De Italiaanse perentaart is DE tegenhanger van de Franse perentaart en gemaakt met verse peren!
Deze perentaart is zo gemakkelijk te maken en is de perfecte manier om te pronken met de overvloed van de herfst. Gemaakt met verse peren, een luchtige en schilferige korst en een vleugje kaneel.
Deze variant is perfect voor iedereen die van een minder zoete taart houdt en de smaak van peer wil blijven proeven. Een beetje poedersuiker volstaat! Desgewenst kan je ook wat fijngehakte walnoten of pecannoten aan het deeg toevoegen.
Recept ingrediënten
- Patent bloem
- Maïszetmeel
- Bakpoeder
- Baking Soda
- Kristalsuiker
- Eieren – Op kamertemperatuur
- Mascarpone – Op kamertemperatuur
- Zonnebloemolie
- Zout
- Peren – gesneden en in blokjes gesneden
Waarom ingrediënten op kamertemperatuur gebruiken?
Voor taarten en andere baksels is het altijd beter om ingrediënten op kamertemperatuur te gebruiken. Haal koude ingrediënten dus ruim een uur van tevoren uit de koelkast, of eerder als het koel is in de keuken. Ingrediënten op kamertemperatuur mengen gemakkelijker, waardoor een zijdezacht en luchtig beslag ontstaat voor de lekkerste perentaart!
Kun je plantaardige olie vervangen door boter?
Ja, je kan het vervangen door gesmolten, afgekoelde roomboter. Het is waarschijnlijk het beste om ongezouten boter te gebruiken in dit recept.
Wat zijn de beste peren om te bakken
De beste peren om te bakken zijn de Anjou-peren die stevig en mild van smaak zijn of conference peren die lekker knapperig zijn. Zorg ervoor dat je peren gebruikt die stevig maar rijp zijn.
In Italië gebruik ik altijd een Williams-peer, die hier heel gemakkelijk te vinden is, en ik vind ze perfect als ik een taart maak, hoewel ik ze meestal koop als ze rijp zijn, maar nog wel aan de stevigere kant zijn.
Hoe maak ik deze Italiaanse perentaart?
Maak de peren schoon en schil ze. Snijd een peer in middelgrote blokjes en de andere peer in dunne plakjes en zet ze apart.
Klop in een middelgrote kom bloem, zout, maïszetmeel, bakpoeder en baking soda door elkaar.
Klop in een middelgrote kom op gemiddelde snelheid de eieren en suiker tot een romige massa, voeg de mascarpone toe en blijf kloppen tot een gladde massa ontstaat.
Roer met een houten lepel voorzichtig het bloemmengsel door het roommengsel, voeg dan de olie toe en roer alle ingrediënten door elkaar.
Spatel de middelgrote blokjes peer erdoor en schep in de met boter ingevette taartvorm.
Bestrooi met plakjes peer en bestrooi met 2 eetlepels kristalsuiker.
Bak ongeveer 45 – 60 minuten, of tot een tandenstoker er schoon uitkomt of met een paar kruimels eraan. Laat volledig afkoelen voor het opdienen!
Vervangingen voor mascarpone
Je zou crème fraiche of roomkaas kunnen gebruiken, hoewel de smaak niet precies hetzelfde zal zijn omdat ze allebei een beetje zuur smaken. Sommige lezers hebben het vervangen door ricotta kaas, hoewel het misschien een goed idee is om het 15-20 minuten in een zeef te laten uitlekken voor gebruik omdat deze kaas veel vocht afgeeft.
Moet ik peren schillen voor het bakken?
U hoeft ze te niet te schillen als je dat liever niet doet. Als je de schil laat zitten, krijg je meer vezels binnen, die een belangrijke rol spelen bij de spijsvertering. Zorg er dan voor dat ze van biologische teelt zijn.
Hoe bewaar je de perentaart?
De volledig afgekoelde taart moet goed verpakt of in een luchtdichte bak in de koelkast bewaard worden. Hij is tot 4-5 dagen houdbaar in de koelkast.
Hoe in te vriezen
Om de taart in te vriezen, wikkel je de volledig afgekoelde taart in plasticfolie en doe je hem in een diepvrieszak. In de diepvries is hij 1-2 maanden houdbaar.
Ontdooi de taart een nacht in de koelkast of een paar uur op het aanrecht.
Deze Perentaart is een van die taarten die perfect past in een Italiaans ontbijt! En houden we niet allemaal van een heerlijke taart als ontbijt! Trouwens wie durft de lekkere combinatie van mascarpone en peren te weigeren? Geniet er maar van, voordat je het weet is de herfst voorbij!

Italiaanse Perentaart
Benodigdheden in je keuken
- 2 middelgrote kommen
- 1 spatel
- 1 taartvorm
Ingrediënten
- 185 gram patentbloem
- 1/2 theelepel zout
- 45 gram maizena
- 1.5 theelepel bakpoeder
- 1/4 theelepel beking soda
- 3 eieren - (op kamer temperatuur)
- 150 gram suiker
- 1 theelepel kaneel
- 225 gram mascarpone
- 2.5 eetlepels zonnebloemolie
- 2 peren - (Op kamertemperatuur – 30-45 minuten voor gebruik uit de koelkast halen.
De beste peren om te bakken zijn Anjou, Bosch, Bartlett of Conference. Zorg ervoor dat ze rijp maar stevig zijn en geen kneuzingen hebben.)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°. Vet een taartvorm van 20-23 cm licht in en bestrooi hem met bloem.
- Maak de peren schoon en schil ze. Snijd een peer in middelgrote blokjes en de andere peer in dunne plakjes en zet apart.2 peren
- Klop in een middelgrote kom de bloem, zout, maïzena, bakpoeder en baking soda door elkaar.185 gram patentbloem, 1/2 theelepel zout, 45 gram maizena, 1.5 theelepel bakpoeder, 1/4 theelepel beking soda
- Klop in een andere middelgrote kom op gemiddelde snelheid de eieren en suiker tot een romige massa voor ongeveer 2 minuten. Voeg de mascarpone toe en blijf kloppen tot er een gladde massa ontstaat.3 eieren, 150 gram suiker, 225 gram mascarpone
- Roer met een houten lepel voorzichtig het bloemmengsel door het roommengsel, voeg dan de olie toe en roer alle ingrediënten door elkaar.2.5 eetlepels zonnebloemolie
- Spatel de middelgrote blokjes peer en kaneel erdoor en schep in de met boter ingevette taartvorm.
- Bestrooi met plakjes peer en bestrooi met 2 eetlepels kristalsuiker.
- Bak ongeveer 45 – 60 minuten, of tot een tandenstoker er schoon uitkomt of met een paar kruimels eraan. Laat volledig afkoelen voor het opdienen!