Recepten Culinaire Reis Toscane 2020

Ylenia en ik hebben bijzonder uitgekeken naar onze culinaire reis naar Toscane dit jaar. Jullie kunnen denk ik wel begrijpen dat na veel onzekerheden van afgelopen tijd, dit een moment zou zijn waarin we eindelijk na een prachtig TuinDiner naar het prachtige Toscane konden afreizen.
Na de zeer geslaagde culinaire reis naar Toscane bij Villa Palagina, was het dit jaar tijd voor een nieuwe locatie waar we terecht konden met onze nieuwe gasten.
Afgelopen februari mocht ik deze locatie scouten namens Style in Travel uit Heerhugowaard. En de eerste impressie van Borgo Antico Casalbosco uit Pistoia had al direct een goeie indruk achtergelaten destijds.
Nu dat we na 8 maanden samen met een waanzinnig leuke & enthousiaste groep weer terug waren in Pistoia kon ons culinaire geluk niet op!

De culinaire toppers van dit jaar!

Diana, Manuela, Rob, Petra, Linda, Joanne, Dinie & Wendy

Zondag vertrokken we al heel vroeg van Schiphol en waren al om 10:30 gearriveerd bij Borgo Antico Casalbosco in Pistoia na een glad verlopen vlucht.

Iedereen had een prettige trek waar we direct gehoor aan hebben gegeven door heerlijk te lunchen in een super ongezellig maar heel mooi gelegen restaurant (La bottega di Tobbiana) te midden van de heuvels in Pistoia.

Gelijk dezelfde avond was het tijd voor de eerste workshop waar we de volgende gerechten met elkaar hebben bereid:

 • Panzanella Toscana (typisch Toscaanse salade)
 • Risotto met pompoen en Taleggio (hoofdgerecht)
 • Cremoso al gianduia (dessert)

Maandag was het tijd om het zeer indrukwekkend wijnhuis Antinori te bezoeken. En eerlijk gezegd, er zijn hier geen woorden voor om dit wijnhuis te beschrijven. Een ding staat vast, we gaan hier volgend jaar ZEKER weer heen met de volgende groep die deel gaat nemen aan de culinaire reis 2021!

Nadat we gezamenlijk naar Pistoia zijn geweest in de middag om boodschappen te doen stond de 2e kookworkshop gepland waar we de volgende gerechten samen hebben bereid!

 • Zelfgemaakte aardappel gnocchi gegratineerd in de oven met Paprika/Tomaat roomsaus met gesmolten pikante provola kaas
 • Kippendijen met bier en rode ui
 • Romeinse aardappelpuree
 • Vijgen cheesecake

Dinsdag was het een mooie dag om even samen wat cultuur op te snuiven in het prachtige Lucca! De stad is een van de rijkste steden in Noord-Italië, ligt zo’n 25 km ten noordoosten van Pisa en circa 80 km ten westen van de regiohoofdstad Florence. Lucca heeft een lange historie. Het is ooit waarschijnlijk door de Etrusken (het Etruskische woord “luk” betekent “moeras”) gesticht, volgens een andere theorie echter door de Liguriërs. De stad is geheel ommuurd; de wallen vormen het domein van voetgangers en fietsers.

Nadat iedereen een aantal uur heerlijk heeft kunnen winkelen en lunchen heeft Ylenia nog een paar leuke bezienswaardigheden uit Lucca heeft kunnen toelichten aan de groep was het tijd om naar huis te gaan, op te frissen en naar een zeer gerenomeerd restaurant “Rafanelli” te gaan dineren in Pistoia.

Woensdag moesten we allemaal vroeg uit de veren om deel te nemen aan de truffel tocht. Dus om 07:00 met z’n allen de bus in na het nuttigen van een cappuccino met onze ontbijtbox die keurig was verzorgd door Borgo Antico Casalbosco. Na een busreis van ongeveer 45 minuten hebben we nog een espresso kunnen nuttigen bij Riccardo (onze gids) die door zijn vrouw Amanda voor ons was klaargezet. Iedereen snel de bus weer in om te worden afgezet bij een boertje “Beppe” van 84 jaar die ons samen met Riccardo heeft rondgeleid met zijn hond Turbo.

We hebben na een flinke wandeling door het bos een kleine witte truffel gevonden!

Na 1.5 uur lopen was het genoeg en waren we toe aan een heerlijke lunch op basis van witte truffel die Amanda voor ons had klaargemaakt!

Het volgende was voor ons klaargemaakt:

 • Crostini met zwarte en witte truffel
 • Spiegelei met witte truffel
 • Verse tagliatelle met roomboter en witte truffel
 • Bistecca Fiorentina (Florentijnse T-Bone steak) met zwarte truffel
 • Vin santo met cantuccini
 • Espresso met truffel grappa 😉

Woensdagavond stond onze laatste kookworkshop op het programma waarbij we het volgende hebben klaargemaakt:

Donderdag was het een stralend mooie dag vol met zon en was het zelfs warm! Maar helaas moesten we alweer richting huis en na een ontbijt samen hadden we alle tijd om de koffers in te pakken. Rob heeft zelfs nog een bliksembezoek kunnen brengen aan Pisa waar hij de beroemde toren nog heeft kunnen vastleggen op z’n camera 😉

Een geweldige reis gehad! En we zien uit naar de volgende culinaire reis volgend jaar!
Klik hier om de recepten te downloaden

Fotogallery culinaire reis in Toscane 2020

Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco is samen met zijn vrouw Ylenia oprichter van het TuinDiner concept en is werkzaam als kok tijdens de diners in de zomer. In het dagelijks leven werkzaam voor zijn eigen Internet bedrijf sinds het jaar 2000. Vader van 2 prachtige enthousiaste kinderen waar hij uiteraard zielsveel van houdt.

Artikelen: 167