Laat me je meenemen op een reis naar de jeugd van Remco en Ylenia, waar de wortels van dit heerlijke dessert liggen. Stel je voor: kronkelende wegen die zich een weg banen door de heuvels rond het Gardameer. De zon schijnt fel, en de lucht is gevuld met de zoete geur van rijpe perziken. Langs deze wegen staan kleine, kleurrijke kraampjes, vaak niet meer dan een tafel onder een parasol, bediend door glimlachende locals met door de zon verweerde gezichten.
Het was bij deze kraampjes dat de jonge Remco en Ylenia, ieder in hun eigen jeugd, stopten tijdens familieuitjes of fietstochtjes. Met een handvol lires kochten ze perziken, sappig en warm van de zon. Het sap dat langs hun kinnen liep terwijl ze in de vruchten beten, was als vloeibare zomer – een herinnering die ze tot op de dag van vandaag koesteren.
Deze perziken, ‘pesche’ in het Italiaans, zijn niet zomaar fruit. Ze zijn een symbool van de zomer rond het Gardameer. Van juni tot september zijn de boomgaarden zwaar van de vruchten, en de lokale markten worden overspoeld met kisten vol goudgele en robijnrode perziken. De ‘Pesca di Verona’, met zijn IGP-status (Indicazione Geografica Protetta), is beroemd om zijn intense aroma en perfecte balans tussen zoet en zuur.
Het is deze rijkdom aan herinneringen en smaken die Remco en Ylenia wilden vangen in hun Delizia alla Pesca. Dit dessert is niet zomaar een toetje; het is een reis terug in de tijd, een eerbetoon aan die zorgeloze zomers en de onvergetelijke smaken van hun jeugd.
En hoe serveren we deze zoete herinnering? In een schattig jampotje, natuurlijk! Ja, je leest het goed – elk dessert wordt geserveerd in een nostalgisch jampotje, compleet met dekseltje dat je zelf mag openen. Het is als het uitpakken van een culinair cadeautje, een klein stukje Italiaanse zomer dat je met je eigen handen mag onthullen.
Waarom Maraschino likeur in dit hemelse dessert?
Nou, deze bijzondere drank, gemaakt van de pit en bladeren van de marasca kers, is een ware smaaktovenaar. Met zijn zoete tonen van amandel en vanille vormt het de perfecte brug tussen frisse perzik en romige mascarpone.
De likeur verdiept niet alleen de smaken, maar geeft het dessert ook dat ‘je ne sais quoi’ – een vleugje Italiaanse flair die je proeft in elke hap. En laten we de Cantuccini niet vergeten: ze zuigen de likeur op als een spons, waardoor je een verrassende textuur krijgt die knispert én smelt in je mond.
Met Maraschino tover je een fruitig toetje om tot een ware Italiaanse lekkernij, helemaal in stijl van het TuinDiner!
Voedingsstof | Waarde |
---|---|
Calorieën | 350 kcal |
Koolhydraten | 30 g |
Vetten | 22 g |
Eiwitten | 5 g |
Maar laten we eerlijk zijn, bij een dessert als dit tellen we geen calorieën. Zoals mijn Italiaanse grootmoeder altijd zei: “La vita è troppo breve per mangiare male!” (Het leven is te kort om slecht te eten!)
Wist je dat?
- Perziken zijn familie van de roos. Dus eigenlijk serveer je een bloemig dessert!
- Maraschino likeur komt oorspronkelijk uit Zadar, Kroatië. Een internationaal tintje aan je Italiaanse avond!
- Cantuccini worden traditioneel in wijn gedoopt. Wij dopen ze in likeur – een knipoog naar de traditie met een TuinDiner-twist!
Zoek je nog meer Italiaanse inspiratie? Probeer dan eens onze Tiramisu al Limoncello of de unieke Panna Cotta met dronken watermeloen! Want één ding is zeker: bij het TuinDiner eindigt de maaltijd altijd op een zoete noot!
Delizia alla pesca
Benodigdheden in je keuken
- Keukenmachine, Nutribullet of staafmixer (voor het pureren van de perziken)
- Handmixer (voor het mengen van de mascarponecrème)
- grote mengkom
- snijplank
- Scherp mes
- Maatlepels
- Weegschaal
- 6 jampotjes of dessertglaasjes (capaciteit ongeveer 200 ml)
- keukenfolie
- Lepel om te proeven (en om jezelf te belonen tijdens het koken!)
- Eventueel: zeef (om de perzikpuree extra glad te maken)
- Spuitzak met glad spuitmondje (optioneel, voor een extra nette afwerking)
Ingrediënten
- 200 gram mascarpone (zo romig als een Italiaanse aria)
- 200 ml slagroom (opgeklopt tot wolkjes van genot)
- 4 nectarines of perziken (de sterren van onze show)
- 4 eetlepels citroensap (voor dat vleugje Amalfikust)
- 20 gram vanillesuiker (zoet als een Venetiaanse serenade)
- 50 gram poedersuiker (fijn als het zand van Rimini)
- 1 eetlepel kristalsuiker (om de perziken te laten stralen)
- 6 Cantuccini koekjes (knapperig als de Toscaanse zon)
- 6 eetlepels Maraschino Likeur (de geheime Italiaanse verleidingstruc)
- 6 Amaretti koekjes (bitterzoet als een zomeravond in Verona)
Instructies
- Begin met het snijden van 2 nectarines in blokjes. Meng ze liefdevol met 2 eetlepels citroensap en 1 eetlepel kristalsuiker. Bewaar dit fruitige juweeltje in de koelkast, als een geheim dat nog onthuld moet worden.4 nectarines of perziken (de sterren van onze show), 4 eetlepels citroensap (voor dat vleugje Amalfikust), 1 eetlepel kristalsuiker (om de perziken te laten stralen)
- Was de overige 2 nectarines en pureer ze met 2 eetlepels citroensap in je keukenmachine. Laat de schil gerust zitten; het geeft karakter, net als de lijntjes in het gezicht van een wijze nonna.
- In een mengkom ga je nu toveren: mix de mascarpone met de gepureerde nectarines en de vanillesuiker. Voeg dan de slagroom en poedersuiker toe en blijf mixen tot je een crème hebt die zo luchtig is als een zomerbries aan het Gardameer.200 gram mascarpone (zo romig als een Italiaanse aria), 200 ml slagroom (opgeklopt tot wolkjes van genot), 20 gram vanillesuiker (zoet als een Venetiaanse serenade), 50 gram poedersuiker (fijn als het zand van Rimini)
- Leg een Cantuccini koekje op de bodem van elk jampotje – dit is de fundering van je dessert-palazzo. Giet er een gulle scheut Maraschino overheen.6 Cantuccini koekjes (knapperig als de Toscaanse zon), 6 eetlepels Maraschino Likeur (de geheime Italiaanse verleidingstruc)
- Verdeel de hemelse crème over de potjes en dek ze af met keukenfolie. Laat ze minimaal een paar uur rusten in de koelkast, zodat de smaken zich kunnen vermengen als oude vrienden op een Italiaans dorpsplein.
- Een half uur voor het grote moment haal je de potjes uit de koelkast. Top ze af met de bewaarde nectarineblokjes en verkruimel er met de hand een Amaretti koekje overheen – als een laatste sneeuwval op de Dolomieten.6 Amaretti koekjes (bitterzoet als een zomeravond in Verona)