culinaire-stedentrip-italie-verona-ponte-pietro-blog-header-001

Culinaire stedentrip Italië 2021

De culinaire stedentrip naar Italië was de dit jaar voor het eerst en eerlijk gezegd waren Ylenia en ik best wel een beetje zenuwachtig hoe dit zou verlopen, maar die spanning sloeg al snel om in complete euforie toen we kennis maakten met onze reisgenoten bij aankomst van onze eerste bestemming “Musella Winery & Country Relais” in Verona. Wat een leuke groep was dit!!!

Hoewel er verschil in leeftijd en achtergrond was, had iedereen één gemeenschappelijk doel: deze culinaire stedentrip in Noord Italië tot een succes maken, en daar is iedereen ruim in geslaagd! Sommigen hadden bij aankomst al aangegeven eigenlijk geen groepspersoon te zijn, en hebben deze woorden moeten inslikken na de laatste dag in Pistoia 😉

1e etappe

VERONA

De aankomst op onze eerste bestemming was bij “Musella Winery & Country Relais” in Verona. Een prachtige residence uit de 16e eeuw! Bij aankomst op zaterdag 11 september had iedereen de mogelijkheid om rustig zijn spullen uit te pakken en het complex te verkennen. De meesten kozen direct voor de rondleiding door de wijnkelder die door Musella werd aangeboden. Dit was heel informatief en gaf direct een idee met hoeveel zorg dit verblijf word verzorgt.

In een woord: Geweldig!

Culinair reizend door het mooie Italië, genietend van het landschap, van het fantastische Italiaanse eten en van de prachtige locaties. In 1 week een enorme verrijking van je leven met nieuwe vrienden. Ylenia, Remco en Samuel, grazie mille!

Life is too short not to live it to the fullest!
Jacques Thesing

Wat hebben we gedaan in Verona?

DAG 1 – Osteria Ponte Pietra

Voor Ylenia en mij was het een thuiswedstrijd, we kennen Verona immers uit ons duim omdat we er opgegroeid zijn als kind, en Ylenia zelfs haar universiteit heeft afgerond in deze prachtige romantische stad.

Zaterdagavond stond het eerste restaurant op het programma van onze culinaire steden trip door Noord Italië. Niet zomaar een restaurant maar eentje met een Michelin ster! Dankzij mijn neef Diego heb ik in juni kennis kunnen maken met de sympathieke eigenaar Gianni van Osteria Ponte Pietra. Behalve de hemelse maaltijden was de locatie adembenemend! Direct gelegen aan de Adige en aan de bekendste en oudste brug van Verona!

Een warm bad

Wat een fantastische trip als in een warm bad meegenomen door Ylenia en Remco door een klein deel van Italië met prachtige locaties, verrukkelijk wijnen en eten.

Langs de door familie traditie ontwikkelde producten zoals de Balsamico wat wij nooit meer azijn zullen noemen, de Parmigiano en Prosciutto. De bijzondere restaurants met hen op trotse manier gemaakte recepten, het was overweldigend.

Ook onze leuke en enthousiaste reisgezelschap, grazie mille a tutti!
Ciska & Guus de Jong

DAG 2 – FoodTour door de stad

Na een heerlijk biologisch ontbijt hadden we een afspraak in de stad met onze knappe Italiaanse gids Francesca. Na een korte wandeling hebben we met de groep eerst koffie gedronken in de historische oude “BAR CORSINI“. We hebben hier kunnen proeven van de typische zoete lekkernijen die genuttigd worden tijdens het ontbijt naast de cappuccino in Verona. Oftewel een zoete croissant en een rijstgebakje (risino).

Daarna hebben we heerlijk kunnen genieten van de plaatselijke vleeswaren & kazen bij een oeroude vintage winkel “La Ciacola” Uiteraard ging dit gepaard met een wijnproeverij waarbij we o.a. de plaatselijke witte Custoza & Soave wijn hebben kunnen proeven.

