san-marzano-wijnhuis-1900

Wijnarrangement TuinDiner 2021

San Marzano is een van de meest populaire en bekende wijnhuizen in Puglia. Ze zijn ook de meest moderne en technologisch geavanceerde wijnmakerijen in Puglia. Ze bieden voortreffelijk uitgebalanceerde wijnen met een rijke smaak en complexiteit zonder de oude Apulische wijntraditie te verliezen. Ze zijn gespecialiseerd in lokale Primitivo-druiven en een reeks andere variëteiten. Deze wijnen worden algemeen beschouwd als de beste in de regio. Zo selecteert Collezione Cinquanta alleen de beste druiven van verschillende wijngaarden.

San Marzano is gelegen nabij het centrum van San Marzano di San Giuseppe in Puglia, in het centrum van de beroemde DOP “Primitivo di Manduria”. Hier bloeien druivenranken en olijfbomen naast elkaar op een rode ondergrond. De wijnmakerij werd in 1962 opgericht door 19 lokale wijnmakers en hun families hebben het land generaties lang gecultiveerd. Ze besloten de krachten te bundelen om wijnen van hoge kwaliteit te creëren die de typische kenmerken van de regio weerspiegelen. In de loop der jaren is deze samenwerking flink gegroeid en inmiddels heeft San Marzano meer dan 1.200 druiventelers! Elk van deze wijnboeren helpt bij het produceren van de beste druiven. De bodem van de wijngaard en het mediterrane terroir spelen een belangrijke rol in hun wijnproductie, en dat weten deze druiventelers ook. Meer dan 50 jaar geleden plantten ze wijnstokken op percelen met veel rotsen en leisteen.

De wijngaard strekt zich uit over een smal rivierkanaal tussen de Adriatische en de Ionische Zee. De hete zomers, koude winters en warme Sirocco-winden zorgen voor extreme omstandigheden. Dit is echter het klimaat waar primitieven en zwarte Maro’s zich het meest thuis voelen.

De wijnen die wij dit jaar hebben geselecteerd voor ons wijnarrangement zijn:

Il Pumo Rosato (IGP) – Wijnhuis San Marzano

il-pumo-rosato-san-marzano100% Negroamaro.  Intens en persistent aroma met tonen van kers, roos en granaatappel. Stevige body, fris en evenwichtig in de mond.

Deze rosé zullen wij serveren bij de “Antipasto” (voorgerecht)

Il Pumo Malvasia (IGP) – Wijnhuis San Marzano

50% Malvasia Bianca en 50% Sauvignon Blanc. Bloemige tonen en een hint van citrus en tropische vruchten in de neus. In de mond levendige zuren, fris en mineraal.

Deze witte wijn zullen wij serveren bij “il primo” (eerste gerecht)

Primitivo di Manduria (IGP) – Wijnhuis San Marzano

100% Primitivo. Een erg aangenaam bouquet met aroma’s van kersen, pruimen, chocolade en vanille. De wijn heeft een fluweelzachte en zwoele structuur. De afdronk is intens, rijk en licht zoetig.

Deze rode wijn zullen wij serveren bij “la carne” (vleesgerecht)

Verdeca Talò (IGP) – Wijnhuis San Marzano

100% Verdeca. Strogele kleur met gouden tinten. De neus onthult verrassende aroma’s van witte bloemen en vanille. Fris en mineraal in de mond met een aangename persistentie.

Deze witte wijn zullen wij serveren bij “il pesce” (visgerecht)

Da Dolce (Bio/Vegan) – Wijnhuis CiùCiù

Zeer zachte en fijne bubbels, waardoor het perfect is om ons tuindiner mee af te sluiten. Zacht en geurig in de neus van vers fruit en witte bloemen, fruitig en zacht, de zoetheid wordt echter perfect in evenwicht gehouden door een zeer aangename zure frisheid.

Deze heerlijke zoete bubbel zullen wij serveren bij “il dolce” (nagerecht)

Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 421