Vegetarische 'Gehaktballen' met Tomatensaus en Parmezaanse Kaas

Vegetarische ‘Gehaktballen’ met Tomatensaus en Parmezaanse Kaas

Een Italiaanse Ode aan Vegetarisme: ‘Gehaktballen’ Zonder Vlees!

De Italiaanse keuken is een magische combinatie van eenvoudige ingrediënten die samenkomen om smaakvolle, hartverwarmende gerechten te creëren. Maar wie zegt dat je vlees nodig hebt om die authentieke Italiaanse smaak te krijgen? Geïnspireerd door de rijke culinaire tradities van het zonnige zuiden, presenteren we je onze vegetarische ‘gehaktballen’ – een gerecht dat zowel vegetariërs als vleesliefhebbers zal bekoren. Vol met smaak en textuur, en gedrenkt in een aromatische tomatensaus, zijn deze ‘gehaktballen’ een bewijs dat vegetarisch eten nooit saai hoeft te zijn (ook wij koken regelmatig vegetarische gerechten tijdens ons TuinDiner in de zomer, zoals in 2022 onze vegetarische gehaktballen met tomatensaus en parmezaanse kaas). Duik erin en laat je vervoeren naar een Italiaanse trattoria, waar elke hap een verhaal vertelt. Buon appetito!

Vegetarische 'Gehaktballen' met Tomatensaus en Parmezaanse Kaas

Vegetarische ‘Gehaktballen’ met Tomatensaus en Parmezaanse Kaas

Recept van: Remco Borsato
Heb je ooit een vegetarische gehaktbal geproefd die zo onweerstaanbaar smaakt dat je er niet genoeg van kunt krijgen? Voor onze vegetarische gasten heb ik me laten inspireren door de authentieke Italiaanse keuken en herinneringen uit het verleden om een perfecte vegetarische 'gehaktbal' te creëren.
5 van 1 beoordeling
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang eerste gerecht, hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
Calories 181 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • 1 koekenpan
  • 1 foodprocessor

Ingredients
  

  • 250 gram gekookte peulvruchten (ik gebruikte rode bonen)
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1/2 rode ui (bij voorkeur Tropea ui)
  • 1 wortel
  • 2 handjes verse peterselie (fijngehakt)
  • 20 gram geraspte kaas (bij voorkeur Parmigiano Reggiano)
  • 15 gram broodkruim of panko
  • 10 gram haver vlokken, gemalen tot meel (+ 4g sojalecithine in poeder – optioneel maar aanbevolen)
  • 2 tenen teentjes knoflook
  • 1 eetlepel tijmblaadjes
  • 15-20 gram plantaardige melk, afhankelijk van de consistentie van het mengsel
  • zout en peper naar smaak

Voor het bakken en garnering

  • Olijfolie of boter
  • Tomatensaus en verse basilicum
  • 2 eetlepels Parmezaanse kaas

Instructions
 

Bonen Drogen: 

  • Verspreid de gekookte peulvruchten op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 10 minuten in de oven op 180 graden.
    250 gram gekookte peulvruchten (ik gebruikte rode bonen)

Groenten Bereiden: 

  • Hak de groenten fijn en bak ze in een pan met hete olie. Breng op smaak met zout en peper.
    1 stengel bleekselderij, 1/2 rode ui (bij voorkeur Tropea ui), 1 wortel

Mengen: 

  • Mix de peulvruchten, groenten en alle andere ingrediënten samen met wat olie in een blender of keukenmachine (zonder de melk toe te voegen).
    2 handjes verse peterselie (fijngehakt), 20 gram geraspte kaas (bij voorkeur Parmigiano Reggiano), 15 gram broodkruim of panko, 10 gram haver vlokken, gemalen tot meel (+ 4g sojalecithine in poeder – optioneel maar aanbevolen), 2 tenen teentjes knoflook, 1 eetlepel tijmblaadjes, zout en peper naar smaak

Consistentie Testen: 

  • Neem een beetje van het mengsel, vorm een balletje en voel de textuur. Als het te droog is, voeg je een lepel melk toe en meng je het opnieuw. Voeg indien nodig meer melk toe, lepel per lepel, tot je de gewenste consistentie hebt.
    15-20 gram plantaardige melk, afhankelijk van de consistentie van het mengsel

Bakken: 

  • Verwarm wat olijfolie in een hete pan en bak de 'gehaktballetjes' tot ze goudbruin zijn. Dit geeft ze een heerlijk knapperig korstje.
    Olijfolie of boter

Serveren: 

  • Je kunt de 'gehaktballetjes' zo serveren met gekookte of rauwe groenten, of je kunt ze nog even laten sudderen in een smakelijke tomatensaus en ze serveren met pasta, zoals ze dat in Italië doen. Buon appetito!

Net zo maken als op het Tuindiner? Bekijk de onderstaande instructies:

  • Doe 2 eetlepels zelfgemaakte tomatensaus in een terracotta kommetje, plaats de vega gehaktbal op de saus, schep nog wat tomatensaus op de gehaktbal en besprenkel royaal met Parmezaanse kaas. Plaats het in een voorverwarmde oven voor 15 minuten op 200 graden celsius.
    Tomatensaus en verse basilicum, 2 eetlepels Parmezaanse kaas

Notes

Wat betekent de term “soffritto” en waarvoor wordt dit gebruikt?

Toen ik voor het eerst de Italiaanse keuken verkende, kwam ik een term tegen die steeds weer opdook: soffritto. Het klinkt bijna als een zachte melodie, nietwaar? En in zekere zin is het dat ook – een symfonie van smaken die als basis dient voor talloze Italiaanse gerechten. Dit bescheiden mengsel van fijngehakte uien, wortelen en selderij, die zachtjes gebakken worden in olie of boter, zet echt de toon voor wat volgt, of het nu een rijke ragù, soep of saus is.
Het woord zelf, “soffritto”, is afgeleid van het Italiaanse werkwoord “soffriggere”, wat “lichtjes bakken” betekent. Maar weet je wat interessant is? Hoewel we deze techniek sterk associëren met Italië, hebben vele culturen over de hele wereld hun eigen variant. De Fransen hebben hun “mirepoix”, de Spanjaarden hun “sofrito”. Het lijkt wel alsof elke keuken zijn eigen versie heeft van dit magische mengsel dat dient als smaakvolle fundering voor tal van gerechten.
Dus de volgende keer dat je een pan uien, wortelen en selderij zachtjes ziet bakken, onthoud dan dat je getuige bent van een culinaire traditie die generaties lang is doorgegeven en de wereld over is gereisd. Het is echt het hart van vele heerlijke creaties. En voor mij? Het is een herinnering aan gezellige familiemaaltijden en de warmte van de Italiaanse keuken.

Voedingswaarde

Calories: 181kcal
Geschatte prijs voor dit gerecht € 12
Trefwoord vegetarisch, vleesvervanger
Heb je Vegetarische ‘Gehaktballen’ met Tomatensaus en Parmezaanse Kaas zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Je eigen recept posten op TuinDiner.nl?En maak kans op een plek voor 2 personen in 2023! Klik hier en stuur je recept op!!
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 367