fbpx

Pappa al pomodoro

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Pappa al pomodoro



Een van mijn favoriete zomersoepen is pappa al pomodoro. Alleen de naam al is verrukkelijk om uit te spreken. Pappa is een klassieker uit de Toscaanse boerenkeuken. Een dikke soep gemaakt van weinig meer dan verse tomaten, oud brood, basilicum en olijfolie. Door de toevoeging van de rose harissa van belazu krijgt deze soep meer diepte en pit!

“Italianen hebben altijd tomaten, brood en olijfolie in huis, de basisingrediënten voor deze soep. Het is ontzettend eenvoudig om te maken, met pure ingrediënten die (mits vol van smaak) samen tot een smaakexplosie zullen leiden. En iedereen kan van deze soep genieten, ook kinderen zijn er dol op!”

  • Voorbereidingstijd45 min
  • Kooktijd30 min
  • Totale tijd1 uur 15 min

Ingrediënten voor de Pappa al pomodoro soep

  • 8 tenen knoflook 
  • 2 grote uien
  • 680 gram polpa rustica (van Granoro)
  • 500 ml groentebouillon (zelfgemaakt)
  • 8 dikke plakken rustiek oud brood
  • 60 blaadjes basilicum
  • 1 volle eetlepel rose harissa (van Belazu)
  • 14 eetlepels olijfolie (extra vergine)
  • 250 gram verse burrata

Bereidingswijze van de de Pappa al Pomodoro

1
Fruit op matig vuur de fijngehakte knoflook en uien aan in olijfolie, in een pan met dikke bodem. Voeg zodra ze kleur lijken te krijgen de tomaten, rozenharissa en de basilicum toe en laat alles een kwartiertje koken.
2
Giet de warme bouillon erbij (met vleesbouillon wordt de tomatenpap wat pittiger, zo staat het ook in het originele recept) en voeg zodra de ‘soep’ begint te koken het in dunne plakken gesneden brood toe. Laat ongeveer 10 minuten koken en blijf goed roeren. Mocht de pappa al pomodoro nu nog te dik lijken, voeg dan nog een pollepel bouillon toe. Is de tomatenpap te dun, doe er dan nog een beetje brood bij.
3
Roer de pappa al pomodoro opnieuw goed door en draai het vuur uit. Laat 5 minuten rusten, zodat het brood volledig verkruimelt.

Dien de pap lauw of warm op (nooit gloeiend heet), met 2 eetlepels olijfolie, een volle eetlepel burrata en nog wat versgemalen peper en een paar blaadjes basilicum.

Deel dit recept met anderen!

Meer recepten van het TuinDiner

Scroll naar top