zelfgemaakte-tuindiner-kruidenboter

Zelfgemaakte TuinDiner kruidenboter

Daar zit je dan, op een zwoele avond tussen al het prachtige groen en de gezellige lampjes bij het TuinDiner, de geur van gegrilde entrecote prikkelend in je neus. En terwijl de sappige steak je bord raakt, is er die ene onweerstaanbare toevoeging die het allemaal naar een hoger niveau tilt: onze kenmerkende zelfgemaakte kruidenboter gebaseerd op het originele recept van de Café de Paris kruidenboter. Het gesprek aan tafel verstomt even en maakt plaats voor verzuchtingen van genot. We hebben het keer op keer gezien, en de roep om het recept werd met de week luider. Dus voor al onze geliefde gasten die niet konden wachten om deze heerlijke frisse kruidenboter zelf te recreëren: het moment is eindelijk daar. Met trots presenteren wij het langverwachte, verfijnde en oh-zo verrukkelijke recept van de kruidenboter die menigeen sprakeloos heeft gemaakt. Maak je klaar om een stukje TuinDiner-magie in je eigen keuken te brengen!

zelfgemaakte-tuindiner-kruidenboter

Zelfgemaakte TuinDiner kruidenboter

Recept van: Remco Borsato
Er gaat niets boven de rijke, hartige smaak van versgemaakte kruidenboter, vooral wanneer deze boter is geïnspireerd op het tijdloze recept van Café de Paris. Dit recept, dat zijn oorsprong vindt in het befaamde Restaurant Café de Paris in Genève, heeft met de jaren verschillende variaties gekend. Vandaag voegen we een speelse twist toe met Limoncello, wat zorgt voor een subtiel zoet citrusaccent dat perfect harmonieert met de pittige en hartige smaken van de boter. Deze kruidenboter is niet alleen verrukkelijk op een malse steak, maar ook op zeevruchten, gevogelte of gestoomde groenten. Laat je verleiden door deze culinaire traktatie!
5 van 1 beoordeling
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang bijgerecht
Keuken Italiaans
Porties 10 personen
calorieën 150 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • 1 foodprocessor
  • 1 spatel

Ingrediënten
  

  • 1 kilo gezouten roomboter - (op kamertemperatuur)
  • 25 gram Dijon mosterd
  • 25 gram kappertjes
  • 50 gram bruine sjalotjes
  • 50 gram verse peterselie
  • 50 gram verse bieslook
  • 5 gram marjolein - (gedroogd)
  • 5 gram verse tijm - (alleen de blaadjes)
  • 30 gram verse Franse dragon - (alleen de blaadjes)
  • 1 mespuntje gemalen rozemarijn
  • 3 teentjes knoflook, geperst of geraspt
  • 8 ansjovisfilets (afgespoeld)
  • 1 eetlepel goede cognac
  • 1 eetlepel limoncello
  • 1 theelepel worcestersaus
  • 1 theelepel zoete paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 mespuntje cayennepeper
  • 1 1 citroen - (sap en fijn geraspte schil)
  • 15 gram Himalaya zout

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten, behalve de boter, in een foodprocessor.
    25 gram Dijon mosterd, 25 gram kappertjes, 50 gram bruine sjalotjes, 50 gram verse peterselie, 50 gram verse bieslook, 5 gram marjolein, 5 gram verse tijm, 30 gram verse Franse dragon, 1 mespuntje gemalen rozemarijn, 3 teentjes knoflook, geperst of geraspt, 8 ansjovisfilets (afgespoeld), 1 eetlepel goede cognac, 1 eetlepel limoncello, 1 theelepel worcestersaus, 1 theelepel zoete paprikapoeder, 1 theelepel kerriepoeder, 1 mespuntje cayennepeper, 1 1 citroen, 15 gram Himalaya zout
  • Maal de ingrediënten fijn totdat je een mooie pasta hebt. (niet al te fijn!)
  • Neem een grote kom en doe hier de roomboter in.
    1 kilo gezouten roomboter
  • Voeg de fijngemalen kruidenmix toe aan de boter.
  • Meng het geheel goed door elkaar totdat de boter en kruiden volledig zijn gemengd.

Notities

De oorsprong van deze zelfgemaakte TuinDiner kruidenboter komt uit Genève!

Heb je ooit gehoord van de beroemde Café de Paris boter? Ah, een echte traktatie voor je smaakpapillen! Hoewel je bij het horen van de naam misschien meteen aan een chic café in Parijs denkt, komt deze kruidenboter eigenlijk uit… Zwitserland! Ja, echt waar!
Het was rond 1941 toen het Restaurant Café de Paris in Genève deze verleidelijke botersaus introduceerde. En geloof me, het werd al snel de talk of the town. Het originele recept was en blijft een goed bewaard geheim. Tot op de dag van vandaag proberen veel chefs het na te maken, maar het origineel blijft ongeëvenaard.
Wat ik zo fascinerend vind, is dat ondanks de geheimzinnigheid rondom het recept, het over de hele wereld is verspreid. Je vindt nu verschillende varianten, van sauzen tot boterblokjes die je over een sissende steak kunt leggen. En hoewel het oorspronkelijk bedoeld was voor steak, gaat het ook geweldig samen met zeevruchten, kip en zelfs groenten.
Wist je dat de échte Café de Paris saus zelfs nu nog wordt geserveerd in restaurants zoals de L’Entrecote groep’s steakhouses? Zowel in Frankrijk, Zwitserland als daarbuiten. En elke keer als ik het proef, kan ik alleen maar denken aan de briljante geest achter dit recept. Met zo’n rijke mix van kruiden, specerijen en, jawel, ansjovis, is het echt iets speciaals.
Zo zie je maar weer, soms is het de onverwachte herkomst van een gerecht dat het zo intrigerend en heerlijk maakt. Dus de volgende keer dat je een klontje van onze zelfgemaakte TuinDiner boter ziet smelten op een gloeiend hete steak, denk dan even terug aan dat kleine café in Genève!

Voedingswaarde

Serving: 20gramCalories: 150kcal
Geschatte prijs voor dit gerecht € 20
Trefwoord boter, kruidenboter
Heb je Zelfgemaakte TuinDiner kruidenboter zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Je eigen recept posten op TuinDiner.nl?En maak kans op een plek voor 2 personen in 2023! Klik hier en stuur je recept op!!
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 258