Rundermedaillon met artisjok in appel kardemom crème

Rundermedaillon met artisjok in appel kardemom crème

Rundermedaillon met artisjok in appel kardemom crème

Rundermedaillon met artisjok in appel kardemom crème

Recept van: Remco Borsato
Het recept van de rundermedaillon met artisjok in appel kardemom crème is ontstaan tijdens een bezoek wat ik bracht aan het wijnhuis Ciu’Ciu’ in Le Marche begin 2019.
Dit gerecht was is relatief eenvoudig klaar te maken maar heeft een lange voorbereidingstijd. Je verwacht waarschijnlijk geen kardemom bij een appel crème, maar deze match is hemels! Ik raad je zelfs aan om je appeltaart eens te proberen met kardemom in plaats van kaneel!
De zoetigheid van de rundermedaillon met het zoute van de pancetta brengt dit gerecht volledig in balans met de fluweelzachte kruidige appelkardemom crème en de romige artisjok is persoonlijk mijn favoriete smaakbom van deze editie!
Als je dit gerecht thuis hebt gemaakt zou je dan een reactie willen plaatsen onder dit recept? We zijn reuze benieuwd welke twist je er zelf aan hebt gegeven!
4 van 3 beoordelingen
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
Calories 655 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • koekenpan
  • kookpan

Ingrediënten
  

  • 4 ossenhaasjes van 150 gram
  • 4 lange plakjes pancetta
  • 1 takje rozemarijn
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 50 gram roomboter
  • (Zout en peper naar smaak)

Ingrediënten appel kardemom crème

  • 2 Fuij appels
  • 12 peulen kardemom
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels suiker
  • 1 theelepel zwarte peper - (gemalen)
  • 50 gram roomboter

Ingrediënten artisjokken

  • 4 takjes tijm
  • 4 tenen knoflook
  • 4 baby artisjokjes
  • 1 vol glas (droge) witte wijn
  • (Zout en peper naar smaak)
  • 6 eetlepels olijfolie

Instructies
 

Bereiding appel kardemom crème

  • Snijd de appels (met schil) in blokjes. Kneus de karde- mom peulen met een vijzel fijn. Doe de kardemom in een thee-ei en doe dit in een pan met de appel stukjes, zout, peper en suiker. Voeg daar water bij (totdat de appels net niet onder water staan). Laat ongeveer voor 10 minuten koken met gesloten deksel. Voeg de appels met wat kookvocht in een blender samen met de roomboter. Pulse in de blender totdat er een gladde crème is ontstaan. Verwarm deze crème net voordat je het vlees gaat bereiden
    2 Fuij appels, 12 peulen kardemom, 1 theelepel zout, 2 theelepels suiker, 1 theelepel zwarte peper, 50 gram roomboter

Bereiding artisjokken

  • Snijd de artisjok net voor het midden, vanuit de steel gezien, doormid- den met een broodmes. Laat een stukje van de steel zitten. Snijd rondom de blaadjes van de artisjok, zodat alleen de bodem overblijft. Als er nog een stukje steel aan de artisjok vastzit, wordt de steel ook ‘geschild’. Verwerk het artisjokken hart daarna meteen, of leg hem in een bak met koud water en wat citroensap, want de groente verkleurt binnen enkele seconden. Doe de olijfolie wat zout en peper in een brede pan. Laat de olie warm worden. Plaats de artisjokken met het kopje naar benden in de olie en doe fijngehakte knoflook en tijm daarbij. Laat kort de artisjokken aanbakken in de olie en blus af met witte wijn en laat de alcohol verdampen. Sluit af met de deksel. Laat alles nu ongeveer 30 minuten stoven op laag vuur. Kijk af en toe of het niet droogkookt. Mocht dit het geval zijn, kan er nog een scheutje groentebouillon worden toegevoegd.
    (Zout en peper naar smaak), 4 takjes tijm, 4 tenen knoflook, 4 baby artisjokjes, 1 vol glas (droge) witte wijn, 6 eetlepels olijfolie

Bereiding rundermedaillons

  • Vorm de ossenhaasjes tot medaillons met je handen en rol deze door wat gehakte rozemarijn. Wikkel vervolgens een plakje pancetta om de medaillon heen en maak vast met een dun touwtje (wat voor braden geschikt is). Bak even om en om met een klontje boter en wat olijfolie. Wikkel de rundermedaillons in een stukje zilverpapier en laat 3 a 4 minuten rusten.
    Schenk wat van de verwarmde appel/kardemom crème aan de ene kant van het bord en plaats daar de rundermedaillon op. Aan de andere kant een artisjokken hart met de jus van de bereiding
    4 ossenhaasjes van 150 gram, 4 lange plakjes pancetta, 1 takje rozemarijn, 4 eetlepels olijfolie, (Zout en peper naar smaak), 50 gram roomboter

Voedingswaarde

Serving: 150gCalories: 655kcalCarbohydrates: 56gProtein: 36gFat: 29gFiber: 12g
Geschatte prijs voor dit gerecht € 20
Trefwoord appel, artisjok, kardemom, pancetta, rundermedaillon, rundvlees
Heb je Rundermedaillon met artisjok in appel kardemom crème zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Je eigen recept posten op TuinDiner.nl?En maak kans op een plek voor 2 personen in 2023! Klik hier en stuur je recept op!!
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 421