parmigiana-2-0

Parmigiana 2.0

Aubergine parmigiana is een vegetarische klassieker, geliefd bij Italianen en niet-Italianen. Het is gemakkelijk te bereiden, en aubergines (en veel andere groenten, zoals courgette) zijn goed in te vriezen. Dit recept is een viering van de zomeroogst, met een mix van verse tuingroenten in een tomatensaus met daarop een rijke kaassaus.

Persoonlijk was deze variant van de aubergine parmigiana mijn favoriete gerecht van TuinDiner Editie 2016. Allereerst omdat aubergine een van mijn lievelings- groente is, ten tweede omdat deze groente in combinatie met de marjolein tomatensaus, gegrilde ricotta creme en focaccia broodkruim een zeer aangename consistentie heeft. Door de balsamico creme gaf het de “Final Touch” 😉

Veel gasten gaven aan dat ze dit ook het lekkerste gerecht vonden van de avond, ondanks het feit dat velen van hen zelfs van nature geen aubergine
lusten! Hoe leuk was dat om te horen dit jaar…..

Ik kan jullie verklappen dat ik met dit gerecht de meeste voorbereidingstijd nodig had. De middag voor jullie diner was ik vaak 3 uur in de keuken om alle 150 aubergine plakjes te snijden, in te vetten, en te grillen (LOL)

parmigiana-2-0

Parmigiana 2.0

Recept van: Remco Borsato
Het gerecht Parmigiana 2.o is het hele jaar door lekker, maar vooral in de zomer, wanneer de aubergine op zijn best is. Aubergines bevatten weinig calorieën, natrium en vet, en zijn een uitstekende bron van voedingsvezels, kalium, koper, vitamine B6, niacine en mangaan.
5 van 1 beoordeling
Delen op Facebook Delen op Twitter
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 50 min
Gang voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
calorieën 715 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • Oven
  • koekenpan

Ingrediënten
  

  • 2 aubergines (zo vers mogelijk)
  • 16 eetlepels tomatensaus (pureer zelf San Marzano tomaten uit blik)
  • 3 takjes verse marjolein
  • 8 eetlepels olijfolie (eerste persing)
  • 4 tenen knoflook
  • 150 gram ricotta kaas
  • 4 eetlepels room
  • zout en peper naar smaak

Ingrediënten voor het krokante broodkruim

  • 4 handjes grofgemalen rustiek wit brood (bijvoorbeeld ciabatta of focaccia)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Instructies
 

  • Snijd de aubergines in dunne plakjes (niet te dun!)Je scoort ongeveer 6 plakjes van een middel grote aubergine.
    2 aubergines
  • Vet de plakjes lichtjes in met wat olijfolie.
    2 eetlepels olijfolie
  • Laat een grillpan goed heet worden, zet deze vervolgens om middelmatig vuur, voeg wat grof zeezout toe en bak vervolgens de plakjes aubergine goudbruin. (ongeveer 5 a 7 minuten per kant).
    zout en peper naar smaak
  • Voeg de olijfolie samen met de knoflook en takjes marjolein in een pan en zet op een laag vuur. Zodra de knoflook begint te fruiten DIRECT de tomatensaus toevoegen en laat het geheel ongeveer 30 minuten op een zacht vuur met gesloten deksel pruttelen. Check en draai de saus om de 10 minuten.
    3 takjes verse marjolein, 8 eetlepels olijfolie, 4 tenen knoflook, 16 eetlepels tomatensaus
  • Doe ongeveer 10 sneetjes brood (liefst focaccia) in een foodprocessor en mix totdat je fijn broodkruim hebt. Bak het broodkruim samen met wat olijfolie en grof zeezout op de allerlaagste gasstand en draai regelmatig totdat het broodkruim goudbruin is.
    4 handjes grofgemalen rustiek wit brood, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper naar smaak
  • Doe de ricotta samen met wat olijfolie, snuf grof zeezout en 4 eetlepels slagroom in een foodprocessor en meng totdat er een gladde creme is ontstaan.
    150 gram ricotta kaas, zout en peper naar smaak, 4 eetlepels room
  • Veeg een eetlepel tomatensaus op het bord, plaats daar een plakje aubergine op, voeg vervolgens hier een eetlepel tomatensaus op met wat broodkruim. Daarna weer een plak aubergine met een eetlepel tomaat en eetlepel ricotta creme. Voeg de laatste plak aubergine toe, dan weer een eetlepel tomaat & eetlepel broodkruim en maak af met wat balsamico creme.

Notities

Samenvattend, denk ik dat deze aubergine parmigiana 2.0 een zeer smakelijk gerecht is voor de zomermaanden. Het is een van de beroemdste Italiaanse gerechten, en het is zeker een gezond gerecht. Naar mijn mening is het het perfecte voorbeeld van hoe een gerecht dat verschillende ingrediënten, texturen en smaken combineert, iets kan opleveren dat zo overweldigend lekker is dat het niet snel gaat vervelen.

De oorsprong van de aubergine parmigiana

Het oorspronkelijke aubergine parmigiana recept werd rond 1800 uitgevonden in Napels, Italië. De aubergine en tomaat worden gecombineerd door ze te bakken en dan te bedekken met mozzarella, broodkruimels, olie en Parmezaanse kaas. Het werd al snel overgenomen en populair gemaakt door de Italiaanse immigranten in de Verenigde Staten in de vorige eeuw.

Voedingswaarde

Calories: 715kcalCarbohydrates: 16gProtein: 27gFat: 60g
Geschatte prijs voor dit gerecht € 10
Trefwoord aubergine, ricotta, san marzano tomaat
Heb je Parmigiana 2.0 zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Je eigen recept posten op TuinDiner.nl?En maak kans op een plek voor 2 personen in 2022! Klik hier en stuur je recept op!!
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Standaard afbeelding
Remco Borsato

Remco is samen met zijn vrouw Ylenia oprichter van het TuinDiner concept en is werkzaam als kok tijdens de diners in de zomer. In het dagelijks leven werkzaam voor zijn eigen Internet bedrijf sinds het jaar 2000. Vader van 2 prachtige enthousiaste kinderen waar hij uiteraard zielsveel van houdt.

Artikelen: 83