Wij hebben nadrukkelijk gekozen om dit oorspronkelijke recept een twist te geven en het kalfsvlees te vervangen met een malse kippendij. De kippendij saltimbocca met salie en San Daniele ham is daarom in combinatie met za’atar een echt fusion vleesgerecht geworden van het TuinDiner editie 11 van jaargang 2021.
We hopen ECHT dat je dit recept thuis gaat klaarmaken en dat je JOUW kippendij saltimbocca met ons wil delen via Instagram! Scroll naar het einde van recept en klik op de link om te zien hoe je dit eenvoudig kan doen!
Kippendij saltimbocca met salie en San Daniele ham
Benodigdheden in je keuken
- kookpan
- koekenpan
- Zeef
Ingrediënten
- 4 kippendijen - (liefst biologisch)
- 4 plakjes San Daniele ham
- 16 blaadjes salie
- 4 eetlepels Parmezaanse kaas
- 1 glas witte wijn - (droog)
- zout en peper - (naar smaak)
- 100 gram roomboter
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 keukentouwtjes
- ½ theelepel xantaangom
Ingrediënten gewokte courgettes
- 2 kleine courgettes
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel za'atar
- zout en peper - (naar smaak)
Ingrediënten bosui/peterselie olie
- 300 ml olijfolie
- 1 bos bladpeterselie
- 1 bosje bosui
Instructies
Bereiding peterselie/bosui olie
- Snijd al het groen van de bosui en de peterselie grof. Doe deze in een blender samen met de olijfolie. Zet de blender op de hoogste stand en laat alles blenden totdat er een gladde crème ontstaat. Doe het mengsel ineen pan en zet het vuur op de hoogste stand tot het kookpunt bereikt is. Zet het vuur nu op de laagste stand en laat voor 15 minuten pruttelen. Giet het af in een zeef bedekt met wat keukenpapier zodat alleen de pure (groene) olie overblijft. Laat afkoelen en doe de olie in een doseer flesje die gebruikt kan worden om de olie mooi druppelsgewijs te verdelen bij de garnering van het vlees.300 ml olijfolie, 1 bos bladpeterselie, 1 bosje bosui
Bereiding courgette blokjes
- Verwijder de zaadlijsten van de courgettes, snijd het vruchtvlees in zeer kleine blokjes en wok deze ophoog vuur goudbruin in 4 eetlepels olijfolie. Doe de courgette blokjes in een kom en meng samen meteen goede snuf zwarte peper, zout en de za’atar. Plaats een deksel op de kom zodat de courgette‐blokjes nog warm blijven voor de garnering.zout en peper, 2 kleine courgettes, 1 theelepel za'atar, 4 eetlepels olijfolie
Bereiding kippendijen
- Sla de kippendijen plat (of laat het je slager doen!).Plaats hier 4 blaadjes salie, 1 plakje San Daniele ham & 1 eetlepel Parmezaanse kaas op en rol de kippendij op. Bind deze vast met een keukentouwtje.4 kippendijen, 16 blaadjes salie, 4 eetlepels Parmezaanse kaas, 4 keukentouwtjes, 4 plakjes San Daniele ham
- Warm de koekenpan goed op, doe de boter er in enlaat deze goudbruin worden. Bak de kippendijenom en om en zet het vuur op z’n hoogst. Blus nu afmet een glas witte droge wijn en laat de alcoholverdampen.1 glas witte wijn, 100 gram roomboter, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper
- Dek de koekenpan af met een deksel en zet het vuur op een lage stand. Laat nog 4 à 5 minuten doorsudderen. Haal de kippendijen uit de pan en wikkel ze in aluminiumfolie. Laat 4 minuten rusten voordat je ze gaat serveren.Haal de jus uit de pan en doe deze in een blender. Blend de jus samen met de xantaangom of maïzena. Doe de nu gebonden jus in een doseer‐flesje.½ theelepel xantaangom
Plating
- Schep twee volle eetlepels gewokte courgettes in een ronde vorm te midden van ieder bord. Drukgoed aan zodat het een mooi compact wordt.Plaats hier de kippendij op en besprenkel eerst met de gebonden jus en druppel daar spelenderwijs de bosui/peterselie omheen.Nu is het tijd om te MANGIARE!