fbpx

Rundermedaillon met artisjok in appel kardemom crème

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Rundermedaillon met artisjok in appel kardemom crème

Rundermedaillon met artisjok in appel kardemom crème

Het recept van de rundermedaillon met artisjok in appel kardemom crème is ontstaan tijdens een bezoek wat ik bracht aan het wijnhuis Ciu’Ciu’ in Le Marche begin 2019.

Dit gerecht was is relatief eenvoudig klaar te maken maar heeft een lange voorbereidingstijd.

Je verwacht waarschijnlijk geen kardemom bij een appel crème, maar deze match is hemels! Ik raad je zelfs aan om je appeltaart eens te proberen met kardemom in plaats van kaneel!

De zoetigheid van de rundermedaillon met het zoute van de pancetta brengt dit gerecht volledig in balans met de fluweelzachte kruidige appelkardemom crème en de romige artisjok is persoonlijk mijn favoriete smaakbom van deze editie!

Als je dit gerecht thuis hebt gemaakt zou je dan een reactie willen plaatsen onder dit recept? We zijn reuze benieuwd welke twist je er zelf aan hebt gegeven!

  • Voorbereidingstijd1 uur
  • Kooktijd25 min
  • Totale tijd1 uur 25 min

Ingrediënten voor Rundermedaillon met artisjok in appel kardemom crème

  • 4 ossenhaasjes van 150 gram
  • 4 lange plakjes pancetta
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 Fuij appels
  • 12 kardemom peulen
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels suiker
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 4 baby artisjokjes
  • 1 vol glas witte wijn
  • 4 takjes tijm
  • 4 tenen knoflook

Bereidingswijze van de Rundermedaillon met artisjok in appel kardemom crème

BEREIDING ARTISJOKKEN:

1
Snijd de artisjok net voor het midden, vanuit de steel gezien, doormid- den met een broodmes. Laat een stukje van de steel zitten. Snijd rondom de blaadjes van de artisjok, zodat alleen de bodem overblijft. Als er nog een stukje steel aan de artisjok vastzit, wordt de steel ook ‘geschild’. Verwerk het artisjokhart daarna meteen, of leg hem in een bak met koud water en wat citroensap, want de groente verkleurt binnen enkele seconden. Doe de olijfolie wat zout en peper in een brede pan. Laat de olie warm worden. Plaats de artisjokken met het kopje naar benden in de olie en doe fijngehakte knoflook en tijm daarbij. Laat kort de artisjokken aanbakken in de olie en blus af met witte wijn en laat de alcohol verdampen. Doe er nog een glas groentebouillon bij en sluit af met de deksel. Laat alles nu ongeveer 30 minuten stoven op laag vuur.

BEREIDING APPEL KARDEMOM CRÈME:

2
Snijd de appels (met schil) in blokjes. Kneus de karde- mom peulen met een vijzel fijn. Doe de kardemom in een thee-ei en doe dit in een pan met de appel stukjes, zout, peper en suiker. Voeg daar water bij (totdat de appels net niet onder water staan). Laat ongeveer voor 10 minuten koken met gesloten deksel. Voeg de appels met wat kookvocht in een blender samen met de roomboter. Pulse in de blender totdat er een gladde crème is ontstaan. Verwarm deze crème net voordat je het vlees gaat bereiden.

BEREIDING:

3

Vorm de ossenhaasjes tot medaillons met je handen en rol deze door wat gehakte rozemarijn. Wikkel vervolgens een plakje pancetta om de medaillon heen en maak vast met een dun touwtje (wat voor braden geschikt is). Bak even om en om met een klontje boter en wat olijfolie. Wikkel de rundermedaillons in een stukje zilverpapier en laat 3 a 4 minuten rusten.

Schenk wat van de verwarmde appel/kardemom crème aan de ene kant van het bord en plaats daar de rundermedaillon op. Aan de andere kant een artisjokken hart met de jus van de bereiding.

Deel dit recept met anderen!

Meer recepten van het TuinDiner

Pappa al pomodoro

Pappa al pomodoro 02/03/2020 Remco Borsato Een van mijn favoriete zomersoepen is pappa al pomodoro. Alleen de naam al is verrukkelijk om

Scroll naar top