Het recept van pasta met tonijn is ontstaan toen de gebroeders Franco & Roberto Borsato begin jaren 60 vanuit Italië naar Nederland emigreerden. Deze versie is een ode aan Franco en Roberto die inmiddels helaas niet meer onder ons zijn...
Deze pasta met tonijn is een ode aan mijn vader (Franco Borsato) en moeder (Mieke Hoebee) die dit minstens 1 keer per week maakte in ons gezin en inmiddels de lievelingssaus is geworden van bijna al onze familieleden.
1blikjetonijnmoot (ca. 195 gram) - (de beste die je kan vinden, liefst witte tonijn)
100gramroomboter - (liefs biologisch)
70gramtomatenpuree (blikje van 70 gram) - (liefs biologisch)
1ui - (fijngehakt)
1dessertlepelzwarte peper
1dessertlepelkappertjes - (uitgelekt)
1handjetaggia olijven - (ontpit)
1kopjekokend water
2eetlepelszout - (voor het kookwater)
1theelepelzout - (voor de saus)
1handjebladpeterselie (optioneel) - (fijngehakt)
Instructies
Doe de roomboter samen met de gehakte ui en een eetlepel water in een pan en laat met een gesloten deksel op laag vuur circa 10 minuten smoren totdat de ui glazig is.
100 gram roomboter, 1 ui
Voeg nu de tonijnmoot, 1 kopje kokend water, tomatenpuree, kappertjes, Taggia olijven, zout en peper toe en roer goed door totdat de saus kookt.
Zet ondertussen een grote kookpan water op met 2 eetlepels zout. Als het water begint te koken doe je de pasta in de pan en kook je totdat de pasta beetgaar (al dente) is.
400 gram Spaghetti, 2 eetlepels zout
Giet de pasta af in een vergiet en doe de pasta weer terug in de kookpan. Voeg hier de tonijn saus aan toe (en optioneel een handje gehakte bladpeterselie) en roer goed door.
1 handje bladpeterselie (optioneel)
Notities
Bijzonder! De oorsprong van dit recept!
Dit recept is tot stand gekomen toen de gebroeders Franco & Roberto Borsato begin jaren 60 vanuit Italië naar Nederland emigreerden. Als zangers hadden zij het in het begin zeer krap en sliepen bij Hotel Meijer in Bergen aan zee die ze uit medelijden voor een aantal maanden een hotelkamer had aangeboden.Op een avond hadden ze geen geld om eten te kopen en zochten naar hetgeen nog in de kamer lag. Dat was: 1 pak spaghetti, 1 ui, 1 blikje tonijn, half pakje roomboter, wat zout en peper.Dus hebben ze alle ingrediënten in de pan gedaan en zijn ze in extase geraakt na het maken van deze saus. Nooit hadden zij gedacht dat dit recept ZOOO populair zou worden in onze familie en ver daarbuiten.
Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.
Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl