Italië staat wereldwijd bekend om zijn heerlijke wijnen. Of je nu houdt van rode, witte of mousserende wijn, Italië heeft voor elke smaak wat wils. Van de beroemde Chianti en Barolo tot de sprankelende Prosecco en Franciacorta.
Wijnproeven (degustatie) is dan ook een must voor iedereen die van wijn houdt en Italië bezoekt. In dit artikel zetten we de beste regio’s voor wijnproeverijen voor je op een rij, inclusief praktische tips om je bezoek onvergetelijk te maken.

Toscane
De Toscaanse regio staat wereldwijd bekend om zijn rode wijnen, met de beroemde Chianti voorop. De heuvelachtige regio met haar zonnige klimaat en vruchtbare grond is ideaal voor het verbouwen van druiven.
Bekende druivenrassen uit de streek zijn Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon en Colorino. Naast de lichte tot volle Chianti Classico zijn de krachtige rode wijnen Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano echte aanraders.
Hoogtepunten
- Chianti – Proef de beroemde Chianti Classico en Riserva in het prachtige heuvellandschap van Chianti. Bezoek historische wijnhuizen en middeleeuwse dorpjes.
- Montalcino – Proef de krachtige en complexe Brunello wijnen bij kleinschalige familiewijnhuizen rond het pittoreske stadje Montalcino.
- Montepulciano – Proef in Montepulciano de volle, kruidige rode wijn Vino Nobile di Montepulciano. Combineer je bezoek met een wandeling door de historische stad.
Piemonte
Piemonte staat vooral bekend om zijn witte truffels en slowfood, maar de regio herbergt ook enkele van ’s werelds meest gerenommeerde rode wijnen:
- Barolo – De “Koning van de wijnen” met zijn intense smaak en parfums van rozen, viooltjes en specerijen. Gemaakt van de Nebbiolo druif.
- Barbaresco – Een iets elegantere en fruiterige rode wijn, ook gemaakt van de Nebbiolo druif.
Beide topwijnen komen uit de Langhe regio, ten zuiden van de stad Alba, een prachtig heuvellandschap met middeleeuwse dorpjes, kastelen en wijngaarden. Een bezoek aan de wijnkelders en proeverijen met uitzicht over de wijngaarden is hier een waar genot.
Veneto
In het noordoosten van Italië vind je de regio Veneto, vooral bekend om de mousserende wijnen Prosecco en Franciacorta.
De lichtzoete en sprankelende Prosecco, gemaakt van de Glera druif, is niet meer weg te denken als aperitief. Het heuvellandschap tussen Conegliano en Valdobbiadene, de bakermat van Prosecco, leent zich perfect voor een tour langs kleine wijnhuizen.
Franciacorta is dan weer een topkwaliteit mousserende wijn die gemaakt wordt volgens de traditionele methode. Complex, elegant en verfijnd, kan deze wijn zich meten met de beste Champagnes. Het Franciacorta wijngebied telt vele kleine en grote wijnhuizen en is zeker een bezoek waard.
Sicilië
Het zonnige eiland Sicilië produceert al eeuwenlang wijn en is de grootste wijnproducent van Italië. Liefhebbers van volle, kruidige rode wijnen kunnen hier hun hart ophalen.
- Nero d’Avola – De bekendste inheemse druif van Sicilië, die krachtige, fruitige rode wijnen met zwoele, kruidige aroma’s voortbrengt.
- Syrah – Deze druif, afkomstig uit de Rhône-streek, gedijt perfect op Sicilië en brengt krachtige, volle rode wijnen voort.
Sicilië heeft echter nog veel meer te bieden. Van frisse witte wijnen gemaakt van de Grillo en Inzolia druiven, tot dessertwijnen van de Zibibbo druif.
De wijnregio’s rond Marsala en Pantelleria zijn zeker een bezoek waard voor hun unieke dessertwijnen:
- Marsala – De gelijknamige versterkte wijn op basis van Grillo en Inzolia druiven.
- Passito di Pantelleria – Een complexe zoete wijn gemaakt van gedroogde Zibibbo druiven.
Apulië
In de hak van de laars vind je de regio Apulië, waar al sinds de Griekse oudheid wijn wordt gemaakt. Uniek zijn de krachtige rode Primitivo wijnen, die je volop kan proeven in het Salento wijngebied. De Primitivo druif is trouwens genetisch identiek aan de Californische Zinfandel.
Andere lokale druiven zoals Negroamaro en Malvasia Nera zorgen dan weer voor mediterraan fruitige rode wijnen. Witte wijnliefhebbers kunnen dan weer hun hart ophalen aan frisse wijnen op basis van Verdeca en Bianco d’Alessano druiven.
Molise
De kleine regio Molise in centraal-Italië staat vooral bekend om de volle rode wijn Tintilia, gemaakt van de gelijknamige inheemse druif. De wijn heeft aroma’s van rijp rood fruit, specerijen en een hint van viooltjes. Andere lokale rode druiven zijn Montepulciano en Aglianico. Witte wijnliefhebbers kunnen genieten van frisse wijnen op basis van de Falanghina en Greco druiven.
Valle d’Aosta
In het noordwesten van Italië, tegen de Franse en Zwitserse grens, ligt de Alpijnse regio Valle d’Aosta. De lokale druif Fumin produceert elegante, kruidige rode wijnen met aroma’s van bosbessen en laurier. Andere typische rode wijnen zijn gemaakt van Pinot Noir en Gamay. Voor witte wijnen is de inheemse Prié druif populair.
