impepata-di-cozze

Impepata di cozze

Impepata di cozze, of "mpepata e cozze" zoals het in Napels wordt genoemd, is een goedkoop en snel Napolitaans gerecht. Dit zijn verse mosselen die eerst met hun hele schelp in een pan worden gekookt en daarna op smaak worden gebracht met peper. Ze kunnen worden geserveerd als voorgerecht, maar ook als hoofdgerecht.
impepata-di-cozze

Impepata di cozze

Recept van: Remco Borsato
Geen enkel zichzelf respecterend Napolitaans menu zou compleet zijn zonder impepata di cozze, of liever a'mpepata e cozze, een hoofdbestanddeel van de Napolitaanse traditie dat zeer gewaardeerd wordt om zijn versheid.
De schoonheid van dit gerecht, een smakelijk voor- of hoofdgerecht, ligt in zijn eenvoud: net genoeg chilipeper om het een pittige en levendige noot te geven, een toefje fijngehakte peterselie om het een beslissende noot van kleur en smaak te geven, dit alles vergezeld van knapperige crostini. Het geheim van een geslaagde impepata di cozze is vooral de keuze van de ingrediënten, die vers en van uitstekende kwaliteit moeten zijn.
5 van 1 beoordeling
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 8 personen
calorieën 450 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • kookpan

Ingrediënten
  

  • 2 kilo mosselen - (zo vers mogelijk!)
  • 2 tenen knoflook
  • 50 gram olijfolie - (eerste persing)
  • 15 gram fijngehakte bladpeterselie
  • 2 fijngesneden chilipepers - (optioneel)
  • gemalen zwarte peper - (ruim)

Voor de crostini

  • 4 sneedjes rustiek landbrood
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie naar smaak - (eerste persing)

Instructies
 

  • Om dit heerlijke Italiaanse mossel gerecht te maken, begin je met het schoonmaken van de mosselen.
    2 kilo mosselen
  • Verwijder de gebroken exemplaren en schraap met de achterkant van een mes en een schoon stuk staalwol de bezinksel resten en zeepokken (witte korstjes) weg. Verwijder de weerhaak of andere oneffenheden die naar buiten komen weg. Spoel vervolgens de mosselen goed af onder stromend koud water. Als u weinig tijd hebt, raad ik u aan ze te laten schoonmaken bij de visboer waar u ze koopt, op voorwaarde dat u ze binnen een dag opeet.
  • Maak de ondertussen de rest van de ingrediënten klaar. Hak de peterselie fijn, pel de knoflook en halveer hem. Hak tot slot de pepers fijn en verwijder de zaadjes.
    2 tenen knoflook, 15 gram fijngehakte bladpeterselie, 2 fijngesneden chilipepers
  • Doe de schoongemaakte mosselen in een grote pan. Voeg vervolgens de olijfolie, peterselie, chilipeper en knoflook toe.
    2 kilo mosselen, 50 gram olijfolie, 15 gram fijngehakte bladpeterselie, 2 fijngesneden chilipepers, 2 tenen knoflook
  • Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, de gemalen zwarte peper: ik raad een royale hoeveelheid aan. Sluit de deksel van de pan en laat de mosselen op een hoog vuur opengaan. Zet het vuur uit zodra de mosselen open zijn (dit duurt meestal een paar minuten).
    Zet ondertussen de sneetjes brood in de oven op 200° gedurende ongeveer 5-10 minuten. Ze moeten knapperig en goudbruin zijn.
    gemalen zwarte peper, 4 sneedjes rustiek landbrood
  • Haal ze dan uit de oven, wrijf ze in met ruim knoflook en besprenkel ze met een beetje olijfolie.
    Serveer de mosselen en leg de sneetjes geroosterd landbrood bij.
    4 sneedjes rustiek landbrood, 1 teen knoflook, olijfolie naar smaak

Notities

OPMERKINGEN

Als u uw mosselen liever minder pittig hebt, kunt u het ook zonder chilipeper of peper doen (of allebei!). Als u ze nog smakelijker wilt maken, kunt u ze verrijken met gember, geraspte sinaasappel- of citroenschil.

WIST JE DAT…

Mosselen zijn de hoofdrolspelers in veel Napolitaanse gerechten. De impepata di cozze is beroemd, en naar verluidt was Ferdinand van Bourbon (koning van de Twee Siciliën) er bijzonder dol op. Naar verluidt viste de vorst op mosselen in de wateren van Posillipo, die toen bijzonder rijk waren aan deze smakelijke weekdieren. In die tijd maakten mosselen deel uit van de populaire verbeelding die bestond uit gigantische banketten en andere lekkernijen waarover we kunnen lezen in verhalen. Rond de 18e eeuw verscheen de mossel officieel op de tafels van de aristocratie en betoverde de adellijke fijnproevers met hun goedheid!

Voedingswaarde

Calories: 450kcal
Geschatte prijs voor dit gerecht € 22
Trefwoord mosselen, visgerecht
Heb je Impepata di cozze zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Je eigen recept posten op TuinDiner.nl?En maak kans op een plek voor 2 personen in 2023! Klik hier en stuur je recept op!!
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 259