Een Italiaanse Ode aan Vegetarisme: ‘Gehaktballen’ Zonder Vlees!
De Italiaanse keuken is een magische combinatie van eenvoudige ingrediënten die samenkomen om smaakvolle, hartverwarmende gerechten te creëren. Maar wie zegt dat je vlees nodig hebt om die authentieke Italiaanse smaak te krijgen? Geïnspireerd door de rijke culinaire tradities van het zonnige zuiden, presenteren we je onze vegetarische ‘gehaktballen’ – een gerecht dat zowel vegetariërs als vleesliefhebbers zal bekoren. Vol met smaak en textuur, en gedrenkt in een aromatische tomatensaus, zijn deze ‘gehaktballen’ een bewijs dat vegetarisch eten nooit saai hoeft te zijn (ook wij koken regelmatig vegetarische gerechten tijdens ons TuinDiner in de zomer, zoals in 2022 onze vegetarische gehaktballen met tomatensaus en parmezaanse kaas). Duik erin en laat je vervoeren naar een Italiaanse trattoria, waar elke hap een verhaal vertelt. Buon appetito!

Vegetarische ‘Gehaktballen’ met Tomatensaus en Parmezaanse Kaas
Benodigdheden in je keuken
- 1 koekenpan
- 1 foodprocessor
Ingredients
- 250 gram gekookte peulvruchten (ik gebruikte rode bonen)
- 1 stengel bleekselderij
- 1/2 rode ui (bij voorkeur Tropea ui)
- 1 wortel
- 2 handjes verse peterselie (fijngehakt)
- 20 gram geraspte kaas (bij voorkeur Parmigiano Reggiano)
- 15 gram broodkruim of panko
- 10 gram haver vlokken, gemalen tot meel (+ 4g sojalecithine in poeder – optioneel maar aanbevolen)
- 2 tenen teentjes knoflook
- 1 eetlepel tijmblaadjes
- 15-20 gram plantaardige melk, afhankelijk van de consistentie van het mengsel
- zout en peper naar smaak
Voor het bakken en garnering
- Olijfolie of boter
- Tomatensaus en verse basilicum
- 2 eetlepels Parmezaanse kaas
Instructions
Bonen Drogen:
- Verspreid de gekookte peulvruchten op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 10 minuten in de oven op 180 graden.250 gram gekookte peulvruchten (ik gebruikte rode bonen)
Groenten Bereiden:
- Hak de groenten fijn en bak ze in een pan met hete olie. Breng op smaak met zout en peper.1 stengel bleekselderij, 1/2 rode ui (bij voorkeur Tropea ui), 1 wortel
Mengen:
- Mix de peulvruchten, groenten en alle andere ingrediënten samen met wat olie in een blender of keukenmachine (zonder de melk toe te voegen).2 handjes verse peterselie (fijngehakt), 20 gram geraspte kaas (bij voorkeur Parmigiano Reggiano), 15 gram broodkruim of panko, 10 gram haver vlokken, gemalen tot meel (+ 4g sojalecithine in poeder – optioneel maar aanbevolen), 2 tenen teentjes knoflook, 1 eetlepel tijmblaadjes, zout en peper naar smaak
Consistentie Testen:
- Neem een beetje van het mengsel, vorm een balletje en voel de textuur. Als het te droog is, voeg je een lepel melk toe en meng je het opnieuw. Voeg indien nodig meer melk toe, lepel per lepel, tot je de gewenste consistentie hebt.15-20 gram plantaardige melk, afhankelijk van de consistentie van het mengsel
Bakken:
- Verwarm wat olijfolie in een hete pan en bak de 'gehaktballetjes' tot ze goudbruin zijn. Dit geeft ze een heerlijk knapperig korstje.Olijfolie of boter
Serveren:
- Je kunt de 'gehaktballetjes' zo serveren met gekookte of rauwe groenten, of je kunt ze nog even laten sudderen in een smakelijke tomatensaus en ze serveren met pasta, zoals ze dat in Italië doen. Buon appetito!
Net zo maken als op het Tuindiner? Bekijk de onderstaande instructies:
- Doe 2 eetlepels zelfgemaakte tomatensaus in een terracotta kommetje, plaats de vega gehaktbal op de saus, schep nog wat tomatensaus op de gehaktbal en besprenkel royaal met Parmezaanse kaas. Plaats het in een voorverwarmde oven voor 15 minuten op 200 graden celsius.Tomatensaus en verse basilicum, 2 eetlepels Parmezaanse kaas