pasta-alla-gricia

Pasta alla gricia

Pasta alla gricia (pasta met guanciale) is een van de beroemdste gerechten uit de keuken van Lazio, en wordt beschouwd als de voorvader van de pasta amatriciana. Net als het recept voor de amatriciana bevat het in feite guanciale en Pecorino Romano kaas. Het belangrijkste verschil ligt in de tomatensaus, die in de pasta alla gricia ontbreekt omdat de oorsprong ervan zelfs dateert van vóór de invoer van tomaten in Europa. Er wordt gezegd dat de pasta alla gricia is uitgevonden door de herders van Lazio, die met de weinige ingrediënten die ze tot hun beschikking hadden, dit eenvoudige maar even smakelijke en substantiële gerecht klaarmaakten. U kunt kiezen voor een lange soort pasta zoals bucatini en spaghetti, of een korte zoals rigatoni!

pasta-alla-gricia

Pasta alla Gricia

Recept van: Remco Borsato
Pasta alla gricia of witte amatriciana is een klassiek Romeins recept op basis van guanciale spek en pecorino romano. Het is de witte versie van pasta all'amatriciana. Laten we eens kijken hoe je het stap voor stap maakt.
4 van 2 beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang pastagerecht, voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
Calories 550 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • 1 kookpan
  • 1 koekenpan

Ingrediënten
  

  • 350 gram spaghetti
  • 80 gram guanciale (wangspek) - (of pancetta)
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • 80 gram pecorino romano
  • olijfolie naar smaak
  • zout en peper naar smaak
  • chilipeper naar smaak
  • 1 handje grof zout - (voor het kookwater)

Instructies
 

  • Snijd de guanciale in reepjes, doe ze in een kleine pan met 3-4 eetlepels olie en de gehakte chilipeper en bak ze een paar minuten tot ze knapperig zijn; haal ze uit de pan en doe ze op een bord voor de latere garnering.
    80 gram guanciale (wangspek), olijfolie naar smaak, chilipeper naar smaak
  • Snijd de ui fijn en fruit hem in dezelfde pan als die voor de guanciale, met het overgebleven vet. Pel, hak of stamp intussen de knoflook fijn, doe het in een kopje, voeg 4-5 eetlepels water toe en doe het mengsel bij de kruiden. Dek af en laat nog een paar minuten op een laag vuur koken.
    1 ui, 1 teen knoflook
  • Kook intussen de spaghetti in ruim gezout water, laat beetgaar uitlekken, doe de pasta in een grote verwarmde kom en voeg al roerend de bereide saus toe. Bestrooi met pecorino kaas, meng opnieuw, verdeel over de 4 borden en werk af met de krokante guanciale.
    350 gram spaghetti, 80 gram guanciale (wangspek), 80 gram pecorino romano, 1 handje grof zout

Voedingswaarde

Calories: 550kcal
Geschatte prijs voor dit gerecht € 8
Trefwoord pasta, pasta alla gricia, witte amatriciana
Heb je Pasta alla Gricia zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Je eigen recept posten op TuinDiner.nl?En maak kans op een plek voor 2 personen in 2023! Klik hier en stuur je recept op!!
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 421