pasta-met-pompoen-carbonara

Pasta met pompoen carbonara

Pasta met pompoen carbonara is een ongewone maar smakelijke vegetarische carbonara. In deze bereiding vindt u de mogelijkheid om (optioneel) guanciale (wangspek) om de pasta op extra op smaak te brengen in combinatie met wat geurige salieblaadjes, terwijl de rest hetzelfde is: pecorino kaas, eieren, zout en peper.

Voor de pasta heb ik gekozen voor spaghetti, maar als je wilt kun je ook kiezen voor penne of maccheroni met pompoen, het is een kwestie van smaak!

pasta-met-pompoen-carbonara

Pasta met pompoen carbonara

Recept van: Remco Borsato
Pasta is een van de populairste voedingsgroepen ter wereld, en pompoen is een van de populairste ingrediënten. Het is geen wonder dat deze combinatie bij veel mensen favoriet is. Dit gerecht is heel eenvoudig en snel te maken en vult goed. De pompoen geeft een diepere smaak die goed combineert met de knoflook en de Parmezaanse kaas. Je kunt elke pasta gebruiken die je lekker vindt. Ik gebruikt voor dit recept spaghetti, maar je kunt elke andere pasta gebruiken. Dit gerecht kan pittig worden gemaakt door wat hete chili vlokken of hete rode peper aan het mengsel toe te voegen.
Het is een van die gerechten die een heel eenvoudig, maar toch kenmerkend smaakprofiel heeft. De pompoen voegt een hartige zoetheid toe die mooi contrasteert met de eieren en de boterachtige saus. Het is een geweldig alternatief voor traditionele carbonara-recepten, omdat de pompoen niet alleen voor de vlezigheid zorgt, maar ook een unieke smaak toevoegt die in geen enkele andere groente te vinden is.
5 van 1 beoordeling
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang eerste gerecht, pastagerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
Calories 485 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • kookpan
  • Sauspan

Ingrediënten
  

  • 300 gram pasta
  • 2 eieren - (liefst biologisch)
  • 600 gram pompoen
  • 35 gram pecorino
  • 1 teen knoflook
  • 100 ml groentebouillon
  • zout en peper naar smaak
  • 50 gram roomboter - (liefst biologisch)
  • olijfolie naar smaak - (eerste persing)
  • 8 blaadjes salie - (liefst vers natuurlijk!)
  • 1 handje zeezout - (voor het kookwater van de pasta)
  • 100 gram guanciale, pancetta of spek - (optioneel)

Instructies
 

VOORBEREIDING

  • Fruit in een grote koekenpan de knoflook in de roomboter met de salie.
    Nadat je de pompoen in blokjes hebt gesneden, doe je ze in de pan en bak je ze gedurende 10 minuten.
    1 teen knoflook, 50 gram roomboter, 8 blaadjes salie, 600 gram pompoen

OPTIONELE STAP

  • Bak de spekjes op laag vuur totdat ze lichtbruin en krokant zijn. Lek uit op keukenpapier en leg apart om later de saus te voegen
    100 gram guanciale, pancetta of spek

OVERIGE BEREIDING

  • Voeg nu de hete groentebouillon toe en laat nog 10 minuten op hoog vuur koken.
    100 ml groentebouillon
  • Doe intussen de eieren in een kom met zout, peper en pecorino kaas en klop ze los met een vork.
    2 eieren, zout en peper naar smaak, 35 gram pecorino
  • Kook de pasta in ruim kokend gezout water en giet af als ze beetgaar is.
    Doe het in de pan met een beetje van het kookvocht en bak het gedurende 1 minuut op matig vuur.
    Zet het vuur uit, voeg de losgeklopte eieren en (de optionele uitgebakken spek) toe en meng snel.
    1 handje zeezout, 300 gram pasta
  • De pasta met pompoen carbonara is klaar om te serveren. Druppel nog wat olijfolie naar smaak over het bord. Buon appetito!!
    olijfolie naar smaak

Voedingswaarde

Calories: 485kcal
Geschatte prijs voor dit gerecht € 10
Trefwoord carbonara, herfstgerecht, pasta, pompoen, pompoen carbonara, salie, wintergrecht
Heb je Pasta met pompoen carbonara zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Je eigen recept posten op TuinDiner.nl?En maak kans op een plek voor 2 personen in 2023! Klik hier en stuur je recept op!!
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 421