Kippendij saltimbocca met salie en San Daniele ham

Wij hebben nadrukkelijk gekozen om dit oorspronkelijke recept een twist te geven en het kalfsvlees te vervangen met een malse kippendij. De kippendij saltimbocca met salie en San Daniele ham is daarom in combinatie met za’atar een echt fusion vleesgerecht geworden van het TuinDiner editie 11 van jaargang 2021.

We hopen ECHT dat je dit recept thuis gaat klaarmaken en dat je JOUW kippendij saltimbocca met ons wil delen via Instagram! Scroll naar het einde van recept en klik op de link om te zien hoe je dit eenvoudig kan doen!

Kippendij saltimbocca met salie en San Daniele ham

Recept van: Remco Borsato
Onze versie van de originele Saltimbocca alla Romana is dus een fusion variant gemaakt met kippendij, salie, San Daniele ham en de koning onder de Oosterse kruiden Za'atar!
3.40 van 5 beoordelingen
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang hoofdgerecht, vleesgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
calorieën 220 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • kookpan
  • koekenpan
  • Zeef

Ingrediënten
  

  • 4 kippendijen - (liefst biologisch)
  • 4 plakjes San Daniele ham
  • 16 blaadjes salie
  • 4 eetlepels Parmezaanse kaas
  • 1 glas witte wijn - (droog)
  • zout en peper - (naar smaak)
  • 100 gram roomboter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 keukentouwtjes
  • ½ theelepel xantaangom

Ingrediënten gewokte courgettes

  • 2 kleine courgettes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel za'atar
  • zout en peper - (naar smaak)

Ingrediënten bosui/peterselie olie

  • 300 ml olijfolie
  • 1 bos bladpeterselie
  • 1 bosje bosui

Instructies
 

Bereiding peterselie/bosui olie

  • Snijd al het groen van de bosui en de peterselie grof. Doe deze in een blender samen met de olijfolie. Zet de blender op de hoogste stand en laat alles blenden totdat er een gladde crème ontstaat. Doe het mengsel ineen pan en zet het vuur op de hoogste stand tot het kookpunt bereikt is.
    Zet het vuur nu op de laagste stand en laat voor 15 minuten pruttelen. Giet het af in een zeef bedekt met wat keukenpapier zodat alleen de pure (groene) olie overblijft. Laat afkoelen en doe de olie in een doseer flesje die gebruikt kan worden om de olie mooi druppelsgewijs te verdelen bij de garnering van het vlees.
    300 ml olijfolie, 1 bos bladpeterselie, 1 bosje bosui

Bereiding courgette blokjes

  • Verwijder de zaadlijsten van de courgettes, snijd het vruchtvlees in zeer kleine blokjes en wok deze ophoog vuur goudbruin in 4 eetlepels olijfolie.
    Doe de courgette blokjes in een kom en meng samen meteen goede snuf zwarte peper, zout en de za’atar. Plaats een deksel op de kom zodat de courgette‐blokjes nog warm blijven voor de garnering.
    zout en peper, 2 kleine courgettes, 1 theelepel za'atar, 4 eetlepels olijfolie

Bereiding kippendijen

  • Sla de kippendijen plat (of laat het je slager doen!).Plaats hier 4 blaadjes salie, 1 plakje San Daniele ham & 1 eetlepel Parmezaanse kaas op en rol de kippendij op. Bind deze vast met een keukentouwtje.
    4 kippendijen, 16 blaadjes salie, 4 eetlepels Parmezaanse kaas, 4 keukentouwtjes, 4 plakjes San Daniele ham
  • Warm de koekenpan goed op, doe de boter er in enlaat deze goudbruin worden. Bak de kippendijenom en om en zet het vuur op z’n hoogst. Blus nu afmet een glas witte droge wijn en laat de alcoholverdampen.
    1 glas witte wijn, 100 gram roomboter, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper
  • Dek de koekenpan af met een deksel en zet het vuur op een lage stand. Laat nog 4 à 5 minuten doorsudderen. Haal de kippendijen uit de pan en wikkel ze in aluminiumfolie. Laat 4 minuten rusten voordat je ze gaat serveren.
    Haal de jus uit de pan en doe deze in een blender. Blend de jus samen met de xantaangom of maïzena. Doe de nu gebonden jus in een doseer‐flesje.
    ½ theelepel xantaangom

Plating

  • Schep twee volle eetlepels gewokte courgettes in een ronde vorm te midden van ieder bord. Drukgoed aan zodat het een mooi compact wordt.
    Plaats hier de kippendij op en besprenkel eerst met de gebonden jus en druppel daar spelenderwijs de bosui/peterselie omheen.
    Nu is het tijd om te MANGIARE!

Notities

Wat is de oorsprong van het originele recept Saltimbocca alla Romana?

Saltimbocca alla Romana, of kortweg saltimbocca, is een authentiek Italiaans gerecht dat traditioneel wordt gemaakt met kalfsvlees gewikkeld in salie en gezouten Italiaanse ham, vervolgens gekookt in witte wijnsaus en boter. Het woord saltimbocca komt van het Italiaanse saltare, wat spring in de mond betekent, waaruit blijkt dat dit gerecht erg lekker is, en als je het eet, springt het echt in je mond.

Even iets over Za’atar… 

Het is een kruidenmengsel uit het Midden-Oosten met als basis ingrediënt een soort wilde oregano die smaakt naar oregano en tijm. Apart hè? Na het drogen van de kruiden wordt het fijngemalen en vermengd met sumak (dat zijn gedroogde zure besjes) en sesamzaad. Heerlijk door gewokte groente of gegrild vlees. Probeer het maar!
Geschatte prijs voor dit gerecht € 14
Trefwoord kippendij, saltimbocca, san daniele ham, za’atar
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 318