Penne alla vodka is een klassieker uit de jaren 80. Het was toen populair, toch kwam het daarna in de vergetelheid. Penne alla wodka vind je in de VS, en zeker in New York bijna op elk menu, terwijl je in Italië al heel goed moet zoeken om het nog ergens te vinden. Uiteraard hebben wij onze eigen twist aan dit recept aangegeven zodat het nog net iets verfijnder smaakt!
Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin op laag vuur de grof gesneden uienringen en de versnipperde chili pepertjes met gesloten deksel totdat de uien zacht zijn (niet bruin!).
4 uien, 12 eetlepels olijfolie, 1 theelepel chili vlokken
Zet het vuur op de allerhoogste stand, voeg de San Marzano tomaten bij de uien en laat aan de kook komen.
400 gram San Marzano tomaat
Voeg nu de wodka toe en laat deze ongeveer 3 minuten samen koken totdat de alcohol is verdampt.
200 ml wodka
Zet nu het vuur op de allerlaagste stand en laat de saus met gesloten deksel ongeveer 45 minuten doorkoken (wel af en toe roeren in de saus zodat de tomaten niet aanbranden).
Het is nu tijd om de pasta op te zetten! Kook deze in grote pan met gezouten water totdat ze beetgaar zijn (vertrouw nooit de kooktijd op de verpakking!). Dit betekent in de praktijk dat je af en toe moet proeven.
Pureer vervolgens met de staafmixer tomatensaus tot een gladde crème. Voeg nu de kookroom toe en laat samen op laag vuur nog 5 minuten doorkoken.
300 ml kookroom
Zet het vuur nu uit. Voeg de pasta toe aan de saus samen met de peterselie en 4 eetlepels Parmezaanse kaas. Roer goed door totdat de kaas gesmolten is.Verdeel de pasta over 4 diepe borden en garneer met de resterende Parmezaanse kaas!
De eerste theorie is dat penne met wodka afkomstig is uit de hoofdstad van de culinaire Italiaanse keuken, namelijk in Bologna. Om precies te zijn het restaurant Dante. Althans dit omschrijft Pasquale Bruno junior in zijn kookboek ‘The Ultimate Pasta Cookbook’.Andere kenners beweren dat dit recept helemaal niet uit Italië komt, maar juist uit de Verenigde Staten van Amerika. James Doty, een student van de Columbia University, zou dit recept voor de eerste keer hebben gemaakt. En de derde versie van de oorsprong van dit recept beweren dat Luigi Franzese de grondlegger is geweest en in eerste instantie luisterde naar de naam Penne alla Russa.Het ontstaan van dit recept gebeurde per ongeluk in het Ney Yorkse restaurant Orisini, nadat Luigi had geprobeerd om een tomatensaus te verdunnen met een glas wodka. Dit ging natuurlijk per ongeluk, maar nadat de alcohol uit de saus wat gekookt bleek het toch een groot succes.
Voedingswaarde
Calories: 640kcalFat: 28g
Geschatte prijs voor dit gerecht € 9
Trefwoord kookroom, pasta, san marzano tomaat, wodka
Heb je Pasta met San Marzano tomaat en wodka zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.
Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl