Ylenia En Remco Borsato Tuindiner

Nico Bakker van de Uitkijkpost Heiloo interviewt Remco en Ylenia Borsato

Een avond Italië in Heiloo

“Wat een geweldige avond, we hebben eigenlijk onze vakantie in Italië verlengd.” Dat is het mooiste compliment dat Ylenia en Remco Borsato krijgen over hun Tuindiner. Zij vertellen u graag vol enthousiasme over hun, wat zij zelf noemen, uit de hand gelopen passie.

Ylenia de Italiaanse zon

Een vrolijke lach, een stralend gezicht, zo herken je Ylenia, de lerares Italiaans en samen met Remco de stuwende inspirator achter het Tuindiner, ik woon 26 jaar in Heiloo omdat ik hier Remco heb ontmoet. Ik had meteen een klik met het land, maar wij hebben afgesproken dat ik altijd mezelf mag blijven, lekker Italiaans. En dat is gelukt. Dankzij de mogelijkheden hier in Nederland heb ik mijn taalschool kunnen beginnen. Ik geef Italiaanse les en heb dit kunnen combineren met het Italiaans koken aldus Ylenia, die wil benadrukken dan de combi koken en taal prima werkt, omdat zij het koken samen met Remco doet. “En daarom ben ik echt superenthousiast over mijn leven hier in Nederland.”

Remco de IT-kok

De roots van Remco liggen in Italia, dat moge duidelijk zijn maar zijn ‘core business’ ligt in de IT-wereld, wie had dat gedacht! “Ik ben begonnen met het verkopen van domeinnamen en het maken van websites toen internet in opmars kwam. Allerlei leuke dingen gedaan en nu zelfs de kant op van artificial Intelligence, waarin ik bedrijven adviseer.”

Van Schermer Maisdiner naar Heiloo Tuindiner

Remco kookte al regelmatig voor vrienden, totdat een collega van Remco vroeg of hij een Italiaanse kookworkshop wilde verzorgen. Dat werd een groot succes, samen met Ylenia. “We wilden wel meer doen en kwamen in contact met een zorgboerderij in de Schermer, waar wij het concept van het maisdiner ontwikkelden, een simpele aankleding in het maisveld met lekker eten. Dat hebben we twee jaar gedaan. Toen kwamen we in contact met Kees en Anita Zoon van Jack Zoon Tuincreaties aan de Kapellaan. Zij vroegen of wij de catering wilden doen op de ‘open dagen tijdens de Bloemendagen in Limmen, waar bedrijven zich mochten presenteren. Toen zag ik daar hun orangerie en wist ik het meteen, hier kun je jets heel leuks doen!” En zo is het Tuindiner in zijn huidige vorm geboren. Sinds 2013 is het elk jaar verder uitgebouwd tot een geweldig jaarlijks evenement in Heiloo.

Bekijk hieronder het allereerste TuinDiner in de Schermer van augustus 2010 (toen nog Schermer maisdiner)

1e Schermer maisdiner (Nu TuinDiner) augustus 2010

Gekraakte recepten

Ylenia en Remco bereiden alles zelf in de buitenkeuken met zoveel mogelijk lokale inkoop. Dagvers, maar altijd met een Italiaans tintje, dat blijft hun inspiratie. Zo is daar de Pasta Ropeton, een geheim familierecept uit Verona dat Remco geprobeerd heeft te kraken. “En dat is aardig gelukt, het smaakt bijna identiek en daarom is het een van de vele lievelingsgerechten, vertelt Remco met een grote glimlach, Ylenia vult aan: “Heel veel kennis hebben we van mijn moeder, echt een koningin in de keuken. Remco’s vader en een tante waren sterren in de keuken, we hebben veel geleerd door overlevering, we zijn geïnspireerd door eigen familie” Remco wil hierbij benadrukken dat zij zich houden aan het traditionele Italiaanse thuiskoken, dat is zeer kenmerkend voor het Tuindiner.

