Bagna Cauda Recept Piemonte

Bagna Cauda Recept

Laat je verwarmen door de traditionele Italiaanse winterklassieker Bagna Cauda

De donkere wintermaanden vragen om warm eten dat je van binnenuit verwarmt. De Italiaanse regio Piëmont heeft daar een perfect gerecht voor: Bagna Cauda. Deze smeuïge, warme ansjovis-knoflooksaus is ideaal om groenten, brood en ander fingerfood lekker in te dippen. Bagna Cauda is een eeuwenoude traditie in Piëmont en ontstond als goedkoop gerecht voor de arme bevolking. Tegenwoordig is het een geliefde winterklassieker om gezellig te delen met vrienden en familie. In dit artikel deel ik het traditionele recept voor Bagna Cauda, zodat jij dit iconische gerecht ook kunt maken. Je leest de ingrediënten, bereidingswijze en tips om de saus warm te houden tijdens het dippen. Zo ervaar je de authentieke smaak van Piëmont!

Bagna Cauda Recept

Bagna Cauda recept

Recept van: Remco Borsato
Bagna Cauda is een echt traditioneel gerecht uit Piëmont dat al eeuwenlang gemaakt wordt. Het is een smeuïge, warme saus op basis van olijfolie, boter, ansjovis en knoflook die heerlijk is om groenten, brood en ander fingerfood in te dippen. Oorspronkelijk werd het gerecht gegeten door arme mensen in de winter om zichzelf te warmen.
Tegenwoordig is het een geliefd gerecht om te delen met vrienden en familie tijdens feesten en borrels.De saus wordt traditioneel warm gehouden onder een terracottapot met een kaars eronder. Zo blijft de Bagna Cauda lekker warm tijdens het dippen.
Typische ingrediënten om in de saus te dippen zijn rauwe en gekookte groenten, brood, vlees en gehaktballetjes. Het is een eenvoudig gerecht om te maken maar de smaak is zeker complex en verfijnd. De combinatie van olijfolie, boter, ansjovis en knoflook geeft een heerlijke, smeuïge saus met een subtiele vis en knoflooksmaak.
Bagna Cauda is een echt seizoensgerecht dat het beste past bij de koude wintermaanden. Het is ideaal om te delen met vrienden en familie tijdens een gezellig samenzijn. Probeer dit traditionele gerecht eens uit de Italiaanse regio Piëmont voor een authentieke, hartverwarmende ervaring!
5 van 3 beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang antipasto
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
calorieën 195 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • 1 terracotta schaal

Ingrediënten
  

  • 8 eetlepels olijfolie (extra vergine)
  • 2 eetlepels roomboter
  • 6 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 4 ansjovisfilets op olie, fijngehakt
  • zout en peper naar smaak
  • Eventueel wat melk of room om de saus smeuïger te maken

Instructies
 

  • Verhit de olijfolie en boter in een steelpan op laag vuur. Voeg de fijngehakte knoflook toe en laat dit zachtjes smoren. Roer regelmatig om.
    8 eetlepels olijfolie (extra vergine), 2 eetlepels roomboter, 6 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • Voeg de fijngehakte ansjovis toe en roer goed door elkaar. Laat dit nog 5 minuutjes zachtjes pruttelen.
    4 ansjovisfilets op olie, fijngehakt
  • Breng op smaak met lekker wat zwarte peper en eventueel zout. Voeg wat melk of room toe als je de saus smeuïger wilt maken.
    zout en peper naar smaak, Eventueel wat melk of room om de saus smeuïger te maken
  • Giet de warme Bagna Cauda saus over in een mooie terracotta schaal of pot en plaats er een kaars onder om de saus warm te houden tijdens het dippen.
  • Serveer de Bagna Cauda met stokbrood, rauwe groenten zoals bloemkool, worteltjes en selderij en gekookte groenten zoals aardappelen en asperges. Ook lekker met gegrild vlees, gehaktballetjes of stukjes kip.
  • Dip de groenten, vlees en brood in de warme saus en geniet van deze traditionele Italiaanse lekkernij! Buon appetito!
Geschatte prijs voor dit gerecht € 14
Trefwoord antipasto, dipsaus, groente
Bagna Cauda is de perfecte manier om samen te komen en jezelf te verwarmen tijdens koude dagen. Probeer deze Italiaanse winterklassieker voor een stukje Piëmont in je eigen keuken!
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 318