panzanella salade

Panzanella (Toscaanse broodsalade)

Panzanella is oorspronkelijk afkomstig uit de regio’s Toscane en Umbrië en was waarschijnlijk eerst alleen met ui, brood, olie en azijn. Nu kan je de salade met al je restjes aankleden, heerlijke olijven, mooie kappertjes, tonijn, sardientjes, komkommer, verse basilicum of een zelfs gekookt eitje.
panzanella salade

Panzanella (Toscaanse broodsalade)

Recept van: Remco Borsato
Panzanella is DE salade die in Toscane al eeuwen op het menu staat bij de inwoners van deze regio!
5 van 1 beoordeling
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang salade
Keuken Italiaans
Porties 10 personen
calorieën 515 kcal

Ingrediënten
  

  • 20 sneedjes oud wit brood - (liefst desem brood)
  • 30 stuk rijpe tomaten
  • 3 stuk rode ui - (in fijne ringen gesneden)
  • 1 bos basilicum
  • 3 tenen knoflook
  • 100 ml olijfolie
  • 100 ml rode wijnazijn
  • zout en peper naar smaak

Instructies
 

  • Ontvel de tomaten door ze licht in te snijden en daarna kort in kokend water te dompelen. Als je ze daaruit hebt gehaald, kun je ze ontvellen, ontpitten en in repen snijden. Bewaar het sap en de pitjes ervan apart!
    30 stuk rijpe tomaten
  • Doe sap en pitjes vervolgens in de Magimix met de knoflook, pureer en zeef. Doe de olijfolie erbij en breng op smaak met zout en peper.
    3 tenen knoflook, 100 ml olijfolie, zout en peper naar smaak
  • Doe het brood in een kom met water en de azijn en dompel het voorzichtig in het vocht voor ongeveer 5 seconden. Wring het rood goed uit van het vocht.
    100 ml rode wijnazijn, 20 sneedjes oud wit brood
  • Breek met de hand het brood in stukken en doe het in een schaal. Doe de tomaat, uien , basilicum en het olijfolie-tomaat mengsel erbij en schep voorzichtig door elkaar.
    3 stuk rode ui, 1 bos basilicum

Notities

Weetje…

Panzanella is de Italiaanse manier om oud brood op te maken. Vooral in het midden van Italië — waar de tomaat toch al zo’n beetje de oplossing voor alle problemen is — wordt de salade veel gegeten.
Je maakt ‘t met een ciabatta van minstens twee dagen oud, veel tomaten en rode ui.
Heb je geen oud brood? No problem: Dan leg je je verse brood ‘n paar minuten in de oven om het te laten uitdrogen. Net zo lekker!
Geschatte prijs voor dit gerecht € 12
Trefwoord komkommer, oud brood, panzanella, salade, tomaat, toscane, ui
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 317