We duiken in het verhaal achter één van de meest geliefde gerechten van ons TuinDiner: de hemelse Flat Iron Steak met romige aardappelpuree en gewokte bimi.
Het is een warme zomeravond in Heiloo. De zon zakt langzaam weg achter de bomen, en de tuin wordt gehuld in een gouden gloed. De lucht is gevuld met het geroezemoes van vrolijke gasten, het geklink van wijnglazen, en de geur van verse kruiden die door de zachte bries wordt meegevoerd.
Plotseling verandert de sfeer. Er hangt verwachting in de lucht. Onze gasten, die tot nu toe genoten van hun antipasti en primi, worden stiller. Ze weten wat er komen gaat – het is tijd voor il secondo, het hoofdgerecht. En niet zomaar een hoofdgerecht…
Als op commando vult de hele tuin zich met een verleidelijke rook. Het is alsof de hemel en aarde voor een moment samenkomen in een wolk van culinaire magie. Onze gasten grijpen enthousiast naar hun telefoons, want ze weten dat dit hét moment is – de bereiding van onze beroemde Flat Iron Steak!
Terwijl Robbie en ik, gehuld in deze geurige mist, de perfect gegaarde steaks in de gloeiend hete gietijzeren pan leggen, hoor je alleen nog maar het verrukkelijke gesis van het vlees en de opgewonden ‘ooh’s’ en ‘aah’s’ van onze gasten. Het is op dit moment dat ons TuinDiner echt tot leven komt – een feest voor alle zintuigen!
De Flat Iron Steak, die 24 uur lang op een perfecte 54 graden Celsius is gegaard, is zo zacht als boter. Wanneer het mes erdoorheen glijdt, is het alsof je door fluweel snijdt. Het sappige vlees, gecombineerd met de romige aardappelpuree verrijkt met Parmezaanse kaas, de knapperige bimi met een vleugje pit, en de rijke rode wijnjus, creëert een symfonie van smaken die je smaakpapillen laat dansen.

Wat is een Flat Iron Steak eigenlijk?
De Flat Iron Steak is een relatief nieuw ontdekte snit die pas rond 2002 zijn opmars maakte in de culinaire wereld. Deze succulente steak komt uit de schouder van het rund, specifiek uit het deel dat bekend staat als de ‘butler’s cut’.
Wat de Flat Iron zo bijzonder maakt, is zijn perfecte balans tussen malsheid en smaak – het is het op één na meest malse stuk vlees van het rund, na de welbekende ossenhaas. De naam ‘Flat Iron’ dankt het aan zijn vorm, die lijkt op een ouderwets strijkijzer. Door zijn fijne marmering is dit stuk vlees ongelooflijk sappig en vol van smaak, waardoor het perfect geschikt is voor een langzame bereiding zoals sous-vide.
Voor ons op het TuinDiner is de Flat Iron Steak een ware ontdekking geweest – een stuk vlees dat de luxe van een toprestaurant naar je eigen tuin brengt.
Maar het gaat niet alleen om het eten. Het gaat om de ervaring, de gezelligheid, het samen genieten. Het is de essentie van wat wij ‘la dolce vita’ noemen – het zoete leven. Het is het moment waarop vreemden vrienden worden, waarop de tijd even stil lijkt te staan, en waarop we allemaal verenigd en verbonden zijn in onze liefde voor goed eten en goed gezelschap.
En nu, lieve vrienden, bieden we je de kans om een stukje van deze magie mee naar huis te nemen. Met dit recept kun je je eigen tuin transformeren in een klein stukje Italië, in je eigen persoonlijke TuinDiner.
Dus, trek je schort aan, open een fles goede rode wijn, en bereid je voor op een culinair avontuur. Want zoals we in Italië zeggen: “A tavola non si invecchia” – aan tafel wordt men niet oud. Laten we samen genieten van het leven, één heerlijke hap tegelijk!
Sei pronto? Ben je er klaar voor? Laten we beginnen!

