Ricciarelli – Italiaanse koekjes die je tong doen smelten
Ik heb een nieuwe guilty pleasure, en het is de schuld van mijn Italiaanse vriendin Giada. Toen ze deze heerlijke Ricciarelli koekjes voor me bakte, was ik verkocht. Mijn smaakpapillen ontploften!
Deze kleine ronde koekjes zien er onschuldig uit, maar ze zijn verslavend lekker. Het lijkt alsof de Italianen een geheime formule hebben om koekjes te maken die je tong laten smelten.
Giada vertelde me dat Ricciarelli traditioneel uit Siena komen. Kennelijk bakken ze daar al eeuwenlang deze heerlijkheid. Het recept is simpel, met amandelen, suiker en eiwit. Maar de smaak is hemels!
Ik kon me niet bedwingen, en at de hele lading Ricciarelli op in één middag. Giada schudde haar hoofd en mompelde iets in het Italiaans en dacht dat ik het ik niet kon horen, maar ik heb een scherp gehoor 😉 Het betekende: “hopeloze verslaving”. Ze heeft gelijk, ik ben verslaafd aan deze koekjes!
In dit artikel deel ik het originele recept, zodat jij ook deze Italiaanse lekkernij kunt maken. Maar pas op, ze zijn verslavend lekker!
Ricciarelli – Het traditionele Italiaanse amandelkoekjes recept
Ingrediënten
- 250 gram amandelmeel
- 250 gram poedersuiker
- 2 eiwitten
- 1 theelepel citroensap
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 snufje zout
- Poedersuiker voor het bestuiven
Instructies
Het deeg
- Meng in een kom het amandelmeel en de poedersuiker.
- Voeg de eiwitten, citroensap, vanille-extract en een snufje zout toe.
- Kneed alles tot een homogeen deeg. Het deeg is goed als het soepel aanvoelt en een beetje plakt aan je handen. Voeg zo nodig extra poedersuiker of amandelmeel toe.
- Vorm het deeg tot een bal en laat 30 minuten rusten onder plastic folie.
Uitsteken en bakken
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Rol kleine balletjes van het deeg ter grootte van een walnoot en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Druk de balletjes een beetje plat met een vork.
- Bak de koekjes in 12-15 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de Ricciarelli koekjes afkoelen op een rooster.
Afwerking
- Bestuif de afgekoelde koekjes royaal met poedersuiker.
- Bewaar de Ricciarelli koekjes in een afgesloten trommel. Ze blijven 2 weken vers.
Voedingswaarde
Even een weetje om de perfecte Ricciarelli koekjes te maken!
Het belangrijkste ingrediënt voor Ricciarelli is amandelmeel. Gebruik fijn amandelmeel zonder schilfers voor het beste resultaat. Daarnaast bevat het deeg eiwit voor structuur en citroensap voor extra smaak. De vanille-extract zorgt voor een aromatische smaak.
Je kunt het deeg ook verrijken met specerijen zoals kaneel voor een speculaas-achtige smaak. Andere noten zoals pistachenoten, hazelnoten of walnoten kunnen ook toegevoegd worden.
Tips en variaties
- Voeg specerijen toe zoals kaneel, gember, nootmuskaat of speculaaskruiden voor extra smaak.
- Rol de koekjes door pistachenoten, hazelnoten of amandelen voor crunchy stukjes.
- Maak grotere Ricciarelli en snijd ze doormidden voor sandwich koekjes met banketbakkersroom.
- Versier de koekjes met een glazuur van poedersuiker en citroensap.
- Serveer de koekjes bij de koffie of thee voor een lekkere traktatie.
- Bewaar de koekjes in een mooi blik of doosje voor een origineel cadeau.
- Personaliseer de koekjes met naam of initalen in suikerglazuur.
De geschiedenis van Ricciarelli uit Siena
Ricciarelli is afkomstig uit de Italiaanse stad Siena in Toscane. Het koekje is vernoemd naar een edelman, Ricciardo di Neri, die leefde in de 14e eeuw. De legende gaat dat hij deze koekjes bakte om Katharina van Siena te eren, een heilige non die in de stad woonde.
In de 16e eeuw werd het recept voor Ricciarelli verfijnd door de nonnen van het klooster van San Prospero in Siena. Zij voegden aromatische ingrediënten toe zoals citroen, vanille en kaneel. Ook werd in deze tijd de typische ronde vorm met de vorkdrukken geïntroduceerd.
Tegenwoordig is Ricciarelli een bekend exportproduct van Siena. De koekjes worden nog altijd op ambachtelijke wijze gebakken volgens traditionele recepten. In december bakken de Sienese bakkers dag en nacht om de grote kerstvraag aan te kunnen.
Echte Ricciarelli di Siena is te herkennen aan de GI-beschermde naam (geografische indicatie). Deze garantie voor origine en kwaliteit kregen de koekjes in 2010.