cantuccini-recept

Cantuccini

Recept van: Remco Borsato
Cantucci (of cantuccini, biscotti di Prato) is een typisch Italiaans amandelkoekje, oorspronkelijk afkomstig uit de provincie Prato in Toscane. De koekjes worden net als beschuit twee keer gebakken. Cantuccini bevatten naast amandelen ook bloem, suiker, en sommige kruiden zoals kardemom, roziijnen, kaneel, kruidnagel en steranijs. Cantuccini worden in Italië vaak als dessert geserveerd met vin santo.
5 van 1 beoordeling
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Italiaanse Koekjes
Keuken Italiaans
Porties 4
calorieën 145 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • Oven
  • Garde
  • Kom
  • Keukenpapier

Ingrediënten
  

  • 100 gram sultana rozijnen - (minstens een uur van tevoren in cognac of rum zacht laten weken)
  • 100 gram gepelde amandelen
  • 300 gram bloem
  • 300 gram suiker
  • 2 eieren
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2 theelepels anijszaad
  • 1 klein glas sambuca

Instructies
 

  • Meng alle ingrediënten door elkaar in een grote kom (de gewelde rozijnen zonder de likeur uiteraard!). Plaats het mengsel op een werkblad en kneed met de hand verder. Kneed tot een soepel deeg.
    100 gram gepelde amandelen, 300 gram bloem, 300 gram suiker, 2 eieren, 1 zakje bakpoeder, 2 theelepels anijszaad, 1 klein glas sambuca
  • Verwarm ondertussen de oven tot 180° en bereid de ovenschaal voor met bakpapier en een beetje bloem.
  • Bestuif het werkblad en je handen licht met bloem. Verdeel het deeg in 2 lange repen van ongeveer 4 cm breed. Leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat, met voldoende ruimte ertussen (ze worden breder tijdens het bakken).
  • Bak 10 minuten in het onderste deel van de oven en nog eens 10 minuten in het midden / bovenste deel van de oven.
  • Haal uit de oven, wacht 5 minuten, borstel de onderkant om overtollig bloem te verwijderen, en snijd vervolgens diagonaal om er cantuccini van te maken.

Notities

Bewaartip

In een luchtdichte trommel kun je de cantuccini minstens 4 weken bewaren.
Geschatte prijs voor dit gerecht € 8
Trefwoord cantucci, cantuccini, koekjes, Toscaanse koekjes
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 318