Pasta met San Marzano tomaat en wodka
De romige pasta met San Marzano tomaat en wodka is een klassieker uit de jaren 80 in Italië.
Benodigdheden in je keuken
- kookpan
- Staafmixer
Ingrediënten
- 400 gram orecchiette (of andere korte pasta)
- 400 gram San Marzano tomaat - (uit blik)
- 4 uien - (de beste die je kunt krijgen!)
- 1 theelepel chili vlokken
- 12 eetlepels olijfolie - (1e persing)
- 200 ml wodka
- 300 ml kookroom
- 8 eetlepels Parmezaanse kaas
- 4 eetlepels fijngehakte bladpeterselie
- 1 half handje grof zout
Instructies
- Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin op laag vuur de grof gesneden uienringen en de versnipperde chili pepertjes met gesloten deksel totdat de uien zacht zijn (niet bruin!).4 uien, 12 eetlepels olijfolie, 1 theelepel chili vlokken
- Zet het vuur op de allerhoogste stand, voeg de San Marzano tomaten bij de uien en laat aan de kook komen.400 gram San Marzano tomaat
- Voeg nu de wodka toe en laat deze ongeveer 3 minuten samen koken totdat de alcohol is verdampt.200 ml wodka
- Zet nu het vuur op de allerlaagste stand en laat de saus met gesloten deksel ongeveer 45 minuten doorkoken (wel af en toe roeren in de saus zodat de tomaten niet aanbranden).
- Het is nu tijd om de pasta op te zetten! Kook deze in grote pan met gezouten water totdat ze beetgaar zijn (vertrouw nooit de kooktijd op de verpakking!). Dit betekent in de praktijk dat je af en toe moet proeven.400 gram orecchiette (of andere korte pasta), 1 half handje grof zout
- Pureer vervolgens met de staafmixer tomatensaus tot een gladde crème. Voeg nu de kookroom toe en laat samen op laag vuur nog 5 minuten doorkoken.300 ml kookroom
- Zet het vuur nu uit. Voeg de pasta toe aan de saus samen met de peterselie en 4 eetlepels Parmezaanse kaas. Roer goed door totdat de kaas gesmolten is.Verdeel de pasta over 4 diepe borden en garneer met de resterende Parmezaanse kaas!8 eetlepels Parmezaanse kaas, 4 eetlepels fijngehakte bladpeterselie