Ylenia en ik zo weinig mogelijk boodschappen. Dus soms moet je improviseren met de ingrediënten die je in huis hebt. Hoofd ingrediënt is natuurlijk de barba del frate. In het Nederlands heet deze zeegroente monniksbaard. Dit waren de ingrediënten die voorhanden waren en dit bleek een hemelse match!
5 van 1 beoordeling
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Gang pastagerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
Calories 400 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • kookpan
  • koekenpan
  • snijplank

Ingrediënten
  

  • 400 gram Spaghetti
  • 12 eetlepels olijfolie - eerste persing
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bos barba di frate - monniksbaard
  • 2 stuks ansjovisfilets
  • 12 stuk honingtomaatjes
  • 1 blikje tonijn
  • 1/2 sap biologische citroen
  • 2 eetlepels grof zout - liefst himalaya

Instructies
 

  • Verwijder de wortels en maak de barba del frate zorgvuldig schoon. Was goed met koud water. Blancheer vervolgens maximaal voor 3 minuten in kokend water.
    1 bos barba di frate
  • Breng een pan water aan de kook, voeg het grove zout toe en bereid de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    400 gram Spaghetti, 2 eetlepels grof zout
  • Zet een grote koekenpan waar straks ook de pasta in gaat op laag vuur en doe er de olie, knoflook en ansjovis in. Verwarm 1 a 2 minuten. Zorg dat de knoflook niet verbrandt, anders wordt hij bitter. Zet de pan uit en voeg de barba de frate, fijngehakte honingtomaatjes en tonijn er bij. 
    12 eetlepels olijfolie, 2 tenen knoflook, 2 stuks ansjovisfilets, 12 stuk honingtomaatjes, 1 blikje tonijn
  • Neem de pan van het vuur en schep de spaghetti door de saus heen. Voeg er ook een beetje kookvocht, citroensap en olijfolie bij.
    12 eetlepels olijfolie, 1/2 sap biologische citroen

Video

Notities

Wist je dit over de barba del frate?

Deze Italiaanse zeegroente in Nederland ook wel ‘monniksbaard’ genoemd lijkt enigszins op mineraalrijke spinazie maar is wat zilter van smaak. Dit ontstaat doordat het plantje groeit op de stranden langs de Middeleeuwse Zee.
Alleen in de lente zijn de groene bosjes, die doen denken aan een baard, vers te verkrijgen uit Italië. De Barba di Frate kan zowel rauw als gewokt of geblancheerd worden gegeten als smaakmaker in een salade of bij vis.

Voedingswaarde

Calories: 400kcal
Geschatte prijs voor dit gerecht 8
Trefwoord barba di frate, pasta, spaghetti, voorgerecht
Heb je Spaghetti met barba del frate, tonijn en honingtomaatjes zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Je eigen recept posten op TuinDiner.nl?En maak kans op een plek voor 2 personen in 2023! Klik hier en stuur je recept op!!
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 421