Als je thuis tomatensoep gaat maken, waarom dan niet onze heerlijke geroosterde tomatensoep die we tijdens het TuinDiner editie 2022 hebben gemaakt? Deze tomatensoep is dik en romig, en het recept is vrij eenvoudig te maken. Hij wordt gemaakt van geroosterde pruim- en San Marzano tomaten met een toegevoegde smaak van ui, knoflook, kruiden, balsamico azijn (zeer belangrijk ingredient!) en een beetje suiker.
Tomatensoep is de soep bij uitstek en is eigenlijk heel veelzijdig. Het is de perfecte partner in crime voor gegrilde kaassandwiches. Als je er knapperige croutons aan toevoegt, wordt het hemels. Het wordt onweerstaanbaar als je het combineert met een glas rode wijn, vooral Chianti. Dus, als je je een beetje deftig wilt voelen, stel ik voor dat je een kom van deze soep maakt voor al je vrienden & familie 🙂
Meng uien, tomaten en knoflook in een mengkom. Breng het op smaak met zout en peper, olijfolie en balsamico azijn. Wok dit mengsel in een grote koekenpan en bedek het met tijm, basilicum en een snuf suiker. Doe het mengsel vervolgens in een blender en pureer dit tot een gladde massa. Giet in een mooie kom en serveer aan je gasten.
Dit is niet het volledige recept, maar een kortere versie ervan. Antwoorden op al je vragen (over het recept natuurlijk) vind je hieronder.

Geroosterde romige tomatensoep
Benodigdheden in je keuken
- Kom
- Grote koekenpan
- spatel
- blender
Ingrediënten
- 20 pruimtomaatjes - (gehalveerd)
- 1 witte ui - (in grove plakjes gesneden)
- 2 teentjes knoflook
- 2 takjes verse tijm
- 2 bosjes basilicum
- 1 eetlepel rietsuiker
- 12 eetlepels olijfolie - (eerste persing)
- 3 eetlepels balsamico azijn - (liefst die van Giusti)
- 2 theelepels chili vlokken
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel zwarte peper
- 150 ml kookroom
- 450 gram gepelde tomaten - (liefst San Marzano)
Instructies
- Fruit in een pan met de olijfolie, de gesneden uien en knoflook even aan. Voeg er wat zout, peper en chili vlokken aan toe.1 witte ui, 2 teentjes knoflook, 2 theelepels chili vlokken, 1 theelepel zout, 1 theelepel zwarte peper, 12 eetlepels olijfolie
- Leg in plakjes gesneden tomaten omgekeerd in dezelfde pan om ze goed te laten kleuren. Voeg daar de San Marzano tomaten, suiker, balsamicoazijn, verse tijm en basilicum aan toe. Laat ongeveer 25 minuten koken.20 pruimtomaatjes, 2 takjes verse tijm, 2 bosjes basilicum, 1 eetlepel rietsuiker, 3 eetlepels balsamico azijn, 450 gram gepelde tomaten
- Pureer dit mengsel nu met een staafmixer of blender tot de gewenste consistentie.
- Maak het af met kookroom voor een extra romige smaak.150 ml kookroom
- Uw tomatensoep is klaar om op te peuzelen.