risotto-met-paddenstoelen-en-eekhoorntjesbrood

Risotto met paddenstoelen en eekhoorntjesbrood

Deze Risotto met paddenstoelen en eekhoorntjesbrood is op z'n best tijdens de natte herfstmaanden september en oktober. Italianen trekken er dan massaal op uit om deze lekkernij in het bos te zoeken. Maar als je ook de rest van het jaar van dit lekkere paddenstoeltje wilt genieten, is de gedroogde versie een prima alternatief. Zoals in deze ‘Risotto met paddenstoelen en eekhoorntjesbrood’.
risotto-met-paddenstoelen-en-eekhoorntjesbrood

Risotto met paddenstoelen en eekhoorntjesbrood

Recept van: Remco Borsato
Onze risotto met paddenstoelen en eekhoorntjesbrood is een recept wat ik uit mijn kinderjaren graag met jullie wil delen, dit recept verschilt waarschijnlijk iets van het traditionele recept, maar geloof me. Met deze smaakvolle risotto maak je ALTIJD indruk op je gasten aan tafel!
5 van 1 beoordeling
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang risotto, voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
calorieën 429 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • risotto pan
  • kommetje om het gedroogde eekhoorntjesbrood in te weken
  • koekenpan
  • Staafmixer

Ingrediënten
  

  • 350 gram risotto - (carnaroli)
  • 15 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 300 gram verse gemengde paddenstoelen - (als je vers eekhoorntjesbrood kan vinden in de herfst, helemaal top!)
  • 70 gram roomboter - (bevroren)
  • 1 ui - (fijngesneden)
  • 1.5 liter kokende paddenstoelen bouillon - (of als alternatief groentebouillon)
  • 1 theelepel zwarte peper
  • zout - (naar smaak)
  • 3 eetlepels olijfolie - (1e persing)

Instructies
 

  • Doe het gedroogde eekhoorntjesbrood in een kommetje met warm water en laat voor ongeveer 30 minuten weken.
    15 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
  • Borstel de paddenstoelen met een borstel voorzichtig af (maak ze niet nat!) en snijd deze in grove plakjes.
    300 gram verse gemengde paddenstoelen
  • Zet een grote koekenpan op het vuur, laat deze gloeiend heet worden op hoog vuur. Doe de paddenstoelen in de koekenpan samen met een eetlepel olijfolie en een goede snuf zout & peper. Wok de paddenstoelen kort (3- tot maximaal 5 minuten) op hoog vuur totdat ze lichtbruin zijn.
    300 gram verse gemengde paddenstoelen, zout, 1 theelepel zwarte peper
  • Doe 3 eetlepels olijfolie in de risotto pan en voeg de gesnipperde ui toe. Laat de ui op de laagste vuurstand met gesloten deksel glazig worden (voeg nog een eetlepel koud water toe).
    1 ui, 3 eetlepels olijfolie
  • Zet nu de risotto pan op midden/hoog vuur en voeg de risotto rijst toe. Bak voor 1 minuut even mee met de gesmoorde ui. Zet nu het vuur op de middelste stand en voeg beetje voor beetje wat kokend bouillon toe en blijf goed roeren voor 5 minuten. (risotto mag niet de droog maar ook niet te waterig zijn)
    350 gram risotto, 1.5 liter kokende paddenstoelen bouillon
  • Pureer met een staafmixer het gewelde eekhoorntjesbrood en voeg dit mengsel samen met de de helft van de gewokte paddenstoelen toe aan de risotto.
    15 gram gedroogd eekhoorntjesbrood, 300 gram verse gemengde paddenstoelen
  • Als de risotto na ongeveer 20 minuten beetgaar is (blijf regelmatig proeven) voeg je de rest van de gewokte paddenstoelen toe samen met het blokje bevroren boter en 2 eetlepels Parmezaanse kaas. Zet het vuur onmiddellijk uit en roer goed door totdat de roomboter is gesmolten. Proef of de risotto qua zout goed is, zo niet voeg dan nu wat extra zout toe.
    300 gram verse gemengde paddenstoelen, 70 gram roomboter, zout
  • Zet de deksel op de pan, en laat de risotto 5 minuten rusten! (belangrijkste stap)
  • Serveer de risotto in een diep bord en strooi er rijkelijk parmezaanse kaas over. Direct eten, anders droogt de risotto teveel.

Notities

Serveertip!

Eventueel kan een eetlepel Philadelphia worden toegevoegd. De risotto
wordt hierdoor nog romiger.
Geschatte prijs voor dit gerecht € 12
Trefwoord eekhoorntjesbrood, herfst recept, paddenstoelen, recept, risotto, winter recept
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 318