Farinata Uit Genua Tuindiner Heiloo

Farinata – De Gouden Kikkererwtenkoek uit Genua

In de smalle straatjes van Genua hangt ’s ochtends vroeg al de verleidelijke geur van versgebakken Farinata. Deze flinterdunne, knapperige koek van kikkererwtenmeel is een van de oudste streetfood-gerechten van de Ligurische kust en een geweldig glutenvrij alternatief voor de klassieke pizzabodem.

Bij ons TuinDiner hebben we deze traditie omarmd en geven we er onze eigen draai aan. De basis is verrassend eenvoudig: kikkererwtenmeel, water, de beste olijfolie en zeezout. Het geheim zit in de bereidingswijze – het beslag moet een nacht rusten om de perfecte textuur te krijgen. In een gloeiend hete oven transformeert het tot een goudbruine koek met een krokante korst en een romig hart.

Als pizzabodem is Farinata een openbaring. De neutrale, nootachtige smaak vormt een perfect canvas voor zowel traditionele als moderne toppings. Van een simpele rozemarijn-zeezout combinatie tot een feest van gegrilde groenten en verse buffelmozzarella – deze bodem kan het allemaal aan. En het mooiste? Het is niet alleen glutenvrij, maar ook rijk aan eiwitten en voedzame mineralen.

Onze gasten zijn vaak verbaasd hoe zo’n eenvoudig gerecht zoveel smaak kan hebben. Het is precies die pure eenvoud die Farinata zo bijzonder maakt. Perfect als antipasto, maar nog beter als basis voor je eigen glutenvrije pizza-creaties.

Proef het verschil en laat je verrassen door deze eeuwenoude Genuese specialiteit in een modern jasje!

Farinata Uit Genua Tuindiner Heiloo

Authentieke Farinata uit Genua

Recept van: Remco Borsato
Ontdek de smaak van Ligurië met deze authentieke Farinata uit Genua. Een heerlijke, knapperige kikkererwtenkoek die perfect is als antipasto of lichte maaltijd. Eenvoudig te maken en vol Italiaanse traditie!
5 van 1 beoordeling
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Rusttijd 6 uur
Totale tijd 6 uur 35 minuten
Gang antipasto, bijgerecht
Keuken Italiaans, Ligurisch
Porties 4 personen
calorieën 180 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • mengkom Groot genoeg voor het beslag
  • Garde
  • Bakplaat of taartvorm 32 cm diameter
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 100 gram kikkererwtenmeel
  • 300 ml water - op kamertemperatuur
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie - plus extra om in te vetten
  • 1 theelepel zout
  • Versgemalen zwarte peper - naar smaak

Instructies
 

  • Meng in een grote kom het kikkererwtenmeel met het water. Klop met een garde tot een glad beslag zonder klontjes.
    100 gram kikkererwtenmeel, 300 ml water
  • Dek de kom af en laat het beslag minimaal 6 uur, of liefst een hele nacht, rusten op kamertemperatuur. Bij meer dan 10 uur rusttijd, plaats de kom in de koelkast.
  • Verwijder eventueel ontstaan schuim van het oppervlak. Roer het beslag goed door en voeg de olijfolie en het zout toe. Meng tot alles goed is opgenomen.
    3 eetlepels extra vergine olijfolie, 1 theelepel zout
  • Verwarm de oven voor op 250°C. Vet een bakplaat of taartvorm van 32 cm diameter rijkelijk in met olijfolie.
  • Giet het beslag in de vorm en verdeel het gelijkmatig. Bak 10 minuten op de bodem van de oven, verplaats dan naar het middelste rooster en bak nog 10-15 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
  • Haal de farinata uit de oven, bestrooi met versgemalen zwarte peper en snijd in punten. Serveer direct voor de beste smaak en textuur.
    Versgemalen zwarte peper

Notities

Farinata is het lekkerst als het vers uit de oven komt en nog warm is. Het kan tot 3-4 dagen in de koelkast worden bewaard in een luchtdichte verpakking, maar verliest dan wel wat van zijn knapperigheid.
Voor een variatie kunt u rozemarijn, gesnipperde ui of olijven aan het beslag toevoegen voordat u het bakt.

Voedingswaarde

Calories: 180kcalCarbohydrates: 18gProtein: 6gFat: 10g
Geschatte prijs voor dit gerecht € 5
Trefwoord farinata, Genua, glutenvrij, kikkererwten, traditioneel
Heb je Authentieke Farinata uit Genua zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Je eigen recept posten op TuinDiner.nl?En maak kans op een plek voor 2 personen in 2023! Klik hier en stuur je recept op!!
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 347