Pizzoccheri met groene kool, knoflook en fontina
Pizzoccheri alla Valtellinese is een ongewoon maar heerlijk vegetarisch boekweitpastagerecht uit het stadje Teglio in de Valtellina, een zeer mooie en vruchtbare vallei in de Italiaanse Alpen. Dit is typisch hartig en verwarmend berggerecht, perfect voor het koude winterseizoen!
Benodigdheden in je keuken
- kookpan
- deegroller
Ingrediënten
- 1 teen knoflook
- 200 gram roomboter
- 250 gram fontina kaas
- 100 gram bloem
- 400 gram boekweitmeel
- 150 gram parmezaanse kaas
- 2 aardappels
- 200 gram savooiekool
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Meng de twee meelsoorten met 450 ml koud water en kneed tot een glad en niet te zacht mengsel; voeg zo nodig een beetje water toe.
- Rol het deeg met een deegroller uit tot een dikte van 2-3 mm en snijd er vervolgens repen van 7-8 cm breed uit. Leg de repen over elkaar en snijd er met een glad mes "tagliatelle" van 5-8 mm breed uit.
- Breng ruim gezout water aan de kook en voeg de aardappelblokjes en de savooiekool toe; voeg na 2-3 minuten de pasta toe en kook deze 9-10 minuten. Smelt intussen de boter met de knoflook tot hij brunoise wordt.
- Schep met een schuimspaan de pasta en de groenten uit de pan, laat ze zeer goed uitlekken en doe ze over in een grote warme kom, afwisselend in lagen met de blokjes fontina kaas en de Parmezaanse kaas. Verwijder de knoflook, overgiet met de boter en peper naar smaak.
Notities
Zoals gezegd, pizzoccheri alla Valtellina staat niet bekend als een “licht” gerecht, maar dat is ook de bedoeling: het is bedoeld om te worden gegeten op een koude dag, wanneer het veel beter is om warm binnen te zitten dan buiten in het vriesweer. Dit gerecht gaat heel goed samen met een rode wijn met een goed niveau van tannines en zuurgraad om het gehemelte te helpen reinigen, zoals Rosso di Valtellina of Valtellina Superiore DOCG. Eet smakelijk!
Voedingswaarde
Calories: 672kcalCarbohydrates: 36gProtein: 11gFat: 31gCholesterol: 135mgSodium: 599mgPotassium: 522mgFiber: 7g
Heb je Pizzoccheri met groene kool, knoflook en fontina zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Je eigen recept posten op TuinDiner.nl?En maak kans op een plek voor 2 personen in 2023! Klik hier en stuur je recept op!!