Vanwege de overmatige belangstelling is het inschrijven op ons reserveformulier helaas niet meer mogelijk.Wij hopen u volgende jaar weer te mogen verwelkomen in onze prachtige paradijselijk tuin in Heiloo!

gefrituurde-palmhart-met-romige-creme-en-gremolata

Gefrituurde palmhart met romige creme en gremolata

Zin in een exotische traktatie die niet alleen overheerlijk smaakt, maar ook barstensvol voedingswaarde zit? Laat me je meenemen naar de wondere wereld van palmharten. Deze jonge scheuten van bepaalde palmbomen zijn niet alleen een delicatesse in de Latijns-Amerikaanse en Aziatische keuken, maar bieden ook een scala aan gezondheidsvoordelen. Ze zijn laag in calorieën en vet, maar verrassen je met een goede dosis vezels, vitamine C en essentiële mineralen zoals kalium en zink. Een perfecte combinatie van smaak en voeding, ideaal voor diegenen die bewust willen eten zonder in te leveren op smaak. Duik in dit recept en ontdek hoe je palmharten in een verrukkelijk gerecht kunt omtoveren!

gefrituurde-palmhart-met-romige-creme-en-gremolata

Gefrituurde palmhart met romige creme en gremolata

Recept van: Remco Borsato
Wanneer je denkt aan het frituren van groenten, denk je misschien direct aan courgette, bloemkool of champignons. Maar heb je ooit overwogen om palmharten te gebruiken? Ja, je hoort het goed: palmharten! Het eerste dat je moet doen, is ze een korte duik geven in kokend water met een vleugje zout. Slechts twee minuten, en daarna laat je ze schrikken onder koud stromend water. Wanneer ze goed zijn uitgelekt, is het tijd om ze een beetje pit te geven. Kruid ze naar smaak met je favoriete specerijen, samen met wat zout en peper.
Nu komt het leuke deel: het bierbeslag. Meng in een kom bloem met je favoriete bier, voeg een geperst teentje knoflook toe en klop het geheel door met de dooier van een ei. Voor wat luchtigheid klop je het eiwit apart op tot stijve pieken en spatel je dit voorzichtig door het beslag.
De truc met frituren is om ervoor te zorgen dat je olie heet genoeg is. Een kleine druppel beslag moet direct bruisen zodra het de olie raakt. Eenmaal op temperatuur, haal je de palmharten door het beslag en laat je ze voorzichtig in de olie glijden. Frituur ze tot ze die prachtige gouden tint hebben en serveer ze vervolgens op een romige puree met een toefje gremolata, net zoals we deden tijdens onze TuinDiners. En vergeet niet, een snufje versgemalen Himalayazout maakt het helemaal af!
Oh, en als extra tip? Probeer een mosterdmayo als dipsaus. Meng wat mayonaise, Griekse yoghurt en grove mosterd, en je hebt de perfecte begeleiding voor deze verrassende traktatie.
4.34 van 3 beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang bijgerecht, vegetarisch
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
calorieën 464 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • frituurpan

Ingrediënten
  

  • 450 gram palmharten
  • 1 groot ei, gesplitst
  • 200 gram bloem
  • 2 cl bier
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 5 cl arachideolie (voor het frituren)
  • zout en peper naar smaak
  • kruiden naar smaak
  • snufje Himalaya zout

Ingrediënten als garnering

Instructies
 

Aan de slag!

  • Begin met het blancheren van de palmharten in kokend gezouten water voor zo'n 2 minuten. Spoel ze vervolgens af onder koud water en laat goed uitlekken. Meng ze in een kom, voeg kruiden naar smaak toe en vergeet niet een snufje zout en peper.
    450 gram palmharten, zout en peper naar smaak, kruiden naar smaak
  • Pak een kom en klop je eiwit stijf. In een andere kom combineer je de bloem en het bier tot een gladde mix. Voeg de eidooier en knoflook toe en meng tot alles goed is geïntegreerd. Voorzichtig spatel je nu het stijfgeklopte eiwit erdoorheen.
    1 groot ei, gesplitst, 200 gram bloem, 2 cl bier, 1 teen knoflook, geperst
  • Tijd om te frituren! Verhit je olie in een diepe pan. Als een druppel beslag meteen bruist bij toevoeging, is de olie klaar voor gebruik. Doop de palmharten in je beslag en frituur ze tot ze een mooie goudbruine kleur hebben. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
    5 cl arachideolie (voor het frituren)
  • Serveer deze heerlijkheden op een bedje van romige puree, bestrooid met een beetje gremolata (voor vega gremolata laat je de ansjovis uit het recept). Een snufje Himalaya zout erover en je hebt een waar feestmaal!
    snufje Himalaya zout

TIP!

  • Maak een heerlijke mosterdmayo door 2 eetlepels mayonaise te mengen met 1 eetlepel Griekse yoghurt en 1 eetlepel grove mosterd. Perfect als dip!

Notities

Palmharten wat zijn het, en is het gezond?

Ah, palmharten! Je waant je bijna in de tropen als je denkt aan deze delicate delicatesse. Ze zijn in feite de jonge scheuten van bepaalde soorten palmbomen. Vooral in de Latijns-Amerikaanse en Aziatische keuken kom je ze geregeld tegen. Ze hebben een licht knapperige textuur en een subtiele, artisjok-achtige smaak.
Qua voedingswaarde brengen palmharten ook heel wat teweeg. Ze zijn laag in calorieën en vet, maar zijn wel een goede bron van vezels, vitamine C en enkele essentiële mineralen zoals kalium, zink, ijzer en fosfor. Bovendien kunnen ze een mooie toevoeging zijn voor diegenen die een plantaardig dieet volgen of gewoon hun groente-inname willen verhogen. En het mooiste van alles? Ze zijn niet alleen voedzaam, maar ook veelzijdig. Of je ze nu toevoegt aan salades, ze frituurt zoals in ons recente recept, of ze simpelweg grilt – ze zijn altijd een tropische traktatie!

Voedingswaarde

Serving: 1portieCalories: 464kcal
Geschatte prijs voor dit gerecht € 9
Trefwoord palmhart, vega
Heb je Gefrituurde palmhart met romige creme en gremolata zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Je eigen recept posten op TuinDiner.nl?En maak kans op een plek voor 2 personen in 2023! Klik hier en stuur je recept op!!
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 289