Stufato Al Barolo

Brasato al Barolo – Een klassiek Italiaans rundvlees gerecht

Brasato al Barolo is een traditioneel Italiaans rundvlees gerecht afkomstig uit de regio Piemonte. Het is een stoofschotel waarin malse stukken rundvlees langzaam garen in de rode wijn Barolo, wat zorgt voor een intens smaakprofiel. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee in het maken van dit iconische gerecht. We leggen uit welke ingrediënten je nodig hebt, hoe je het vlees moet voorbereiden en hoe je de saus maakt. Ook geven we je enkele handige tips en tricks voor het perfect bereiden van Brasato al Barolo.

Dus schort om en pak je beste kookmes, want na het lezen van dit artikel kun jij dit verfijnde gerecht zelf op tafel toveren!

Tips en tricks

Met onderstaande tips lukt het bereiden van Brasato al Barolo zeker:

  • Gebruik een malse stoofvleessoort zoals wang, nek of schouder.
  • Snijd het vlees tegen de draad in voor extra malsheid.
  • Fruit de groenten goed aan voor meer smaak.
  • Voeg champignons of zelfs een beetje tomatenpuree toe.
  • Kies een volle, krachtige Barolo voor de saus.
  • Voeg een scheutje rode wijnazijn toe voor complexiteit.
  • Bind de saus eventueel met maïzena voor een mooie glans.
  • Laat het gerecht afgedekt nog 15 minuten rusten voor het serveren.
Bereidingstijd10 minuten
Rusttijd20 minuten
Stooftijd2-3 uur
Totale tijd2,5 – 3,5 uur

Met deze gedetailleerde uitleg en handige tips kun je thuis zelf aan de slag met het maken van het Italiaanse stoofschotel Brasato al Barolo. Het vraagt wel wat voorbereiding en geduld, maar de intens smakende saus en supermalse stukjes rundvlees maken het meer dan waard. Buon appetito!

Stufato Al Barolo

Brasato al Barolo

Recept van: Remco Borsato
Brasato al Barolo is een klassiek Italiaans stoofvleesgerecht afkomstig uit de regio Piemonte. De naam verwijst naar het langzaam stoven van rundvlees in Barolo, een volle rode wijn uit de streek. Het resultaat is een intens smakende schotel met smeltende stukken vlees in een rijke, donkerrode saus.
In dit heerlijk winterse recept uit de regio Piemonte nemen we je stap voor stap mee in het maken van dit iconische gerecht, inclusief handige tips voor de perfecte bereiding. We leggen precies uit welk vlees je het beste kunt gebruiken, hoe je de saus op smaak brengt en hoe je het vlees mals en sappig houdt tijdens het langdurig stoven. Dus pak je beste stoofpan erbij en laat je meevoeren in de wereld van dit verfijnde Piemontese recept!
4.67 van 6 beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 3 uur
rusttijd 20 minuten
Totale tijd 3 uur 30 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
calorieën 550 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • Stoofpan met deksel
  • Messen om het vlees te snijden
  • snijplank
  • Koekenpan om het vlees in te bakken
  • Pollepel om te roeren
  • Maatbeker voor de wijn en bouillon
  • Zeef voor het binden van de saus
  • Ovenschaal om het gerecht te serveren

Ingrediënten
  

  • 1 kilo stoofvlees van de koe, in blokjes van 3-4 cm
  • 3 eetlepels olijfolie (extra vergine)
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 wortels, geschild en in stukjes
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 1 laurierblaadje
  • 3-4 jeneverbessen
  • 250 ml Barolo (Italiaanse rode wijn)
  • 500 ml runderbouillon
  • zout en peper naar smaak

Optionele ingrediënten

  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 takje rozemarijn
  • Pancetta (Italiaans spek)
  • Champignons, in plakjes

Instructies
 

Het stoofvlees moet goed voorbereid worden voor dit gerecht:

  • Maak het vlees schoon door zichtbaar vet en pezen te verwijderen.
    1 kilo stoofvlees van de koe, in blokjes van 3-4 cm
  • Snijd het vlees in gelijke blokjes van 3-4 cm. Zo garen de stukken gelijkmatig.
  • Dep het vlees droog met keukenpapier. Zo bakken de blokjes mooi rondom bruin.
  • Bestrooi het vlees met peper en zout. Kruiden voor het bakken zorgt voor meer smaak.
    zout en peper naar smaak
  • Laat het vlees 20 minuten op kamertemperatuur komen voor het bakken. Zo blijven de stukken lekker sappig.

Volg onderstaande stappen voor het perfect bereiden van Brasato al Barolo:

    Stap 1: Fruit de groenten

    • Verhit de olijfolie in een stoofpan op middelhoog vuur.
      3 eetlepels olijfolie (extra vergine)
    • Voeg de ui, wortel en bleekselderij toe en fruit 5 minuten aan.
      2 uien, gesnipperd, 2 wortels, geschild en in stukjes, 2 stengels bleekselderij, in stukjes
    • Voeg eventueel knoflook, rozemarijn en pancetta toe voor extra smaak.
      2 tenen knoflook, geperst, Pancetta (Italiaans spek)

    Stap 2: Bak het vlees rondom bruin

    • Voeg de blokjes rundvlees toe aan de pan en bak rondom mooi bruin.
    • Bak het vlees in porties voor een egale bruining.
    • Kruid tussendoor extra met peper en zout.

    Stap 3: Voeg de wijn en bouillon toe

    • Blus het vlees af met de Barolo en breng aan de kook.
      250 ml Barolo (Italiaanse rode wijn)
    • Voeg de runderbouillon, laurier en jeneverbessen toe.
      1 laurierblaadje, 3-4 jeneverbessen, 500 ml runderbouillon
    • Zorg dat het vlees net onderstaat.

    Stap 4: Stoof het vlees gaar

    • Leg een deksel op de pan en stoof het vlees op laag vuur gaar.
    • Dit duurt 2-3 uur, afhankelijk van de grootte van de blokjes.
    • Keer het vlees af en toe om tijdens het stoven.

    Stap 5: Maak de saus af

    • Haal het vlees uit de pan en houd apart warm.
    • Kook de saus in tot de gewenste dikte.
    • Breng op smaak met peper en eventueel zout.
    • Roer er op het laatst eventueel nog room door.

    Stap 6: Serveer het gerecht

    • Leg de blokjes vlees op een voorverwarmde schaal.
    • Lepel de saus erover en garneer met een takje rozemarijn.
      1 takje rozemarijn
    • Lekker met pasta, polenta of aardappelpuree.
      Champignons, in plakjes
    Geschatte prijs voor dit gerecht € 24
    Trefwoord barolo, stoofvlees

    Hier zijn enkele veelgestelde vragen over Brasato al Barolo:

    Deel dit artikel of recept met je vrienden!
    Remco Borsato
    Remco Borsato

    Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

    Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

    Artikelen: 317