De zomer is het perfecte seizoen om te genieten van frisse en smaakvolle gerechten. Ons nieuwste recept, de “Zomerse Italiaanse koude pasta salade“, belichaamt de essentie van de Italiaanse keuken met een zonnige twist. Stel je een combinatie voor van sappige cherry tomaatjes, zachte mini mozzarella balletjes en de zoute kick van taggia olijven. Voeg daarbij een rijke tonijn moot toe voor een hartige touch, en maak het geheel af met de aromatische geur van verse basilicum en de knapperige textuur van geschaafde amandelen. Deze salade is niet alleen een traktatie voor je smaakpapillen, maar ook een feest voor het oog. Perfect voor een zomerse lunch of als bijgerecht tijdens een barbecue!

Zomerse Italiaanse koude pasta salade
Benodigdheden in je keuken
- 1 grote mengkom
- 1 vergiet
- 1 kookpan
Ingrediënten
- 250 gram korte pasta - (orechiette, penne, etc.)
- 250 gram cherry tomaatjes
- 250 gram mini mozzarellatjes
- 50 gram Taggia olijven
- 100 gram tonijn moot (in olijfolie) - (uitgelekt)
- 30 gram geschaafde amandelen
- 1 hand verse basilicum blaadjes
- 1 handje grof zout - (voor het kookwater)
Dressing:
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels balsamico azijn
- zout en peper naar smaak
Instructies
Pasta koken:
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking tot deze al dente is in ruim gezout water. Giet af en spoel onder koud stromend water om het kookproces te stoppen en de pasta snel af te koelen. Laat goed uitlekken.
Voorbereiden van de ingrediënten:
- Halveer de cherry tomaatjes en laat de mini mozzarella balletjes uitlekken. Ontpit indien n
Amandelen roosteren:
- Rooster de geschaafde amandelen in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze goudbruin en geurig zijn. Dit duurt ongeveer 2-3 minuten. Zet opzij om af te koelen.
Dressing maken:
- Meng in een kleine kom de olijfolie met de balsamicoazijn. Breng op smaak met zout en peper.
Salade samenstellen:
- Doe de afgekoelde pasta in een grote kom. Voeg de cherry tomaatjes, mini mozzarella balletjes, taggia olijven, tonijn moot en geschaafde amandelen toe. Scheur de basilicumblaadjes grof en voeg deze ook toe.
Dressing toevoegen:
- Giet de dressing over de salade en meng alles goed door elkaar zodat alle ingrediënten goed gemengd zijn en bedekt zijn met de dressing.
Serveren:
- Serveer de salade direct of dek af en zet in de koelkast om later te serveren. Deze salade is perfect voor een zomerse lunch, picknick of als bijgerecht bij een barbecue.
Notities
- Italië: Hoewel koude pasta gerechten al eeuwenlang bestaan in de Italiaanse keuken, is de moderne pasta salade zoals we die kennen in veel westerse landen niet typisch Italiaans. In Italië worden koude pasta gerechten vaak geserveerd met eenvoudige ingrediënten zoals olijfolie, verse kruiden, en misschien wat groenten of vis.
- Verenigde Staten: De populariteit van pasta salade in de VS begon in de jaren ’60 en ’70. Het werd vaak geserveerd op barbecues, picknicks en potlucks. De Amerikaanse versie van pasta salade bevat vaak mayonaise of een vinaigrette als basis voor de dressing, samen met groenten zoals paprika’s, uien en soms vlees of kaas.
- Diversiteit aan Ingrediënten: Een van de geweldige dingen aan pasta salade is de veelzijdigheid. Afhankelijk van de regio of het land kunnen de ingrediënten sterk variëren. Dit maakt het een ideaal gerecht om te experimenteren en aan te passen aan persoonlijke smaken.
- Wereldwijde Variaties: Hoewel pasta salade zijn moderne oorsprong heeft in de westerse keuken, hebben veel culturen hun eigen versie van koude noedel- of pastagerechten. Bijvoorbeeld, in Azië zijn er tal van koude noedelsalades met ingrediënten zoals sesamolie, sojasaus, en verse kruiden.
- Gezondheidsvoordelen: Afhankelijk van de ingrediënten kan pasta salade een evenwichtige maaltijd zijn die rijk is aan koolhydraten, eiwitten, vezels en vitamines. Het is ook een geweldig gerecht om restjes groenten of vlees te gebruiken.
- Populair Zomergerecht: Vanwege de verfrissende aard en het gemak van voorbereiding, is pasta salade een favoriet zomergerecht, vooral voor buitenactiviteiten zoals picknicks en barbecues.