fettuccine-alfredo

Fettuccine Alfredo

Traditioneel Italiaans pastagerecht “Fettuccine Alfredo”

Alfredo Pasta, het traditionele Italiaanse recept, is gemaakt met slechts 4 ingrediënten: fettuccine, parmezaanse kaas, boter en verse zwarte peper. Dit recept is dus zonder knoflook of room.

Een ding om in gedachten te houden bij dit recept is dat het het beste vers en warm geserveerd kan worden. Als het koud wordt, droogt het gerecht uit en verliest het zijn romige textuur. Dit maakt het tot het perfecte snelle en makkelijke diner recept als je niet veel tijd hebt.

De ingrediënten voor de Alfredo saus.

  • Parmezaanse kaas – vers geraspt
  • Gezouten boter
  • Pasta – fettuccine of linguine zijn mijn favorieten
  • Zwarte peper
  • Zout – het enige zout dat moet worden toegevoegd is aan het kokende water om de pasta te koken

Omdat er maar een paar ingrediënten worden gebruikt, is het altijd het beste om ingrediënten van goede kwaliteit te kiezen.

Waarom authentieke Parmezaanse kaas gebruiken voor de fettuccine Alfredo?

Parmigiano Reggiano kaas is authentiek of DOP (Denominazione di Origine Protetta wat betekent Beschermde Oorsprongsbenaming) en Parmezaan is slechts een imitatie van Parmigiano Reggiano. Reggiano wordt altijd in Italië gemaakt, terwijl Parmezaan kaas overal kan worden gemaakt en er geen beperkingen zijn op het gebruik van de naam Parmezaan. En vergeet niet een minder dure, maar ook een DOP keuze “Grana Padano” is.

Waarom zelf raspen?

Een paar redenen waarom het beter is om zelf te raspen: Het is goedkoper en het smaakt zoveel beter. Verpakte kaas heeft de neiging een coating te hebben om te voorkomen dat de kaas aan elkaar plakt. Geen goede zaak.

Je kunt je eigen kaas raspen met een kaasrasp of door stukken in je keukenmachine te doen en een paar keer te pulseren tot ze grof gemalen zijn.

Vers gemalen parmezaanse kaas kan je in een plastic zak of luchtdichte bak maximaal twee weken in de koelkast bewaren. Je kan het ook tot 18 maanden in de vriezer bewaren.

Dit is zeker een pasta recept voor kaas liefhebbers. En jazeker, ik ben er zo een.

Wat is de bereiding van pasta Alfredo? (of ook wel fettuccine al burro genoemd)

pasta-pan
  • Kook de fettuccine in een grote pan kokend water met grof zout beetgaar.
  • Voeg in een middelgrote pan de helft van de boter, 75 gram Parmezaanse kaas en 3 tot 5 eetlepels kookvocht toe.
  • Laat op laag middelhoog vuur sudderen, wacht totdat het mengsel is gesmolten en klop tot een gladde crème.
  • Voeg de uitgelekte gekookte pasta toe, nog eens 5 eetlepels heet kookvocht (of een beetje meer indien nodig), de resterende boter en kaas, schep alles voorzichtig door elkaar op laag vuur (ongeveer 1 minuut) en dien onmiddellijk op, bestrooi ruim met kaas en zwarte peper.

Pasta koken

Koop altijd een goede kwaliteit pasta en kook hem beetgaar. Een tip die ik je graag wil geven is dat je de aanbevolen kooktijd als richtlijn moet gebruiken maar zelf regelmatig moet proeven om er ZEKER van te zijn dat je het beetgaar afgiet.

Kook de pasta altijd in voldoende water. Zorg ervoor dat je de juiste maat pan kiest, je wilt niet dat het water de rand bereikt en overloopt, want pasta kan na het koken drie keer zo groot in volume worden.

Reken ongeveer 5 gram (1 theelepel) zout per liter water. Voeg het zout pas toe als het water kookt en nooit eerder.

fettuccine-alfredo

Fettuccine Alfredo

Recept van: Remco Borsato
Als je van pasta houdt, dan moet je Fettuccine Alfredo proberen! Dit gerecht is zo romig en smaakvol, dat je na één hap al verslaafd bent. Dit recept is gemaakt met slechts 3 ingrediënten: fettuccine, Parmezaanse kaas, roomboter en zwarte peper. Als je weinig tijd hebt en toch een WOW pasta op tafel wilt hebben, is dit recept een lifesaver.
5 van 1 beoordeling
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang eerste gerecht, pastagerecht
Keuken Italiaans
Porties 3 personen
calorieën 491 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • 1 Garde
  • 1 vergiet
  • 1 kookpan

Ingrediënten
  

  • 75 gram parmezaanse kaas - (liefst versgeraspt)
  • 115 gram roomboter - (liefst grasboter)
  • 300 gram fettuccine - (liefst vers)
  • 2 eetlepels grof zout - (voor het kookwater)
  • zwarte peper - (naar smaak)

Instructies
 

  • Kook de fettuccine in een grote pan kokend water met grof zout beetgaar.
    300 gram fettuccine, 2 eetlepels grof zout
  • Voeg in een middelgrote pan de helft van de boter, 75 gram Parmezaanse kaas en 3 tot 5 eetlepels kookvocht toe.
    115 gram roomboter, 75 gram parmezaanse kaas
  • Laat op laag middelhoog vuur sudderen, wacht totdat het mengsel is gesmolten en klop tot een gladde crème.
  • Voeg de uitgelekte gekookte pasta toe, nog eens 5 eetlepels heet kookvocht (of een beetje meer indien nodig), de resterende boter en kaas, schep alles voorzichtig door elkaar op laag vuur (ongeveer 1 minuut) en dien onmiddellijk op, bestrooi ruim met kaas en zwarte peper.
    zwarte peper

Voedingswaarde

Serving: 100gCalories: 491kcalCarbohydrates: 1gProtein: 13gFat: 40gSaturated Fat: 25gCholesterol: 110mgSodium: 779mgPotassium: 41mgVitamin A: 1235IUCalcium: 379mgIron: 0.3mg
Geschatte prijs voor dit gerecht € 7
Trefwoord alfredo pasta, fettuccine, fettuccine alfredo, pasta, simpel pastagerecht
Heb je Fettuccine Alfredo zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Je eigen recept posten op TuinDiner.nl?En maak kans op een plek voor 2 personen in 2023! Klik hier en stuur je recept op!!
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco is samen met zijn vrouw Ylenia oprichter van het TuinDiner concept en is werkzaam als kok tijdens de diners in de zomer. In het dagelijks leven werkzaam voor zijn eigen Internet bedrijf sinds het jaar 2000. Vader van 2 prachtige enthousiaste kinderen waar hij uiteraard zielsveel van houdt.

Artikelen: 209