Tuindiner Brigade

“Het zijn altijd gerechten die wij of onze kinderen zelf hebben geproefd of ervaren. Onze kinderen zijn echte fijnproevers. Als zij het goed vinden, dan is succes gegarandeerd, zo meldt Ylenia als trotse moeder. De voorbereiding is best lang. Gedurende het jaar wordt naar recepten gezocht en als de ideeën zijn uitgewerkt worden er try-outs gehouden met hun kinderen en vrienden. Die geven nog wat suggesties en dan worden de wijnen erbij gekozen. Daarna is er een officiële try-out met alle medewerkers van het Tuindiner en met hun laatste suggesties zijn de gerechten klaar voor Tuindiner nummer 1. “Dat is best spannend, want wordt het menu goed ontvangen door de gasten? Moeten we toch nog iets aanpassen? Aan het einde van de eerste week staan de definitieve gerechten op het menu, dan zijn we echt klaar, aldus Remco. En dan is de hele brigade er klaar voor om de gasten te ontvangen gedurende de 40 Tundiner-avonden met telkens ongeveer 70 gasten.

Wij delen de recepten

Het menu kent elk jaar een eigen thema. Dit jaar was het thema ‘Tel je zegeningen’, vorig jaar ‘Dankbaarheid’, voor 2024 moet er nog iets worden bedacht.
“Het staat wel vast dat er een pasta, een vlees- en visgerecht op het menu staan. En ik wil een vegetarisch gerecht aan toevoegen dit jaar,” aldus de kok, zie zijn geheimen verder niet prijsgeeft. “Maar,” zo voegt Ylenia toe, “aan het einde van elk Tuindiner delen we alle recepten met alle geheimen, welke ingrediënten we gebruiken, hoe we het klaarmaken. We willen de mensen graag blijven stimuleren om zelf de Italiaanse gerechten te koken. We krijgen dan altijd heel leuke reacties terug.” Alle recepten staan op de website www.tuindiner.nl

Waarom is het Tuindiner zo succesvol?

Op deze vraag heeft Remco een heel eenvoudig antwoord “Het is alsof je in je eigen keuken zit, het Tuindiner is het verlengstuk van je woonkamer. We vinden het fijn als iedereen zichzelf kan zijn. Iedereen zit aan een lange tafel, waar vriendschappen ontstaan. Het gaat niet alleen om het eten, het gaat om de totale beleving dat is het unieke van dit concept. Het samenzijn met vrienden, de ongedwongen sfeer, de saamhorigheid, daar draait het om. De beste avonden zijn die wanneer het klettert van de regen, begrijp je?” “En vergeet de unieke locatie niet,” vult Ylenia rap aan. “Kees en Anita zijn mede bepalend voor het succes, zo ook Ellen, die elke keer weer zorgt voor een fantastische versiering van de orangerie met prachtige boeketten”

Nieuwe reservering.

Om deel te kunnen nemen aan een van de Tuindiners hebben de Borsato’s een nieuwe vorm van reserveren bedacht. Op hun website www.tundiner.nl staan binnenkort de data waarop de diners plaatsvinden. Tevens gaat er een grote aftelklok lopen naar een specifieke datum. Als die datum is bereikt, staan de reserveringen open. Je kunt dus van tevoren afspreken op welke datum en met wie je gaat eten. Op de reserveringsdatum probeer je dan je plekje te reserveren. Zo heeft iedereen gelijke kans op een plek. Ylenia wil hierbij vermelden dat voor het Tuindiner geldt ‘met elkaar’. “Dus geen besloten groepen, een familie feestje, speeches, geen keuzemenu. Dat kan wel, maar dan komen we bij de mensen thuis, dan wordt het catering aan huis.”

Oneindige passie

Als je Ylenia en Remco zo gepassioneerd hoort vertellen over hun Tuindiner, dan moet je maar een ding doen: zorg dat je een keer deelneemt aan het Tuindiner. Staat er wat dat betreft nog iets op de bucketlist van Remco? Ja, mijn ultieme droom is een Tuindiner aan het Gardameer.” En wie weet gebeurt dit binnenkort tijdens een van de culinaire reizen die dit unieke ook nog organiseert. “Zolang wij het leuk vinden, gaan we door met onze passie.”

Met dank aan De Uitkijkpost Media BV en de schrijver van deze tekst: Nico Bakker.

Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 285