Tonno Vitellato

Tonno Vitellato

Tonno Vitellato

Tonno Vitellato

Recept van: Remco Borsato
Ik had eerst grote twijfels of de tonno vitellato een gerecht zou zijn wat bij het Nederlandse publiek zou aanslaan. Gelukkig heb ik mij behoorlijk vergist en is dit gerecht tot een van de favorieten uitgeroepen van editie 2018 bij vele van jullie!
We hebben dit gerecht als eerste op de Nederlandse tafel gebracht en we zijn daar best een beetje trots op.
De bedenker van het oorspronkelijke recept is de Italiaanse chefkok Antonino Cannavacciuolo. aan hem alle eer!
5 van 1 beoordeling
Voorbereidingstijd 4 uur
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 4 uur 20 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
calorieën 839 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • kookpan
  • Grillpan
  • Staafmixer

Ingrediënten
  

  • 400 gram tonijn - (sashimi kwaliteit)
  • 4 dessertlepels mayonaise
  • 4 filets ansjovis
  • 8 eetlepels soyasaus - (Kikkoman groen)
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1/2 theelepel xantana - (optioneel)
  • 4 theelepels Furikake
  • eetbare bloemetjes ter decoratie - (optioneel)

Kalfsfond

  • 1 kilo kalfsbotten
  • 3 stengels bleekselderij
  • 2 wortels
  • 1 bosje tijm
  • 2 uien

Instructies
 

Bereiding kalfsfond

  • Het grootste werk in dit gerecht zit hem in het maken van een goede kalfsfond. Dit kost nu een-maal veel tijd. Niet moeilijk, wel tijdrovend. Maar doe het a.u.b. het is zooooo lekker!
  • Plaats de kalfsbotten samen met de ui, bleekselderij, wortel, tijm en ruim water in een grote kookpan. Laat het geheel tot de kook komen, eenmaal aan de kook zet je het vuur op de laagste stand en laat je alles ruim 8 uur sudderen (met gesloten deksel).
    1 kilo kalfsbotten, 3 stengels bleekselderij, 2 wortels, 1 bosje tijm, 2 uien
  • Haal de botten vervolgens samen met alle ingrediënten uit de pan en zeef de overige bezinksels nog door een vergiet heen. Plaats het vocht weer in de pan en laat het inkoken totdat je een gebonden fond over hebt gehouden.
    Ga nu met een staafmixer de fond nog even pureren om eventuele laatste stukjes wortel, etc. weg te werken. Laat afkoelen en zet het weg voor later gebruik, of zet het in de koelkast als je het voor de volgende dag gaat gebruiken.

Bereiding tonijn

  • Strooi de Furikake mix over de tonijn heen en laat even rusten.Zet een grillpan aan en laat deze gloeiend heet worden. Plaats de tonijn op de grillplaat en schroei aan alle kanten heel kort dicht. Haal de tonijn van het vuur en laat 5 minuten rusten.
    400 gram tonijn, 4 theelepels Furikake

Bereiding ansjovis/kappertjes mayonaise

  • Pureer de mayonaise samen met de ansjovis en kappertjes tot een gladde emulsie.
    4 filets ansjovis, 1 eetlepel kappertjes, 4 dessertlepels mayonaise

Plating

  • Snijd vervolgens de tonijn in 4 gelijke moten en leg deze in een diep bord. Doe op iedere tonijn moot 1 dessert lepel mayonaise emulsie. In de tussentijd meng je de kalfsfond met de soyasaus, xantana (meng met een staafmixer de font nogmaals om het te binden met de xantana) en breng het vervolgens aan de kook.
    Schenk deze in koffiekannetjes en giet de hete kalfsfond rondom de tonijn moten als de gasten het bord al op tafel hebben.
    Mamma mia, che spettacolo!
    8 eetlepels soyasaus, 1/2 theelepel xantana, eetbare bloemetjes ter decoratie
Geschatte prijs voor dit gerecht € 20
Trefwoord antonino canavacciolo, sashimi tonijn, vitello tonnato
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 318