De tijd was aangebroken om nog even verder te pimpelen bij Osteria Scalin in “Veronetta”. Dit is het oudste deel van Verona waar een kabelbaantje naar de bovenliggende heuvel “Torricelle” ligt. (Hier worden bijna alle panorama foto’s geschoten voor de ansichtkaarten van Verona). Na een goed glas wijn hebben we de kabelbaan naar boven genomen en hebben genoten van het adembenemende uitzicht van deze mooie stad. De weg terug hebben we gelopen zodat we ook het oude Romeinse amfitheater (teatro Romano) hebben kunnen bekijken.

Nu was het de hoogste tijd om trattoria Ropeton te bezoeken! De geheime saus die al 53 jaar nooit is prijsgegeven, maar de saus die wij in 2018 hebben gekraakt voor ons menu tijdens onze TuinDiners. (Voor velen van jullie nog steeds de lekkerste pastasaus uit alle tuindiner edities).

De oude eigenaar en zijn zoon kunnen als prettig gestoord bestempeld worden en hebben ons behalve vermaakt ook prima geholpen. En jullie raden nooit wat we met z’n allen besteld hebben….

Precies………. Pennette alla Ropeton!

Bij het verlaten van trattoria Ropeton hebben de mannen nog even snel de start van de Grand Prix van Monza bekeken. Max was goed weg maar ook weer snel de baan af, jammer…

Niet getreurd, de hoogste tijd om even terug te keren naar ons prachtige verblijf waar de meeste van ons nog een heerlijk frisse duik hebben kunnen nemen voordat we in de avond nog een mooie wandeling konden maken in het romantische Verona! Lange dag gehad met veel indrukken 😉

Ferrari fabriek – Maranello

2e etappe

MARANELLO

DAG 3 – Reisdag naar Maranello

De eerste reisdag naar een nieuwe bestemming. De rit was maar anderhalf uur en precies tussen Verona en Maranello lag de mooie stad “Mantua”. De stad waar de prachte Netflix serie “Il Processo” is opgenomen. Velen hadden daarom een tussenstop gemaakt in deze pittoreske stad.

Ylenia, Samuel en ik hadden ervoor gekozen om direct door te gaan naar “Maranello Palace“. Dit moderne mooie hotel bevind zich pal tegenover de Ferrari fabriek! Na het uitpakken van onze koffers hebben we bekeken waar we het beste konden eten, en dat was een restaurant wat gelieerd is aan het hotel! Toen al onze reisgenoten eenmaal waren aangekomen in het hotel hebben we s’avonds voortreffelijk gegeten en gelachen in restaurant “La Gazzella” in Maranello.

Wat hebben we gedaan in Modena?

DAG 4 – Bezoek aan Modena

Op papier was dit qua activiteiten de meest intensieve dag op het programma, dus zaak om niet te zwaar ontbijten in het hotel (enige minpuntje was de teleurstellende koffie!).

De eerste etappe was een rondleiding door de prachtige leefbare stad Modena. Onze gids Roberta wachtte ons op nadat we onze auto’s hadden geparkeerd in een bijzondere parkeerplaats aan de rand van de binnenstad. Even snel een goede espresso (die van het hotel was echt niet te doen 😉 ) bij de bar van de parkeerplaats en VIA!

Eerste stop was piazza Garibaldi waar we een beknopte geschiedenis kregen te horen over Modena en wat de stad in de loop der jaren heeft betekent m.b.t. kunst, muziek en op culinair gebied. Daarna hebben we onze wandeling voortgezet langs prachtige kathedralen en pleinen. En als rasechte Nederlanders/Italianen was het na ruim een uur lopen toch ECHT tijd voor een bakkie.

Na de heerlijke koffie en sanitaire pauze zijn we gelopen naar het conservatorium waar een prachtig standbeeld stond van Luciano Pavarotti die daar zijn opleiding heeft genoten. Dit was tevens de plek waar we afscheid namen van Roberta. Gezien ons schema die dag en de trek die velen van ons begonnen te krijgen, was het de hoogste tijd om naar onze 2e excursie te gaan: Acetaia Boni waar een lichte lunch op ons te wachten stond.

