geroosterde-romige-tomantensoep

Geroosterde romige tomatensoep

De geroosterde tomatensoep die we tijdens het TuinDiner 2022 hebben gemaakt is lekker zoet van smaak door het roosteren van de tomaat, ui en knoflook. Samen met de zoet-zure balsamico azijn is dit een verfrissende combinatie. Welke soort tomaten je gebruikt laat ik natuurlijk aan jullie over, maar kies wel voor een zoetige smaakvolle tomaat. Wij hebben de cherry-pruimtomaatjes gekozen samen met een goede San Marzano tomaat uit Napels. Deze tomatensoep is heerlijk op een warme avond als lichte maaltijd maar ook koud voor bijvoorbeeld als voorgerechtje bij een BBQ of op een feestje als antipasto.

Als je thuis tomatensoep gaat maken, waarom dan niet onze heerlijke geroosterde tomatensoep die we tijdens het TuinDiner editie 2022 hebben gemaakt? Deze tomatensoep is dik en romig, en het recept is vrij eenvoudig te maken. Hij wordt gemaakt van geroosterde pruim- en San Marzano tomaten met een toegevoegde smaak van ui, knoflook, kruiden, balsamico azijn (zeer belangrijk ingredient!) en een beetje suiker.

Tomatensoep is de soep bij uitstek en is eigenlijk heel veelzijdig. Het is de perfecte partner in crime voor gegrilde kaassandwiches. Als je er knapperige croutons aan toevoegt, wordt het hemels. Het wordt onweerstaanbaar als je het combineert met een glas rode wijn, vooral Chianti. Dus, als je je een beetje deftig wilt voelen, stel ik voor dat je een kom van deze soep maakt voor al je vrienden & familie 🙂

Meng uien, tomaten en knoflook in een mengkom. Breng het op smaak met zout en peper, olijfolie en balsamico azijn. Wok dit mengsel in een grote koekenpan en bedek het met tijm, basilicum en een snuf suiker. Doe het mengsel vervolgens in een blender en pureer dit tot een gladde massa. Giet in een mooie kom en serveer aan je gasten.

Dit is niet het volledige recept, maar een kortere versie ervan. Antwoorden op al je vragen (over het recept natuurlijk) vind je hieronder.

geroosterde-romige-tomantensoep

Geroosterde romige tomatensoep

Recept van: Remco Borsato
Onze geroosterde tomatensoep is lekker dik en romig. Het is gemaakt met pruimtomaten, ui, kruiden, balsamico azijn, en een vleugje suiker. Geladen met rijke en voedzame elementen verzadigt de soep je trek en vult het je maag.
4.50 van 2 beoordelingen
Delen op Facebook Delen op Twitter
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 1 uur
Gang soep
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
calorieën 30 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • Kom
  • Grote koekenpan
  • spatel
  • blender

Ingrediënten
  

  • 20 pruimtomaatjes - (gehalveerd)
  • 1 witte ui - (in grove plakjes gesneden)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 bosjes basilicum
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 12 eetlepels olijfolie - (eerste persing)
  • 3 eetlepels balsamico azijn - (liefst die van Giusti)
  • 2 theelepels chili vlokken
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 150 ml kookroom
  • 450 gram gepelde tomaten - (liefst San Marzano)

Instructies
 

  • Fruit in een pan met de olijfolie, de gesneden uien en knoflook even aan. Voeg er wat zout, peper en chili vlokken aan toe.
    1 witte ui, 2 teentjes knoflook, 2 theelepels chili vlokken, 1 theelepel zout, 1 theelepel zwarte peper, 12 eetlepels olijfolie
  • Leg in plakjes gesneden tomaten omgekeerd in dezelfde pan om ze goed te laten kleuren. Voeg daar de San Marzano tomaten, suiker, balsamicoazijn, verse tijm en basilicum aan toe. Laat ongeveer 25 minuten koken.
    20 pruimtomaatjes, 2 takjes verse tijm, 2 bosjes basilicum, 1 eetlepel rietsuiker, 3 eetlepels balsamico azijn, 450 gram gepelde tomaten
  • Pureer dit mengsel nu met een staafmixer of blender tot de gewenste consistentie.
  • Maak het af met kookroom voor een extra romige smaak.
    150 ml kookroom
  • Uw tomatensoep is klaar om op te peuzelen.
Voeg toe aan de boodschappenlijst

Notities

Vaak gestelde vragen (FAQ’s)

 

Hoe maak je de geroosterde tomatensoep NOG lekkerder?

Om een betere tomatensoep te maken hoeft u alleen maar verse kruiden en specerijen toe te voegen. Volg bovendien de juiste stappen en de dikke, romige en heerlijke soep is klaar.

Wat past er goed bij tomatensoep?

Tomatensoep gaat goed samen met pretzels, croutons, tortilla, reepjes avocado, zure room en nog veel meer.

Hoe maak je geroosterde romige tomatensoep NOG dikker?

Om de soep dikker te maken voeg room of roux toe. Dit zal resulteren in een betere en dikke consistentie.

Moet ik tomaten ontvellen voor soep?

Nee, voor de bereiding van deze tomatensoep is dit niet nodig, gezien de soep door de blender gaat. Bovendien krijg je hierdoor ook meer EXTRA vezels binnen!

Vond je deze soep lekker?

Geef onze soep daarom ook een beoordeling op deze pagina!
Bekijk ook onze andere recepten.

Voedingswaarde

Serving: 100gramCalories: 30kcalCarbohydrates: 7gProtein: 0.8gFat: 0.3gSodium: 190mgFiber: 0.6gSugar: 0.4g
Geschatte prijs voor dit gerecht € 8
Trefwoord soep, tomaten
Heb je Geroosterde romige tomatensoep zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Je eigen recept posten op TuinDiner.nl?En maak kans op een plek voor 2 personen in 2023! Klik hier en stuur je recept op!!
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco is samen met zijn vrouw Ylenia oprichter van het TuinDiner concept en is werkzaam als kok tijdens de diners in de zomer. In het dagelijks leven werkzaam voor zijn eigen Internet bedrijf sinds het jaar 2000. Vader van 2 prachtige enthousiaste kinderen waar hij uiteraard zielsveel van houdt.

Artikelen: 90