KIPPENDIJEN MET MELK & CITROEN

Scharrelkip met melk, salie en citroen

Dit beroemde recept voor in melk gekookte kip van Jamie Oliver is een recept wat mij al jaren intrigeerde. Het idee dat een hele kip wordt gebraden en dan langzaam in melk en salie wordt gekookt tot hij letterlijk van het bot valt, maakte mij zo nieuwsgierig dat ik het in de zomer van 2021 voor het eerst gemaakt had. En eerlijk is eerlijk, dit recept smaakt hemels! Grazie Jamie ;-)
KIPPENDIJEN MET MELK & CITROEN

Scharrelkip met melk, salie en citroen

Recept van: Remco Borsato
Kip in melk: een heerlijk vreemd recept
Een paar jaar geleden zag ik een nogal vreemd recept op de site van Jamie Oliver. Het ging over het braden van een kip in een grote pan met een halve liter melk, veel citroenschil, een kaneelstokje en ongepelde knoflookteentjes. Melk, kaneel en kip waren drie dingen die ik nooit zou combineren; het klonk als een zeer slecht idee. En toch intrigeerde dit recept mij. Ik was bekend met de Italiaanse methode om varkensvlees in melk te koken voor malsheid en smaak; zou dit vergelijkbaar zijn? Probeer het zelf!
4.80 van 5 beoordelingen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
calorieën 533 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • grote braadpan (oven bestendig)

Ingrediënten
  

  • 1.5 kilo scharrelkip in zijn geheel
  • 100 gram roomboter
  • olijfolie naar smaak
  • 1 kaneelstokje
  • 1 hand verse salie blaadjes
  • 2 citroenen - (biologisch)
  • 10 tenen knoflook
  • 550 ml volle melk - (biologisch)
  • Zeezout en peper naar smaak

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 190ºC/gas 5, en zoek een goed passende pan voor de kip.
  • Kruid de kip royaal met zeezout en zwarte peper, en bak hem in de boter en een beetje olie, waarbij u hem regelmatig omdraait om overal een gelijkmatige kleur te krijgen.
    1.5 kilo scharrelkip in zijn geheel, olijfolie naar smaak, Zeezout en peper naar smaak, 100 gram roomboter
  • Haal de pan van het vuur, leg de kip op een bord en gooi de olie en boter die nog in de pan zitten weg. Op de bodem van de pan blijft een smakelijk kleverig goedje achter dat later een heerlijke karamelsmaak geeft.
  • Doe de kip weer in de pan met de rest van de ingrediënten (schil de citroenschil en laat de teentjes knoflook ongepeld), en laat 1 uur en 30 minuten in de voorverwarmde oven garen, en bedruip met het kookvocht om de 15 minuten. De citroenschil zal de melk als het ware splitsen, waardoor een saus ontstaat die absoluut fantastisch is.
    1 kaneelstokje, 1 hand verse salie blaadjes, 2 citroenen, 10 tenen knoflook, 550 ml volle melk
  • Om te serveren trekt u het vlees van de botten en verdeelt u het over de borden. Schep er flink wat sap over met de salie en eventueel wat knoflooktenen (voor de liefhebbers!). Lekker met gewokte spinazie of broccoli en wat aardappelpuree.

Voedingswaarde

Calories: 533kcalCarbohydrates: 9.2gProtein: 44.7gFat: 35.7gSugar: 6.9g
Geschatte prijs voor dit gerecht € 20
Trefwoord kip, kippendij, melk
Heb je Scharrelkip met melk, salie en citroen zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Je eigen recept posten op TuinDiner.nl?En maak kans op een plek voor 2 personen in 2023! Klik hier en stuur je recept op!!
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 291