DAG 4 – Excursie Acetaia Boni

Na een korte rit door de vlakke landschappen van Emilia Romagna kwamen we uit bij Acetaia Boni. Een van de meest authentieke balsamico producenten van de wereld. De ontvangst was uiterst vriendelijk door Fabio die ons samen met zijn zoontje verwelkomde. Na een korte uitleg over de historie van de familie Boni en de historie van de balsamico azijn hebben we een bezoek gebracht aan de grote hal waar alle eeuwenoude vaten met balsamico azijn lagen.

De kennis en het enthousiasme waarmee Fabio ons over zijn bedrijf vertelde was bijna ontroerend. Heerlijk om nog mensen aan te treffen die met zoveel liefde en toewijding over hun werk en familie kunnen vertellen! De oudste balsamico was ondertussen 159 jaar! Iedere generatie krijgt zijn eigen vaten met zijn naam erop. We hebben balsamico azijn mogen proeven uit verschillende jaargangen tot zelfs 30 jaar oud! Na de uitleg stond er een lichte lunch op ons te wachten. Uiteraard was hier het centrale ingrediënt de balsamico azijn! Na afloop hebben velen van ons de heerlijke balsamico aangeschaft om mee te nemen naar Nederland zodat we nog lang kunnen nagenieten van dit heerlijke goedje uit Modena! Allora, nu door naar Marano sul Panaro waar de 3e excursie zou plaatsvinden: Prosciuttificio Leonardi!

DAG 4Excursie prosciuttificio Leonardi

Nou daar stonden we dan midden op een verlaten weg in Marano sul Panaro. Aan de buitenkant zag de hammakerij Leonardi er een beetje verloederd uit met de rode verweerde markiezen. De drang naar caffeine was inmiddels niet meer te houden na een intensieve eerste helft van de dag 😉 Gezien nog niet iedereen aangekomen was in dit kleine gehucht besloten Ylenia, Samuel, Gerrit, Sjoukje en ik te gaan voor een espresso bij een barretje (waar hevig werd gepokerd door een stel oude mannen) tegenover prosciuttificio Leonardi. Later sloot de rest van de groep aan voor een espresso.

Het moment was daar, tijd om naar binnen te gaan. We hadden werkelijk geen idee wat ons te wachten stond. Maar de gastheer (Gary) was al de eerste verrassing. Een sympathieke reus waar je echt geen ruzie mee wilt hebben (LOL). In de groep was zijn naam al snel tot Gary Glitter omgedoopt!

En de grootste verassing kwam toen Gary (Glitter) ons door een klein deurtje leidde aan het begin van de winkel. Daar bleek een immens groot complex te zijn waar per jaar 600.000 hammen worden geproduceerd. Alsof we in een andere wereld terecht kwamen. De buitenkant van deze hammakerij had mij dus volledig om te tuin geleid (nogmaals een bevestiging dat je ZEKER in Italië nooit je mening moet baseren op het uiterlijk van een restaurant of in dit geval een hammakerij).

Na een uitvoerige rondleiding door Gary en Ylenia (die moest vertalen) was het tijd om al het lekkers te proeven in de winkel boven. Er stonden ruime schalen klaar met: Parmezaanse kaas, Culatello, Pancetta, Parma ham, mortadella, achterham en achterham met truffel. De Culatello was in dit geval een klasse apart. Wat later bleek is dat prosciuttificio Leonardi ook hammen levert aan Massimo Bottura van osteria Francescana (Inmiddels al 3 jaar het beste restaurant ter wereld!).

Na afloop hebben wij zelf nog een stuk Parmezaanse kaas meegenomen die 157 maanden was gerijpt! Via, op naar de laatste excursie van de dag: Caseificio Moscattini waar Parmezaanse kaas wordt gemaakt.

