Persoonlijk was deze variant van de aubergine parmigiana mijn favoriete gerecht van TuinDiner Editie 2016. Allereerst omdat aubergine een van mijn lievelings- groente is, ten tweede omdat deze groente in combinatie met de marjolein tomatensaus, gegrilde ricotta creme en focaccia broodkruim een zeer aangename consistentie heeft. Door de balsamico creme gaf het de “Final Touch” 😉
Veel gasten gaven aan dat ze dit ook het lekkerste gerecht vonden van de avond, ondanks het feit dat velen van hen zelfs van nature geen aubergine
lusten! Hoe leuk was dat om te horen dit jaar…..
Ik kan jullie verklappen dat ik met dit gerecht de meeste voorbereidingstijd nodig had. De middag voor jullie diner was ik vaak 3 uur in de keuken om alle 150 aubergine plakjes te snijden, in te vetten, en te grillen (LOL)

Parmigiana 2.0
Benodigdheden in je keuken
- Oven
- koekenpan
Ingrediënten
- 2 aubergines - (zo vers mogelijk)
- 16 eetlepels tomatensaus - (pureer zelf San Marzano tomaten uit blik)
- 3 takjes verse marjolein
- 8 eetlepels olijfolie - (eerste persing)
- 4 tenen knoflook
- 150 gram ricotta kaas
- 4 eetlepels room
- zout en peper naar smaak
Ingrediënten voor het krokante broodkruim
- 4 handjes grofgemalen rustiek wit brood - (bijvoorbeeld ciabatta of focaccia)
- 2 eetlepels olijfolie
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Snijd de aubergines in dunne plakjes (niet te dun!)Je scoort ongeveer 6 plakjes van een middel grote aubergine.2 aubergines
- Vet de plakjes lichtjes in met wat olijfolie.2 eetlepels olijfolie
- Laat een grillpan goed heet worden, zet deze vervolgens om middelmatig vuur, voeg wat grof zeezout toe en bak vervolgens de plakjes aubergine goudbruin. (ongeveer 5 a 7 minuten per kant).zout en peper naar smaak
- Voeg de olijfolie samen met de knoflook en takjes marjolein in een pan en zet op een laag vuur. Zodra de knoflook begint te fruiten DIRECT de tomatensaus toevoegen en laat het geheel ongeveer 30 minuten op een zacht vuur met gesloten deksel pruttelen. Check en draai de saus om de 10 minuten.3 takjes verse marjolein, 8 eetlepels olijfolie, 4 tenen knoflook, 16 eetlepels tomatensaus
- Doe ongeveer 10 sneetjes brood (liefst focaccia) in een foodprocessor en mix totdat je fijn broodkruim hebt. Bak het broodkruim samen met wat olijfolie en grof zeezout op de allerlaagste gasstand en draai regelmatig totdat het broodkruim goudbruin is.4 handjes grofgemalen rustiek wit brood, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper naar smaak
- Doe de ricotta samen met wat olijfolie, snuf grof zeezout en 4 eetlepels slagroom in een foodprocessor en meng totdat er een gladde creme is ontstaan.150 gram ricotta kaas, zout en peper naar smaak, 4 eetlepels room
- Veeg een eetlepel tomatensaus op het bord, plaats daar een plakje aubergine op, voeg vervolgens hier een eetlepel tomatensaus op met wat broodkruim. Daarna weer een plak aubergine met een eetlepel tomaat en eetlepel ricotta creme. Voeg de laatste plak aubergine toe, dan weer een eetlepel tomaat & eetlepel broodkruim en maak af met wat balsamico creme.