Laat je verwarmen door de traditionele Italiaanse winterklassieker Bagna Cauda
De donkere wintermaanden vragen om warm eten dat je van binnenuit verwarmt. De Italiaanse regio Piëmont heeft daar een perfect gerecht voor: Bagna Cauda. Deze smeuïge, warme ansjovis-knoflooksaus is ideaal om groenten, brood en ander fingerfood lekker in te dippen. Bagna Cauda is een eeuwenoude traditie in Piëmont en ontstond als goedkoop gerecht voor de arme bevolking. Tegenwoordig is het een geliefde winterklassieker om gezellig te delen met vrienden en familie. In dit artikel deel ik het traditionele recept voor Bagna Cauda, zodat jij dit iconische gerecht ook kunt maken. Je leest de ingrediënten, bereidingswijze en tips om de saus warm te houden tijdens het dippen. Zo ervaar je de authentieke smaak van Piëmont!
Bagna Cauda recept
Benodigdheden in je keuken
- 1 terracotta schaal
Ingrediënten
- 8 eetlepels olijfolie (extra vergine)
- 2 eetlepels roomboter
- 6 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 4 ansjovisfilets op olie, fijngehakt
- zout en peper naar smaak
- Eventueel wat melk of room om de saus smeuïger te maken
Instructies
- Verhit de olijfolie en boter in een steelpan op laag vuur. Voeg de fijngehakte knoflook toe en laat dit zachtjes smoren. Roer regelmatig om.8 eetlepels olijfolie (extra vergine), 2 eetlepels roomboter, 6 teentjes knoflook (fijngehakt)
- Voeg de fijngehakte ansjovis toe en roer goed door elkaar. Laat dit nog 5 minuutjes zachtjes pruttelen.4 ansjovisfilets op olie, fijngehakt
- Breng op smaak met lekker wat zwarte peper en eventueel zout. Voeg wat melk of room toe als je de saus smeuïger wilt maken.zout en peper naar smaak, Eventueel wat melk of room om de saus smeuïger te maken
- Giet de warme Bagna Cauda saus over in een mooie terracotta schaal of pot en plaats er een kaars onder om de saus warm te houden tijdens het dippen.
- Serveer de Bagna Cauda met stokbrood, rauwe groenten zoals bloemkool, worteltjes en selderij en gekookte groenten zoals aardappelen en asperges. Ook lekker met gegrild vlees, gehaktballetjes of stukjes kip.
- Dip de groenten, vlees en brood in de warme saus en geniet van deze traditionele Italiaanse lekkernij! Buon appetito!