Bucatini All'amatriciana

Bucatini all’amatriciana

Bucatini all’amatriciana is een klassiek Italiaans pastagerecht met een rijke geschiedenis en diepe smaak.

De oorsprong van dit gerecht ligt in Amatrice, een klein bergstadje in Midden-Italië. Hier werd het traditioneel gemaakt met guanciale, een gerookt varkenswangspek, wat zorgt voor een ongeëvenaarde hartige en vettige smaak. Tegenwoordig wordt bucatini all’amatriciana overal in Italië geserveerd, maar vooral in Rome is het een geliefd gerecht geworden.

De Romeinen vervingen de traditionele spaghetti door bucatini, een buisvormige pasta die de dikke saus perfect opneemt. De saus van amatriciana is op zijn best eenvoudig: guanciale, Pecorino Romano kaas, tomaten en een snufje rode peper. Door deze ingrediënten kort te stoven ontstaat een heerlijk smeuïge saus, vol umami van de guanciale en met een pittige bite. Het is de perfecte balans tussen hartig, zoet en pittig. Dit recept voor bucatini all’amatriciana volgt de traditionele Romeinse bereidingswijze. De guanciale wordt eerst geroosterd tot het knapperig is, waarna de ui, knoflook en rode peper worden toegevoegd. Als laatste gaan de tomaten en pasta erbij voor een snelle stoof op hoog vuur. Het resultaat is een smaakvolle pasta die doet denken aan lazy Sunday’s in Rome!

Bucatini All'amatriciana

Bucatini all’amatriciana

Recept van: Remco Borsato
Bucatini all'amatriciana is een klassiek Italiaans pastagerecht afkomstig uit de stad Amatrice in de regio Lazio. Het is een hartige tomatensaus met bucatini pasta, pancetta of guanciale (gezouten varkenswangspek), ui, knoflook en Pecorino Romano kaas. Dit gerecht staat bekend om zijn sterke smaken en aromatische geuren. Het is een snel en makkelijk gerecht om te maken en ideaal voor een weekavondmaaltijd.
4.67 van 3 beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang eerste gerecht, pastagerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
calorieën 605 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • grote pan om de bucatini in te koken
  • vergiet
  • koekenpan om de guanciale in te bakken

Ingrediënten
  

  • 500 gram bucatini pasta
  • 150 gram guanciale of pancetta, in blokjes gesneden
  • olijfolie (extra vergine)
  • 1 ui, fijngehakt
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 blik tomaten (san marzano als het kan)
  • pecorino kaas (geraspt)
  • zout en peper naar smaak

Instructies
 

  • Breng een grote pan water aan de kook en voeg zout toe. Kook hierin de bucatini pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    500 gram bucatini pasta
  • Verhit ondertussen een scheut olijfolie in een hapjespan en bak hierin de pancetta of guanciale op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak nog 2 minuten mee.
    150 gram guanciale of pancetta, in blokjes gesneden, olijfolie (extra vergine), 1 ui, fijngehakt, 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • Voeg de tomatenblokjes toe aan de pan, samen met peper en zout naar smaak. Laat het geheel 10 minuten sudderen.
    1 blik tomaten (san marzano als het kan)
  • Giet de pasta af en voeg deze samen met een scheut kookvocht toe aan de saus. Laat het geheel nog 2 minuten sudderen zodat de smaken goed intrekken.
  • Serveer de bucatini op borden en werk af met Pecorino Romano kaas en eventueel verse basilicum. Buon appetito!
    pecorino kaas (geraspt), zout en peper naar smaak

Voedingswaarde

Calories: 605kcal
Geschatte prijs voor dit gerecht € 9
Trefwoord alfredo pasta, bucatini, guanciale
Heb je Bucatini all’amatriciana zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Je eigen recept posten op TuinDiner.nl?En maak kans op een plek voor 2 personen in 2023! Klik hier en stuur je recept op!!

Wat voor soort pasta is bucatini?

Bucatini is een langwerpige, holle pastasoort die lijkt op dikkere spaghetti. De holle vorm zorgt ervoor dat de saus goed kan intrekken.

Waar komt bucatini all’amatriciana vandaan?

Het gerecht is afkomstig uit de Italiaanse plaats Amatrice, vandaar de naam all’amatriciana. Het werd daar traditioneel gemaakt met guanciale (wangspek).

Wat zit er in de saus van bucatini all’amatriciana?

De traditionele saus bestaat uit guanciale of pancetta, ui, knoflook, tomaten en Pecorino Romano kaas. Soms worden ook rode pepervlokken toegevoegd.

Kan je ook andere pasta gebruiken?

Ja, je kunt ook spaghetti of linguine gebruiken. Bucatini wordt echter gezien als de meest traditionele keuze.

Hoe maak je de perfecte bucatini all’amatriciana?

Belangrijk is om de guanciale of pancetta eerst uit te bakken zodat het knapperig wordt. Kook de pasta al dente en voeg toe aan de saus met het kookvocht. Zorg dat de saus goed intrekt.

Hoe kun je bucatini all’amatriciana het beste serveren?

Serveer op borden met ruim Pecorino Romano kaas en verse basilicum erover. Eventueel met brood erbij.

Welke Italiaanse witte wijn past goed bij bucatini all’amatriciana?

  • Pinot Grigio – Een lichte, frisse witte wijn die de zuren heeft om de vettigheid van de guanciale te counteren. Kies een Pinot Grigio van goede kwaliteit uit Noord-Italië.
  • Vermentino – Net als Pinot Grigio een lichte witte wijn met citrustonen. Vermentino heeft vaak iets meer body en aromatische tonen van kruiden en witte bloemen.
  • Gavi – Een wat vollere witte wijn gemaakt van de Cortese druif in Piëmonte. Gavi heeft tonen van perzik en abrikoos en past goed bij de tomatensaus.

Welke Italiaanse rode wijn past goed bij bucatini all’amatriciana?

  • Chianti Classico – De traditionele Sangiovese druif uit Toscane. Kies een jongere Chianti Classico die fruitig en levendig is. De zuren in de wijn snijden mooi door de saus.
  • Rosso di Montalcino – Gemaakt van 100% Sangiovese in Montalcino. Iets voller en krachtiger dan Chianti met tonen van kersen en kruiden.
  • Vino Nobile di Montepulciano – Complexere rode wijn gemaakt van Sangiovese en andere druiven zoals Merlot. Heeft tonen van rijp bosfruit en specerijen.

Ik raad aan om te kiezen voor een lichtere rode wijn die de smaken in de saus ondersteunt, in plaats van overheerst. Een jonge Sangiovese is ideaal. Proef wat verschillende wijnen om te zien welke het beste past!

Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 291