Pizzoccheri met groene kool, knoflook en fontina

Pizzoccheri met groene kool, knoflook en fontina

De wereld van de Italiaanse pasta kent zijn supersterren (spaghetti, linguine, enz.), maar er zijn nog andere intrigerende pasta's die enigszins onder de radar blijven, en pizzoccheri vallen zeker in deze categorie. In tegenstelling tot zijn ietwat misleidende naam heeft pizzoccheri niets met pizza te maken, maar is het een platte, lintvormige pasta die voornamelijk uit boekweitmeel bestaat, en die typisch wordt gebruikt als hoofdingrediënt in een hartig winters pastagerecht met dezelfde naam. Met krachtige ingrediënten als boter, aardappelen, kaas en savooiekool staat het gerecht pizzoccheri alla Valtellina (algemeen bekend als het pizzoccheri gerecht bij uitstek!) bekend als rijk, smakelijk en zeer vullend, en daarmee is het de perfecte culinaire keuze om je warm en verzadigd te houden op een koude winterdag.
Pizzoccheri met groene kool, knoflook en fontina

Pizzoccheri met groene kool, knoflook en fontina

Recept van: Remco Borsato
Pizzoccheri alla Valtellinese is een ongewoon maar heerlijk vegetarisch boekweitpastagerecht uit het stadje Teglio in de Valtellina, een zeer mooie en vruchtbare vallei in de Italiaanse Alpen. Dit is typisch hartig en verwarmend berggerecht, perfect voor het koude winterseizoen!
5 van 1 beoordeling
Delen op Facebook Delen op Twitter
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 45 min
Gang eerste gerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
calorieën 672 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • kookpan
  • Deegroller

Ingrediënten
  

  • 1 teen knoflook
  • 200 gram roomboter
  • 250 gram fontina kaas
  • 100 gram bloem
  • 400 gram boekweitmeel
  • 150 gram parmezaanse kaas
  • 2 aardappels
  • 200 gram savooiekool
  • zout en peper naar smaak

Instructies
 

  • Meng de twee meelsoorten met 450 ml koud water en kneed tot een glad en niet te zacht mengsel; voeg zo nodig een beetje water toe.
  • Rol het deeg met een deegroller uit tot een dikte van 2-3 mm en snijd er vervolgens repen van 7-8 cm breed uit. Leg de repen over elkaar en snijd er met een glad mes "tagliatelle" van 5-8 mm breed uit.
  • Breng ruim gezout water aan de kook en voeg de aardappelblokjes en de savooiekool toe; voeg na 2-3 minuten de pasta toe en kook deze 9-10 minuten. Smelt intussen de boter met de knoflook tot hij brunoise wordt.
  • Schep met een schuimspaan de pasta en de groenten uit de pan, laat ze zeer goed uitlekken en doe ze over in een grote warme kom, afwisselend in lagen met de blokjes fontina kaas en de Parmezaanse kaas. Verwijder de knoflook, overgiet met de boter en peper naar smaak.

Notities

Zoals gezegd, pizzoccheri alla Valtellina staat niet bekend als een “licht” gerecht, maar dat is ook de bedoeling: het is bedoeld om te worden gegeten op een koude dag, wanneer het veel beter is om warm binnen te zitten dan buiten in het vriesweer. Dit gerecht gaat heel goed samen met een rode wijn met een goed niveau van tannines en zuurgraad om het gehemelte te helpen reinigen, zoals Rosso di Valtellina of Valtellina Superiore DOCG. Eet smakelijk!

Voedingswaarde

Calories: 672kcalCarbohydrates: 36gProtein: 11gFat: 31gCholesterol: 135mgSodium: 599mgPotassium: 522mgFiber: 7g
Geschatte prijs voor dit gerecht € 12
Trefwoord keuken uit zuid-tirol, Pizzoccheri
Heb je Pizzoccheri met groene kool, knoflook en fontina zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Je eigen recept posten op TuinDiner.nl?En maak kans op een plek voor 2 personen in 2022! Klik hier en stuur je recept op!!
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Standaard afbeelding
Remco Borsato

Remco is samen met zijn vrouw Ylenia oprichter van het TuinDiner concept en is werkzaam als kok tijdens de diners in de zomer. In het dagelijks leven werkzaam voor zijn eigen Internet bedrijf sinds het jaar 2000. Vader van 2 prachtige enthousiaste kinderen waar hij uiteraard zielsveel van houdt.

Artikelen: 83