DAG 4 – Excursie caseificio Moscattini

Laatste excursie van dag 4 alweer, en iedereen was natuurlijk benieuwd hoe zo’n Parmezaanse kaas nou eigenlijk gemaakt wordt. Ook bij dit bedrijf (wat vlak bij ons hotel lag) merk ik op met hoeveel toewijding en passie hier gewerkt wordt. Iedere ochtend om 05:00 wordt begonnen met het verzamelen van de melk voor alle nieuwe vormen Parmezaanse kaas. Voor iedere Parmezaanse kaas is maar liefst 1200 liter volle melk nodig! De kazen worden zorgvuldig gemaakt en gerijpt in grote hallen waar ze torenhoog worden gestapeld. Na de rondleiding hebben we uitvoerig de rest van de boerderij kunnen bewonderen waar ook de verse pasta werd gemaakt en de overige kazen.

Na afloop hebben velen nog een paar stukken kaas meegenomen om direct op te eten en om mee te nemen naar Nederland. De lange dag was hierbij ten einde en iedereen ging zijn eigen weg die avond. De volgende dag zou etappe 3 op het programma staan: Bologna!

3e etappe

BOLOGNA

DAG 5 – Reisdag naar én verblijf in Bologna

Na het ontbijt in ons hotel in Maranello was het tijd om weer op pad te gaan. Bestemming was Hotel Porta San Mamolo. Het hotel is gelegen NET binnen de stadspoorten. Dus de wijk was heel rustig terwijl je binnen 10 minuten lopen midden in het centrum stond van deze kolkende studentenstad. Onze aankomst was in de ochtend. Iedereen was vrij om zelf de stad te verkennen gedurende de dag. En na de inspanning van de dag daarvoor was dit ook nodig. Ylenia, Samuel en ik hadden een heel leuk vegan restaurant gevonden voor de lunch: Botanic Lab Cucina. We hebben een heerlijke frisse rijke salade kunnen eten, en dat was nodig gezien we in de avond met de groep zouden eten bij Da Cesari.

Dit restaurant was op aanraden van onze vriend Ronald Mol die ook in Bologna heeft gewoond. De eigenaar Riccardo was sympathiek en heel behulpzaam tijdens het fantastische diner die avond. Ronald had gelijk……. En wereld tent!

Wat hebben we gedaan in Bologna?

DAG 6Excursie naar FICO Bologna

Zelf probeer ik al jaren naar FICO te gaan maar was dat iedere keer net niet gelukt voor wat voor reden dan ook. Gelukkig was hier dan eindelijk HET moment. Doordat FICO pas om 11:00 open ging hadden we nog alle tijd om rustig te ontbijten en uit te checken uit ons hotel omdat we na ons bezoek aan FICO direct onze trip zouden vervolgen naar Pistoia. Onze 4e en laatste bestemming.

Gezien de omvang van FICO was het verstandig om afzonderlijk deze culinaire Efteling zelf af te struinen. Dit hebben we in het begin via een driewieler gedaan om even het parcour en activiteiten te bepalen, daarna zijn we te voet verder gegaan. Door alle corona maatregelen en het seizoen was helaas niet alles open, maar we hebben wel een goede indruk gekregen hoe groots en uitgebreid de Italiaanse eetcultuur daadwerkelijk is. Na de vele versnaperingen en een heerlijke lunch zijn Ylenia, Samuel en ik direct vertrokken naar Borgo Antico Casalbosco, onze prachtige laatste verblijfplaats van deze culinaire stedentrip naar Italië. In de avond zou onze kookworkshop plaatsvinden met al onze reisgenoten en alle boodschappen moesten nog gehaald worden. Daar hadden we nu even tijd voor!

4e etappe

pistoia

DAG 6 – Reisdag & kookworkshop Pistoia

Voor mij is het inmiddels de 3e keer dat ik hier mag verblijven. Het is een prachtig verblijf in de heuvels van Toscane waar ik echt even tot rust kan komen! Maar er moest gekookt worden die avond! Verwachtingen waren hoog gespannen omdat we voor het eerst als gehele groep zouden koken. Op het menu stonden de volgende gerechten: Eerste gerecht: Pasta Ropeton! Tweede gerecht: Parmigiana di melanzane met Panzanella salade. Toetje: Tiramisù alla Nutella.

