Siciliaanse salade met dorade filet
Als ik tussen de gerechten door even bij onze gasten aan tafel kwam was de meest gemaakte opmerking: “Het visgerecht vonden wij het meest verrassend gerecht. Een explosie van smaken die harmonieus samengaan” (dat zou wel eens kunnen kloppen gezien dit de meest gegeten ingrediënten zijn uit Sicilië).
Benodigdheden in je keuken
- Saladebowl
- koekenpan
- Sous-Vide bak (optioneel)
Ingrediënten
Ingrediënten Madras kerrie croutons
- 2 sneedjes oud wit brood - (San Francisco van AH)
- 1 theelepel madras kerrie
- 4 eetlepels olijfolie
Overige ingrediënten voor de Siciliaanse salade met dorade filet
- 400 gram roma tomaatjes - (zo zoet mogelijk!)
- 20 groene Nocellara olijven - (liefst van Belazu)
- 4 theelepels kappertjes
- 4 dorade filets
- 1 sous-vide gegaarde rode ui
- 2 eetlepels fijngehakte venkeltakjes - (Finochietto)
- 2 eetlepels fijngehakte basilicumblaadjes
- ½ biologische sinaasappel - (zest en sap)
- 1 biologische citroen - (zest en sap)
- 1 theelepel gekneusde of gemalen roze peper
- zout en peper naar smaak
- 10 eetlepels olijfolie
Instructies
Bereiding kerrie madras croutons
- Snijd de sneetjes brood in kleine blokjes voeg hier de kerrie madras , 4 eetlepels olijfolie, zout & peper aan toe. Meng goed door en bak dit broodmengsel in een koekenpan op de laagste stand totdat het broodkruim krokant en goudbruin is. Laat vervolgens afkoelen om later als garnering te gebruiken.2 sneedjes oud wit brood, 1 theelepel madras kerrie, 4 eetlepels olijfolie
Bereiding Siciliaanse salade met dorade filet
- Maak de rode ui schoon en hak deze in de helft. Doe deze in een afgesloten plastic sous-vide zak in water op 50 graden Celsius. Laat deze 60 minuten garen. Koel de uien direct in koud water zodat deze niet verder garen en knapperig blijven.1 sous-vide gegaarde rode ui
- Snijd de Roma tomaatjes in 6 gelijke partjes. Hak de olijven in grove stukjes en voeg toe aan de tomaatjes samen met de kappertjes. Voeg hier de in dungesneden ringen sous-vide gegaarde uitjes aantoe. Hak de venkeltakjes en basilicumblaadjes fijn en voeg deze ook toe aan de tomaatjes. Voeg als laatste de zest en het sap van de sinaasappel aan toe. Meng het geheel goed door en laat 1 uur rusten.400 gram roma tomaatjes, 20 groene Nocellara olijven, 4 theelepels kappertjes, 1 sous-vide gegaarde rode ui, 2 eetlepels fijngehakte venkeltakjes, 2 eetlepels fijngehakte basilicumblaadjes, ½ biologische sinaasappel
- Bak ondertussen de dorade filet kort, om en om, in een koekenpan met antiaanbaklaag met een paar druppels olijfolie. Leg deze vervolgens in een afgesloten bakje samen met een dressing van de zest en sap van 1 citroen en 6 eetlepels olijfolie. Laat de do‐rade in deze dressing minstens 1 uur marineren.4 dorade filets, 1 biologische citroen
- Giet het overtollig vocht uit de de tomatensalade af. Voeg hier een goede scheut olijfolie aan toe samen met de roze peper en zout. Verdeel de salade over 4 borden en plaats hier de dorade filet op. Garneer met het gebakken broodkruim en wat zeekraal (marineer de zeekraal 30 minuten daarvoor met wat citroensap en 1 eetlepel olijfolie).1 theelepel gekneusde of gemalen roze peper, 10 eetlepels olijfolie, zout en peper naar smaak