Flat Iron Steak met aardappelpuree en gewokte bimi
Benodigdheden in je keuken
- Sous-vide apparaat
- Vacumeermachine en sous-vide zakken
- Grote kookpan
- vergiet
- Aardappelstamper
- Wok of grote koekenpan
- gietijzeren pan
- Scherp koksmes
- snijplank
- Keukenpapier
- Aluminiumfolie
- Serveerschalen en -borden
Ingrediënten
Voor de Flat Iron Steak:
- 600 gram Flat Iron Steak
- Extra vierge olijfolie
- Zeezout naar smaak
Voor de romige aardappelpuree:
- 8 grote aardappelen
- 50 ml kookroom
- 50 gram roomboter
- 50 ml extra vierge olijfolie
- 8 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas
- Zout en peper naar smaak
Voor de gewokte bimi:
- 16 bimi stronkjes
- 4 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 mespuntje chili vlokken (of 1 theelepel, nog lekkerder!)
- Zout naar smaak
Voor de rode wijnjus:
- 2 sjalotten, fijngesneden
- 1 flinke teen knoflook, fijngesneden
- 400 ml rode wijn (goede kwaliteit, maar niet té duur)
- 200 ml kalfsbouillon
- Klein scheutje balsamico-azijn
- 1 laurierblaadje
- paar takjes tijm
- peper en zout naar smaak
- 125 gram roomboter, in blokjes
Instructies
Bereiding van de Flat Iron Steak (24 uur van tevoren):
- Breng de steaks op kamertemperatuur.600 gram Flat Iron Steak
- Vacumeer de steaks zonder zout in sous-vide zakken.
- Plaats ze in een sousvide-bad op 54°C voor 24 uur.
Bereiding van de aardappelpuree:
- Kook de gehalveerde geschilde aardappelen in gezouten water tot ze gaar zijn.8 grote aardappelen
- Giet af en stamp ze met kookroom, roomboter, olijfolie en Parmezaanse kaas tot een gladde puree.Zeezout naar smaak, 50 ml kookroom, 50 gram roomboter, 50 ml extra vierge olijfolie, 8 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas
- Breng op smaak met zout en peper.Zout en peper naar smaak
Bereiding van de bimi:
- Blancheer de bimi 2 minuten in kokend water met zout.16 bimi stronkjes
- Laat uitlekken en afkoelen tot kamertemperatuur.
- Meng met olijfolie, zout en chilivlokken.4 eetlepels extra vierge olijfolie, 1 mespuntje chili vlokken (of 1 theelepel, nog lekkerder!), Zout naar smaak
- Wok kort (max. 1 minuut) in een gloeiend hete gietijzeren pan.
Bereiding van de rode wijnjus:
- Fruit sjalot en knoflook in een beetje boter.2 sjalotten, fijngesneden, 1 flinke teen knoflook, fijngesneden
- Voeg wijn, bouillon, balsamico, tijm en laurier toe. Kook 15 minuten in.400 ml rode wijn (goede kwaliteit, maar niet té duur), 200 ml kalfsbouillon, Klein scheutje balsamico-azijn, 1 laurierblaadje, paar takjes tijm
- Zeef de saus en breng op smaak met peper en zout.peper en zout naar smaak
- Monteer de saus met koude boterblokjes op laag vuur.125 gram roomboter, in blokjes
De grande finale:
- Haal de steaks uit de sous-vide zakken en dep goed droog.
- Wrijf in met olijfolie en zeezout.Extra vierge olijfolie, Zeezout naar smaak
- Bak 1 minuut per kant in een gloeiend hete gietijzeren pan.
- Laat 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.
- Snijd in dunne plakjes.
- Serveer met een toef aardappelpuree, gewokte bimi en een royale lepel rode wijnjus.
Voedingswaarde
Wil je deze culinaire reis voortzetten? Probeer dan eens onze tagliatelle met artisjok en citroen, of ga voor een klassieke tagliata di manzo. De Italiaanse keuken is een schat aan smaken die blijft verrassen!
Buon appetito en geniet van je eigen stukje TuinDiner magie!