Zomerse pasta alla Norma

De zomerse pasta alla Norma is een 100% rauwe pastasaus en een zomerse variatie van het originele recept.
Onze pastasaus was dit jaar geheel rauw en kon iedere middag lekker in het zomerzonnetje fermenteren. In de avond waren alle smaken volledig ingetrokken en klaar om door u geproefd te worden. Makkelijker kan bijna niet. In de ochtend marineer je de tomaatjes, en bij je diner kook je de pasta… en klaar!

Dit recept is zo simpel! Maar al die smaken en vooral het geduldig wachten maken van dit gerecht een smaakbom.

Zomerse pasta alla Norma

Recept van: Remco Borsato
Het mooie aan deze pastasaus is dat deze volledig rauw is! Zoals bij ieder gerecht is het fundamenteel om de allerbeste kwaliteit ingrediënten te gebruiken. Dat geldt zeker voor dit gerecht! Neem daarom altijd de tijd om de ingrediënten met zorg uit te zoeken. Een smaaksensatie kost tijd.
5 van 1 beoordeling
Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 2 uur 20 minuten
Gang pastagerecht, voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
calorieën 437 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • kookpan

Ingrediënten
  

  • 600 gram trostomaatjes - (zo zoet mogelijk!)
  • 400 gram korte pasta
  • 4 handjes basilicum blaadjes
  • 2 aubergine - (zo vers mogelijk)
  • 1 teen knoflook
  • 16 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 4 eetlepels Parmezaanse kaas
  • 1 theelepel zout - (liefst Himalaya)
  • 1 theelepel zwarte peper

Instructies
 

  • Doe de gehakte tomaten, basilicum & knoflookpuree in een kom. Strooi er zout en peper overheen. Overgiet dit met de olijfolie, schep goed door elkaar en zet op een koele plek weg. De volgende dag is hij klaar. Schep hem liefst tussendoor nog een keer of twee door elkaar.
    600 gram trostomaatjes, 4 handjes basilicum blaadjes, 1 teen knoflook, 16 eetlepels olijfolie, 1 theelepel zout, 1 theelepel zwarte peper
  • Snijdt de aubergines in kleine blokjes en besprenkel deze met wat fijn zout. Plaats de blokjes in een bak met wat keukenpapier op de bodem. Laat de aubergine blokjes vervolgens 2 uur rusten zodat het meeste vocht uit de aubergines is getrokken.
    Giet het vocht uit de bak en wring de blokjes met je handen uit en plaats deze in een nieuwe bak. Verhit ondertussen een wok gloeiend heet en bak de blokjes aubergine in kleine hoeveelheden met wat olijfolie totdat ze goud/bruin zijn.
    2 aubergine
  • Ze een pan op het vuur (lage stand) met een bodempje olijfolie en een dessertlepel chili vlokken. Laat deze alleen even warm worden en zet het vuur na 3 minuten uit. Voeg, als de olie wat is afgekoeld, de rauwe tomatensaus toe.
    1 theelepel chilivlokken
  • Kook ondertussen de pasta beetgaar in een pan met ruim gezouten water (3 eetlepels zout voor 2 liter water). Voeg de pasta toe aan de rauwe tomaten‐saus en voeg hier als laatste de afgekoelde gewokte aubergine blokjes bij.
    Meng het geheel goed door en serveer de pasta op de borden met een flinke dosis Parmezaanse kaas (what can go wrong?!)
    400 gram korte pasta, 4 eetlepels Parmezaanse kaas

Notities

Oorsprong van de pasta alla Norma saus

Pasta alla Norma, zo vertelt men, is hét gerecht van de Siciliaanse stad Catania (aan de voet van de Etna). Er doen twee verhalen de ronde over de herkomst van de naam van dit pastagerecht.
Muziekminnaars zijn van mening dat de in Catania geboren componist Vincenzo Bellini (1801) als hommage de benaming van een speciaal gerecht verdient bij de première van zijn achtste opera Norma. Op het moment dat deze opera in 1831 in Milaan het levenslicht ziet, wordt in Catania de Pasta alla Norma geboren. Het raffinement van Bellini’s opera is vertaald naar een gerecht.
Geschatte prijs voor dit gerecht € 10
Trefwoord aubergine, basilicum, pasta, trostomaatjes, voorgerecht
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 318