Ligurië
In het noordwesten langs de kust vind je Ligurië, bekend om de verfrissende witte wijnen van de Pigato en Vermentino druiven. De rode wijnen van de regio zijn elegant en medium-intens, met de lokale Rossese druif als uithangbord.
Marche
De regio Marche aan de Adriatische kust staat vooral bekend om de volle, fruitige rode wijn Rosso Conero, gemaakt van de Montepulciano druif. Andere rode topwijnen zijn Rosso Piceno en Lacrima di Morro d’Alba. Frisse witte wijnen op basis van Verdicchio druiven zijn eveneens populair.
Umbrië
De groene regio Umbrië produceert vooral rode wijnen op basis van de Sagrantino en Sangiovese druiven, met de krachtige Sagrantino di Montefalco als paradepaardje. Daarnaast zijn de frisse witte wijnen van de Grechetto druif geliefd.
Lazio
Rond de hoofdstad Rome ligt de regio Lazio, bekend om de lichte witte wijnen van de Malvasia en Trebbiano druiven, met de Frascati als bekendste vertegenwoordiger. De rode wijnen Cesanese del Piglio en Fiorano, van de gelijknamige druiven, zijn eveneens de moeite waard.
Zoals je ziet heeft elke Italiaanse regio zijn eigen, unieke wijncultuur en druivenrassen!
Overzicht van de beste wijnen per Italiaanse regio
Regio | Rode wijnen | Witte wijnen |
---|---|---|
Piemonte | Barolo, Barbera d’Asti, Dolcetto d’Alba | Roero Arneis, Gavi |
Valle d’Aosta | Enfer d’Arvier, Torrette | Blanc de Morgex |
Lombardia | Valtellina Superiore, Bonarda | Oltrepò Pavese |
Trentino | Teroldego, Marzemino | Nosiola, Muller Thurgau |
Veneto | Amarone, Valpolicella | Soave, Pinot Grigio |
Friuli Venezia Giulia | Refosco, Schioppettino | Friulano, Ribolla Gialla |
Liguria | Rossese di Dolceacqua | Vermentino, Cinque Terre |
Emilia Romagna | Lambrusco, Sangiovese | Albana, Pignoletto |
Toscane | Chianti, Brunello di Montalcino | Vernaccia di San Gimignano |
Umbrië | Sagrantino di Montefalco | Grechetto |
Marken | Rosso Piceno, Lacrima di Morro | Verdicchio dei Castelli di Jesi |
Abruzzen | Montepulciano d’Abruzzo | Trebbiano d’Abruzzo |
Lazio | Cesanese del Piglio, Fiorano | Frascati, Est! Est!! Est!!! |
Campanië | Taurasi, Aglianico | Fiano di Avellino, Greco di Tufo |
Basilicata | Aglianico del Vulture | Malvasia |
Apulië | Primitivo, Negroamaro | Fiano |
Calabrië | Ciró | Greco Bianco |
Sicilië | Nero d’Avola, Nerello Mascalese | Grillo, Inzolia |
Sardinië | Cannonau, Carignano | Vermentino di Gallura |
Praktische tips voor wijnproeverijen

Om optimaal te genieten van al het lekkers dat Italië te bieden heeft, geven we je nog enkele praktische tips mee voor je bezoek aan de wijnhuizen:
- Reserveer tijdig je wijnproeverijen of rondleidingen, zeker bij de kleine(re) wijnhuizen.
- Verplaats je bij voorkeur met het openbaar vervoer van en naar de wijnhuizen. Zo kan je ten volle genieten van de wijnen.
- Proef maximaal 5 à 6 wijnen per sessie. Meer wordt moeilijk te verwerken voor je smaakpapillen.
- Combineer je bezoek aan wijnhuizen met lokale gerechten om de smaken ten volle te ervaren. De Italianen noemen dit “abbinamento cibo-vino”.
- Koop een flesje van je favoriete wijnen om later thuis van te genieten en zo de herinnering levend te houden.
- Blijf minstens 1 nacht slapen in de buurt als je meerdere wijnhuizen bezoekt. Zo voorkom je dat je onder invloed achter het stuur kruipt.
Wat zijn de meest geëxporteerde wijnen uit Italië?
Mijn persoonlijke top 4 wijnstreken in Italië
Tot slot geef ik je nog mijn persoonlijke top 3 favoriete Italiaanse wijnregio’s mee als ultieme tip:
- Toscane: voor de nobele rode Chianti, Brunello en Vino Nobile wijnen. Pure wijngenot in een schitterend decor.
- Le Marche: behalve de fantastische wijnen die wij serveren voor het TuinDiner uit deze regio, is het gebied door de natuurlijke ventilatie uit zee uitermate geschikt om biologische wijn te verbouwen. Aanbevolen wijnhuizen zijn: Ciù Ciù, Guerrieri en Cocci Grifoni.
- Piemonte: voor de geraffineerde Barolo en Barbaresco topwijnen. Complexiteit en elegantie in het kwadraat.
- Sicilië: voor de uitbundige, fruitige rode wijnen vol mediterrane temperament. Nero d’Avola is mijn absolute favoriet!
Veel plezier tijdens je zoektocht naar de lekkerste Italiaanse wijnen. Laat je smaakpapillen verwennen en geniet met volle teugen! Ci vediamo presto ragazzi!
Meest gestelde vragen (FAQ) over Italiaanse wijnen
Sangiovese, Nebbiolo, Montepulciano, Nero d’Avola en Primitivo. Populaire witte druiven zijn Trebbiano, Malvasia, Verdicchio en Garganega.