tagliatelle-bolognese

Tagliatelle Bolognese

Het recept voor Italiaanse Bolognese saus naar het originele recept zoals dat in Bologna geregistreerd staat wil ik jullie niet onthouden. Volgens de Italiaanse traditie hoort de smaak van een goede Bolognese saus van de ingrediënten zelf te komen. Daarom is het belangrijkste ingrediënt voor dit recept: Tijd.

tagliatelle-bolognese

Tagliatelle Bolognese

Recept van: Remco Borsato
Er zijn wel 100.000 varianten van deze wereldbekende tagliatelle Bolognese. Wij proberen het volgens het traditionele recept te maken. Volgens de Italiaanse traditie hoort de smaak van een goede Bolognese saus van de ingrediënten zelf te komen. Dus probeer altijd de allerbeste kwaliteit vlees, wijn, Parmezaanse kaas en tagliatelle te gebruiken! Maar het allerbelangrijkste ingrediënt voor dit recept is………… tijd

5 van 2 beoordelingen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 20 minuten
Gang eerste gerecht, pastagerecht, voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
calorieën 328 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • kookpan
  • Grote koekenpan

Ingrediënten
  

  • 450 gram half om half gehakt - (Biologisch)
  • 1 ui - (Biologisch)
  • 1 stengel bleekselderij - (Biologisch)
  • 1 grote wortel - (Biologisch)
  • 50 gram tomatenpuree – liefst biologisch - (doppio concentrato)
  • 250 ml runderbouillon - (liefst zelfgemaakt)
  • 3 eetlepels olijfolie - (1e persing)
  • 50 gram roomboter - (Biologisch)
  • 1 glas rode wijn (chianti)
  • peper en zout naar smaak

Instructies
 

  • Doe de boter en de olijfolie in een grote pan met DIKKE bodem.
    3 eetlepels olijfolie, 50 gram roomboter
  • Hak de ui, wortel en de bleekselderij zeer fijn
    1 ui, 1 grote wortel, 1 stengel bleekselderij
  • Voeg nu de groenten (wortel, selderij en uit) in de pan en zet de vlam op de laagste stand en doe de deksel op de pan. Roer af en toe zodat ze langzaam gaar worden (+/- 15 minuten).
    1 ui, 1 stengel bleekselderij, 1 grote wortel
  • Zet ondertussen een grote koekenpan op hoog vuur en laat deze heet worden. Voeg nu het gehakt toe (door het vet in het vlees hoef je geen roomboter of olie te gebruiken) en rul het fijn totdat het bruin is. (niet te lang!)
    450 gram half om half gehakt
  • Voeg het gehakt nu in de pan bij de groente en zet het vuur hoog. Voeg na 2 a 3 minuten het glas rode wijn toe en laat het alcohol verdampen.
    1 glas rode wijn (chianti)
  • Voeg vervolgens de tomatenpuree & runderbouillon toe in de pan en laat aan de kook komen. Zodra dit gebeurd moet het vuur op de laagste stand gezet worden en moet de deksel weer op de pan. Proef eerst op de saus goed is qua zout en peper en voeg zonodig toe naar smaak.
    50 gram tomatenpuree – liefst biologisch, 250 ml runderbouillon, peper en zout naar smaak
  • Laat de saus minimaal 2 uur op de kleinste pit op de laagste stand pruttelen, als het langer kan nog beter. Hoe langer de saus op staat hoe intenser de smaak. Roer regelmatig. Mocht de saus te droog worden voeg dan af en toe wat bouillon toe.
Geschatte prijs voor dit gerecht € 12
Trefwoord bolognese, parmezaanse kaas, ragu, tagliatelle, tagliatelle bolognese, tomatenpuree, vleessaus
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 318