DAG 6Kookworkshop – Pistoia

Deze kookworkshop begon feestelijk omdat Gerrit & Sjoukje die dag 21 jaar getrouwd waren dus hadden we alle reden om de avond te beginnen met een heerlijke prosecco en wat zoutjes! Na een mooi gedicht over liefde wat Ylenia had opgedragen aan Gerrit en Sjoukje namens onze hele groep, was het moment aangebroken om de mouwen op te stropen en volop aan het werk te gaan 😉

Iedereen mocht aangeven aan welk gerecht hij/zij het liefste wilde werken. Dus de teams waren al snel gevormd. Het was voor ons heel leuk om te zien dat iedereen vol overgave en toewijding bezig was om de gerechten tot een succes te maken. De gerechten waren heerlijk gelukt en de bijhorende wijnen waren top. (Borgo Antico Casalbosco heeft een eigen wijnhuis en label die pal naast het complex ligt).

Iedereen heeft na afloop keurig geholpen met afruimen en schoonmaken dus waren we ook op tijd klaar. De nachtrust zou belangrijk zijn omdat we de dag daarop Florence zouden bezoeken.

DAG 7 – Bezoek aan Florence

Alweer de laatste uitstapjes als groep samen. Het prachtige Florence stond op het programma. En eerlijk is eerlijk, om daar te komen met de auto was op z’n zachts gezegd een uitdaging! Je moet zeer goed kunnen inparkeren om je auto kwijt te kunnen in het centrum. Een aantal hadden daarom besloten om het kleinere Pistoia te bezoeken (kan ik heel goed begrijpen). Voor degenen die in Florence bleven was de eerste stop “Mercato Centrale“. Na alle lekkernijen te hebben bekeken was het natuurlijk tijd om het ook te proeven! Dit kan voortreffelijk op de eerste verdieping waar heel veel locale street food gelegenheden te vinden zijn. Ook een wine-bar met meer dan 600 wijnen! We hebben daar heerlijk kunnen lunchen en zelfs een rode Tignanello wijn kunnen drinken uit 2016! (grazie Marcel!). Velen zijn hier nog lekker blijven pimpelen en hebben bijhorende voortreffelijke crostini’s gegeten. Anderen gingen heerlijk struinen in deze prachtige stad uit de Renaissance!

In de avond stond het laatste diner gepland van deze reis. Op advies van Filippo Galoppi (vriend van de Borsato’s) hebben we gegeten bij ristorante Rafanelli in Pistoia. Filippo komt uit Pistoia en weet als geen ander wat de beste restaurants zijn in de regio. Filippo is echter nu woonachtig in Napels, maar was toevallig die avond in Pistoia. Zijn spontane bezoek was voor ons een aangename verrassing! Ook hier hebben we heerlijk gegeten en was dit een waardige afsluiting van deze heerlijke reis samen!

DAG 8Terug naar Nederland

De dag begon met het laatste ontbijt samen, iedereen zou zijn eigen weg gaan na het ontbijt. Gerrit en Sjoukje waren als enige al om 08:00 vertrokken omdat ze hun reis zouden voortzetten in Duitsland en konden het ontbijt dus niet bijwonen. Hans en Anneke zouden doorreizen naar Asti, terwijl Ciska, Guus en Jacques naar hun woning aan het Como meer zouden vertrekken en hun vakantie konden verlengen. Els en Maarten gingen nog door naar hun woning in Nice voordat ook zij gingen aansluiten bij de groep uit Como.

Tijdens het ontbijt hadden Nico en Guus nog een hele lieve speech om ons te bedanken voor de reis en de organisatie die hiermee gepaard ging. Uiteraard was dit voor ons een bevestiging dat onze missie geslaagd was en alle voorbereidingen en tijd die we, samen met Style in Travel, in deze reis hadden gestoken niet tevergeefs is geweest & de basis heeft gelegd voor onze volgende culinaire stedentrip in Italië!

Bekijk de video van deze reis!

Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco is samen met zijn vrouw Ylenia oprichter van het TuinDiner concept en is werkzaam als kok tijdens de diners in de zomer. In het dagelijks leven werkzaam voor zijn eigen Internet bedrijf sinds het jaar 2000. Vader van 2 prachtige enthousiaste kinderen waar hij uiteraard zielsveel van houdt.

Artikelen: 209