De Ligurische keuken draait niet alleen om pesto, zoals blijkt uit minestronesoep uit Genua, een rijk en smakelijk gerecht dat uit de arme keuken is voortgekomen en dat tot in de hedendaagse keuken is overgebleven. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is de minestronesoep uit Genua (minestrone alla Genovese) geen ingestudeerd gerecht, maar een recept rijk aan lokale smaken dat de geschiedenis van de keuken in deze prachtige streek heeft gemaakt. Het oorspronkelijke recept voor minestrone alla Genovese bevat ook de toevoeging van pesto, zodat het een gerecht is dat in de winter warm kan worden gegeten met zelfgemaakte pesto conserven of in de zomer op kamertemperatuur kan worden geserveerd. Ligurische minestrone met pesto alla Genovese is daarom een van die tijdloze gerechten, perfect voor elke gelegenheid.

Minestronesoep uit Genua
Benodigdheden in je keuken
- soep pan
- Staafmixer
Ingrediënten
- 250 gram witte boontjes - (canellini)
- 250 gram sperziebonen
- 500 gram aardappelen
- 150 gram doppertjes - (extra fijn)
- 1 wortel
- 1 witte ui
- 150 gram courgette
- 2 stengels bleekselderij
- 150 gram spinazie
- 170 gram groene pesto
- 80 gram pijnboompitten
- olijfolie naar smaak - (eerste persing)
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Om de minestronesoep uit Genua te bereiden, laat u de gedroogde bonen een nacht weken. Als alternatief kunt u, als u bonen uit blik gebruikt, deze laten uitlekken van hun vocht en ze goed spoelen onder koud stromend water.250 gram witte boontjes
- Ontdoe de sperziebonen van de puntjes en snijd ze in kleine stukjes. Was de spinazie. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke blokjes.250 gram sperziebonen, 500 gram aardappelen, 150 gram spinazie
- Gebruik een aardappelschilmesje om de selderij te ontdoen van de buitenste vezelige schil en snijd hem in kleine blokjes. Gebruik de bladeren ook. Schil de courgettes en snijd ze in kleine blokjes. Schil de wortel en snijd in in kleine blokjes.150 gram courgette, 2 stengels bleekselderij, 1 wortel
- Snijd de ui fijn en stoof hem in een grote pan met een beetje olie. Voeg bleekselderij en wortel toe en bak een paar minuten mee.1 witte ui, 2 stengels bleekselderij, olijfolie naar smaak, 1 wortel
- Voeg nu de aardappelen en bonen toe en meng goed. Bedek met water of groentebouillon.500 gram aardappelen
- Voeg na 20 minuten koken de courgettes, doperwten, spinazie en sperziebonen toe. Laat nog 30 minuten koken en breng op smaak met zout en peper.250 gram sperziebonen, 150 gram doppertjes, 150 gram courgette, zout en peper naar smaak
- Rooster intussen de pijnboompitten in een grote pan met antiaanbaklaag totdat ze lichtbruin zijn.80 gram pijnboompitten
- Als de soep klaar is, serveer hem dan met de groene pesto, geroosterde pijnboompitten en een scheutje rauwe olie.170 gram groene pesto, 80 gram pijnboompitten, olijfolie naar smaak