Tagliata di manzo met rucola en Parmezaanse kaas is een hartig, gemakkelijk te bereiden hoofdgerecht dat een goede indruk zal maken als u gasten op bezoek krijgt voor een diner of lunch. Op smaak gebracht met extra vierge olijfolie, rucola, Parmezaan vlokken en optioneel een paar cherry tomaatjes.
Tagliata di Manzo is een echte Italiaanse klassieker wat bij veel Italianen in de zomer op tafel staat. Dun gesneden ossenhaas met rucola met Parmezaanse kaas. Eenvoudig klaar te maken en zo op tafel.
Laat de ossenhaas op een gloeiendhete grillpan kort aan alle kanten grillen. Snijd ze vervolgens in dunne plakjes en doe deze in een kom.
600 gram ossenhaas (in sneetjes van 2 cm gesneden)
Voeg aan het vlees de dressing van mosterd, olijfolie, zout, peper, citroensap en balsamico toe. Meng goed door en dek de kom voor 3 minuten af met een deksel of folie zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
Verdeel de ossenhaas plakjes gelijk over de 4 bordjes en strooi hier nonchalant de rucola overheen op en maak het gerecht af met geschaafde Parmezaanse kaas.
De tagliata werd in 1973 in Pisa uitgevonden door de chef-kok Sergio Lorenzi die de klassieke Florentijnse steak in een nieuw jasje wilde steken. Er wordt gezegd dat een nobele vrouw uit Arezzo, die dol was op vlees, er voor het eerst om had gevraagd.Ze vroeg Lorenzi het vlees voorgesneden te serveren, vanwege een ontwrichting van haar pols door een val van een paard. De ossenhaas (of entrecote) wordt gesneden, ’tagliata’, in plakjes van enkele millimeters dik en geserveerd, met verschillende lekkernijen. Van rucola en parmezaan tot gebakken aardappelen.Het vlees is meestal medium/rare gebakken, met een korst aan de buitenkant en een roze hart. De tagliata is uitstekend in combinatie met een mooie rode wijn met karakter.
Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.
Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl