minestronesoep-uit-genua

Minestronesoep uit Genua

Dit traditionele gerecht uit de regio Ligurië is hartig en vullend. Dit elementaire gerecht, waarin seizoensgroenten en Pesto Genovese zijn gecombineerd, is de typisch essentiële maaltijd van de "cucina povera".

De Ligurische keuken draait niet alleen om pesto, zoals blijkt uit minestronesoep uit Genua, een rijk en smakelijk gerecht dat uit de arme keuken is voortgekomen en dat tot in de hedendaagse keuken is overgebleven. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is de minestronesoep uit Genua (minestrone alla Genovese) geen ingestudeerd gerecht, maar een recept rijk aan lokale smaken dat de geschiedenis van de keuken in deze prachtige streek heeft gemaakt. Het oorspronkelijke recept voor minestrone alla Genovese bevat ook de toevoeging van pesto, zodat het een gerecht is dat in de winter warm kan worden gegeten met zelfgemaakte pesto conserven of in de zomer op kamertemperatuur kan worden geserveerd. Ligurische minestrone met pesto alla Genovese is daarom een van die tijdloze gerechten, perfect voor elke gelegenheid.

minestronesoep-uit-genua

Minestronesoep uit Genua

Recept van: Remco Borsato
De minestronesoep uit Genua is gemakkelijk te maken en lekker, een klassiek Italiaans wintergerecht: ontdek het klassieke recept wat we hier voor je onthullen 😉
5 van 1 beoordeling
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang soep, voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
Calories 420 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • soep pan
  • Staafmixer

Ingrediënten
  

  • 250 gram witte boontjes - (canellini)
  • 250 gram sperziebonen
  • 500 gram aardappelen
  • 150 gram doppertjes - (extra fijn)
  • 1 wortel
  • 1 witte ui
  • 150 gram courgette
  • 2 stengels bleekselderij
  • 150 gram spinazie
  • 170 gram groene pesto
  • 80 gram pijnboompitten
  • olijfolie naar smaak - (eerste persing)
  • zout en peper naar smaak

Instructies
 

  • Om de minestronesoep uit Genua te bereiden, laat u de gedroogde bonen een nacht weken. Als alternatief kunt u, als u bonen uit blik gebruikt, deze laten uitlekken van hun vocht en ze goed spoelen onder koud stromend water.
    250 gram witte boontjes
  • Ontdoe de sperziebonen van de puntjes en snijd ze in kleine stukjes. Was de spinazie. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke blokjes.
    250 gram sperziebonen, 500 gram aardappelen, 150 gram spinazie
  • Gebruik een aardappelschilmesje om de selderij te ontdoen van de buitenste vezelige schil en snijd hem in kleine blokjes. Gebruik de bladeren ook. Schil de courgettes en snijd ze in kleine blokjes. Schil de wortel en snijd in in kleine blokjes.
    150 gram courgette, 2 stengels bleekselderij, 1 wortel
  • Snijd de ui fijn en stoof hem in een grote pan met een beetje olie. Voeg bleekselderij en wortel toe en bak een paar minuten mee.
    1 witte ui, 2 stengels bleekselderij, olijfolie naar smaak, 1 wortel
  • Voeg nu de aardappelen en bonen toe en meng goed. Bedek met water of groentebouillon.
    500 gram aardappelen
  • Voeg na 20 minuten koken de courgettes, doperwten, spinazie en sperziebonen toe. Laat nog 30 minuten koken en breng op smaak met zout en peper.
    250 gram sperziebonen, 150 gram doppertjes, 150 gram courgette, zout en peper naar smaak
  • Rooster intussen de pijnboompitten in een grote pan met antiaanbaklaag totdat ze lichtbruin zijn.
    80 gram pijnboompitten
  • Als de soep klaar is, serveer hem dan met de groene pesto, geroosterde pijnboompitten en een scheutje rauwe olie.
    170 gram groene pesto, 80 gram pijnboompitten, olijfolie naar smaak

Notities

Oorsprong en geschiedenis van deze heerlijke minestronesoep

Zoals veel traditionele Ligurische recepten, is de minestronesoep uit Genua ontstaan als een armeluisgerecht voor boeren die op het land werkten. De groenten, samen met de klassieke Genuese pesto, leverden veel energie, en de toevoeging van bonen diende om het gebrek aan dierlijke eiwitten te compenseren.

Hoe serveer je het?

Er zijn verschillende manieren om minestrone te serveren. U kunt de soep in een soepterrine midden op tafel zetten en tijdens de maaltijd in porties verdelen, maar u kunt hem ook opdienen in kleine cocottas in één portie, eventueel vergezeld van sneetjes rustiek bruschetta-brood. Geef uw gasten een kommetje met de pesto, zodat iedereen het naar eigen inzicht op zijn bord kan doen.
Halverwege de kooktijd kunt u in reepjes gesneden parmezaanse korstjes toevoegen of, om het nog steviger te maken, kunt u het verrijken met eierblokjes, kleine pasta, gemengde pasta, gerst of spelt.

Hoe het te bewaren

Minestrone alla Genovese moet onmiddellijk worden gegeten om alle voedingsstoffen op te nemen. U kunt het echter 2-3 dagen in de koelkast bewaren, zorgvuldig afgedekt, en het bij het opdienen opnieuw opwarmen.

Voedingswaarde

Calories: 420kcal
Geschatte prijs voor dit gerecht € 12
Trefwoord soep
Heb je Minestronesoep uit Genua zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Je eigen recept posten op TuinDiner.nl?En maak kans op een plek voor 2 personen in 2023! Klik hier en stuur je recept op!!
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 421