Culinaire kookworkshop reis Toscane 2021

De culinaire kookworkshop reis naar Toscane was dit jaar een heerlijke ervaring die ons wedermaal heeft verrast. De weervoorspellingen leken tegen te zitten een week voordat we zouden vertrekken. Verwachting was dat het 5 dagen zou regenen! Uiteindelijk was dit maar 1 ochtend 😉 Al met al mooi weer en zelfs warm gehad gedurende de hele culinaire reis!

Ook was dit jaar de winnares van vorig jaar mee: Nathalie Faure. Zij had voor deze Kookworkshop reis haar sympathieke man Patrick ook meegenomen. Verder was ons gezelschap weer vol enthousiaste deelnemers die er veel zin in hadden! Het programma was intensief waarbij in de eerste 3 dagen vooral gekookt zou worden samen. Vrijdag en zaterdag hebben we genoten in typische restaurants van Pistoia die vooral uitblonken in het maken van streekgebonden gerechten. Iets wat ik (nog) niet wist was dat vooral eendenvlees hier bijna dagelijks op tafel staat in de regio Pistoia.

1e Dag

Aankomst in Borgo antico casalbosco

Ylenia, Samuel, Nailah en ik hadden al 3 dagen de kans gehad om mooie steden te bezoeken rondom Pistoia. Nu was het tijd om onze deelnemers te ontmoeten op zondag. Dus hebben wij hen opgewacht bij het vliegveld in Pisa. Iedereen had een prima vlucht gehad zonder enige vertraging, dus waren we prima op tijd om met onze eerste kookworkshop te beginnen. Op het menu stond: zelfgemaakt focaccia, pennette alla ropeton, en een heerlijk tiramisù met peren!

DAG 2 – Bezoek aan wijnhuis Antinori!

Een van de hoogtepunten aan deze reis vinden wij altijd het bezoek aan het indrukwekkende wijnhuis Antinori! Ditmaal moest onze groep vanwege de corona maatregelen in Italië helaas in twee aparte groepen het wijnhuis bezoeken. Dus een ochtendgroep en middag groep.

Dat bracht een andere uitdaging met zich mee. Namelijk de lunch! Dit is eventueel mogelijk bij het wijnhuis, maar bijzonder prijzig. Dus is Remco in de ochtend vroeg naar een plaatselijke bakker gereden en broodjes gehaald met bijhorende charcuterie, kaas en andere benodigdheden voor een lunchpakket voor iedereen. Probleem opgelost! 😉 Andiamo!

DAG 2 – Avond – Kookworkshop in Pistoia

Na een intensieve maar enerverende dag bij wijnhuis Antinori, moesten de mouwen weer worden opgestroopt, er moest weer gekookt worden. Na eerst een wijntje (van eigen productie van Borgo Antico Casalbosco) genuttigd te hebben, was het zover!

Op het menu stond: Risotto met wilde paddenstoelen, Parmigiana di melanzane en een pompoen taart.

DAG 3 – Bezoek aan het prachtige Lucca

Een van de mooiste steden in Toscane is toch echt Lucca! Door het provinciale karakter van deze middeleeuwse stad is het prima te belopen doordat het niet al te groot is.

Na een korte rondleiding door Ylenia, was iedereen vrij om zelf deze mooie stad te verkennen. Zelf hebben we fantastisch kunnen lunchen als gezin op het pittoreske Piazza dell’Anfiteatro midden in de stad. Rond 16:00 kwam de bus ons ophalen om ons weer richting Pistoia te brengen. Onze laatste kookworkshop stond namelijk op het programma die avond 😉

DAG 3 – Avond – Kookworkshop in Pistoia

De laatste kookworkshop zou tevens de meest intensieve zijn. Op het menu stond: zelfgemaakte aardappel gnocchi (Njokkie), polenta met kip in melk, en als toetje Dolce Latte.

Helaas was de saus voor de gnocchi mislukt, waardoor we snel hebben moeten improviseren door een truffel roomsaus te maken. Hierdoor waren de gnocchi die we met veel moeite hadden gemaakt niet meer compact waren gebleven. Iets waar vooral Remco erg mee aan was. De smaak was echter delicaat en de rest van de groep had er meer vrede mee dan Remco zelf (LOL) 😉

Na de gnocchi was het de beurt aan een romige polenta met een kippendij die gebakken was met salie, knoflook en citroen en verder bereid met melk in de oven.

We sloten af met een heerlijk fris toetje: Dolce Latte. De kookworkshops zaten er op….

Direct naar bed, want de volgende ochtend moesten we tenslotte al om 07:00 vertrekken voor de truffel expeditie! Buonanotte a tutti…

DAG 4Truffel expeditie

Allemaal vroeg uit de veren om deel te nemen aan de truffel tocht. Dus om 07:00 met z’n allen de bus in na het nuttigen van een cappuccino met onze ontbijtbox die keurig was verzorgd door Borgo Antico Casalbosco. Na een busreis van ongeveer 45 minuten hebben we nog een espresso kunnen nuttigen bij Riccardo (onze gids) die door zijn vrouw Amanda voor ons was klaargezet. Iedereen snel de bus weer in om te worden afgezet bij een boertje “Beppe” van 87 jaar die ons samen met Riccardo heeft rondgeleid met zijn hond Turbo. We hebben na een flinke wandeling door het bos een kleine witte truffel gevonden! Na 1.5 uur lopen was het genoeg en waren we toe aan een heerlijke lunch op basis van witte truffel die vroo ons klaar stond in een prachtige agriturismo midden in een sprookjesbos!


Het volgende was voor ons klaargemaakt:
– Crostini met zwarte en witte truffel
– Spiegelei met witte truffel
– Verse tagliatelle met roomboter en witte truffel
– Vin santo met cantuccini
– Espresso

DAG 4 – Laatste diner in de stad Pistoia

De prachtige stad Pistoia was bij ons om de hoek, maar we hadden nog niet echt de tijd gehad om deze mooie stad te bezoeken. Dit was het moment om de stad te bezoeken en heerlijk onze laatste diner samen als groep te nuttigen. Het restaurant was gerund door 2 zusjes die zelf ook gerechten uit de streek bereiden. Aan het einde van het heerlijke diner stond zowaar een gast op en begon te tapdansen midden in de zaal (zie onderstaande YouTube video).

DAG 5Reis terug naar Nederland

Doordat onze vlucht pas om 22:00 gepland stond vanaf Pisa hadden we allemaal nog genoeg tijd om nog even naar de stad Pistoia te gaan voor een laatste wandeling en lunch in deze mooie stad.

Na een laatste ontbijt samen, kon iedereen rustig uitchecken en zich voorbereiden op de reis. Het zat er op. We kunnen niet anders zeggen dat ook deze groep erg enthousiast en gedreven was om er een leuke tijd van te maken!

Grazie voor alle moeite die jullie hebben gedaan om er een succes van te maken!

Un abbraccio!

Bekijk de video van deze reis!

Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco is samen met zijn vrouw Ylenia oprichter van het TuinDiner concept en is werkzaam als kok tijdens de diners in de zomer. In het dagelijks leven werkzaam voor zijn eigen Internet bedrijf sinds het jaar 2000. Vader van 2 prachtige enthousiaste kinderen waar hij uiteraard zielsveel van houdt.

Artikelen: 167