Een culinaire reis door Toscane het TuinDiner avontuur

Een culinaire reis door Toscane: het TuinDiner avontuur

Ontdek hoe twee groepen gelijkgestemden een magische reis maakten vol smaken, kleuren en onvergetelijke momenten. Van een TuinDiner tussen de wijnranken tot een alternatief diner in de sfeervolle wijnkelder van Hotel Villa Palagina door een onverwachte wending van het weer. Ontdek het prachtige Florence, proef de authentieke Toscaanse keuken, en leer nieuwe mensen kennen die als vreemden kwamen en als vrienden vertrokken. Dit is het verhaal van onze culinaire reis naar Toscane - een reis vol smaak, vriendschap en herinneringen die een leven lang meegaan.

Ons eigen vertrek en ontvangst van onze gasten

Het was 25 april toen Ylenia, Samuel, Nailah en ik onze koffers pakten en vertrokken naar het betoverende Toscane. Onze eerste stop was het charmante hotel Palagina, waar we bij aankomst meteen om de tafel gingen zitten met chefkok Eros. Met een heerlijk diner in ons hotel als warm welkom, bespraken we de laatste details voor ons allereerste TuinDiner in Toscane, dat op 27 april zou plaatsvinden.

De volgende dag stond in het teken van het verwelkomen van onze gasten. We bespraken kort de agenda voor de komende drie dagen. Iedereen kon de sfeer proeven en de verwachtingen waren hooggespannen.

27 april was eindelijk daar. Na een heerlijk ontbijt in de orangerie, met een adembenemend uitzicht over de Toscaanse heuvels, had iedereen de gelegenheid om de dag naar eigen inzicht in te vullen. Ylenia had voor de liefhebbers (en dat waren er veel!) een boerderijtour georganiseerd, waarbij we de dieren van de aangrenzende boerderij konden bekijken. Aansluitend was er een wijnproeverij met vier soorten wijn, vergezeld door heerlijke Toscaanse versnaperingen.

Het moment was daar, ons eerste TuinDiner in Toscane!

Toen de proeverij ten einde kwam, was er ruim de tijd om op te frissen voor het hoogtepunt van de dag: het TuinDiner. Het weer was ons gunstig gezind, met een aangename temperatuur van rond de 19 graden, waardoor we volop konden genieten van typische Toscaanse gerechten. De avond werd opgevrolijkt door de geweldige zanger Ciro, wiens enthousiasme en humor de hele groep vermaakte.

De volgende dag stond er een tour naar Florence op de agenda. Aangekomen in Florence bezochten we de Mercato Centrale, waar verse groenten, vlees en kruiden werden verkocht. Na een heerlijke espresso nam Ylenia ons mee op een tour door de minder drukke wijken van Florence, waar we de verborgen pareltjes van de stad konden ontdekken.

Pizza bij “Il Palagio”, de Pizzeria van Sting.Heerlijke antipasti en shard dining pizza van biologische oorsprong.

Die avond werden we getrakteerd op een pizza-arrangement in de pizzeria van niemand minder dan Sting. Wat een ervaring was dat. De gourmet pizza’s waren heerlijk en de wijnen met de toepasselijke namen als “Message in a bottle”, “Roxanne” en “When we dance” maakten de avond compleet. Het was echt een avond om nooit te vergeten. De gastvrijheid van Claudia, de gastvrouw, en de kwaliteit van het eten maakten de avond compleet.

Helaas kwam na een heerlijk ontbijt de volgende ochtend het moment om afscheid te nemen van onze geweldige groep. De reis was een bijzondere ervaring, waarbij we onze klanten van het TuinDiner in Heiloo op een heel andere manier hebben leren kennen.

Na het afscheid van de eerste groep, waren we alweer klaar om de tweede groep te verwelkomen. Deze groep had hetzelfde programma als de eerste, met dezelfde activiteiten en dezelfde culinaire avonturen. Maar er was één klein verschil: het weer.

Toscane is meestal gezegend met prachtig weer, maar soms hebben we te maken met een paar regendruppels. En precies op de avond van het TuinDiner, besloot Moeder Natuur dat het tijd was voor een beetje regen.

Oh ja, we hebben ook een prachtig video verslag gemaakt…Geen zin om verder te lezen? Bekijk dan meteen onderstaand video verslag!

Maar weet je, dat is het mooie van Toscane. Het is zo veelzijdig en biedt altijd een plan B. Dus in plaats van het diner tussen de wijnranken, vond ons TuinDiner plaats in de sfeervolle wijnkelder van Hotel Villa Palagina. Onder het genot van Ciro’s muziek en aanstekelijke enthousiasme, genoten we van hetzelfde heerlijke menu.

En hoewel het misschien anders was dan gepland, was het net zo magisch en onvergetelijk. De echo’s van gelach vulden de wijnkelder, de wijn smaakte net zo heerlijk en de band tussen de groepsleden was net zo sterk.

Het is deze flexibiliteit en het vermogen om ons aan te passen aan de omstandigheden die ervoor zorgt dat elke reis, elke ervaring, uniek en speciaal is. En als je het ons vraagt, was het TuinDiner in de wijnkelder een van de hoogtepunten van de reis. Het was een herinnering die we nooit zullen vergeten en die we graag delen met toekomstige gasten.

Na zo’n geweldige ervaring in Toscane zouden we haast vergeten dat er nog een hele wereld buiten te ontdekken valt. Maar toch blijft deze reis ons bij als een van de meest bijzondere en inspirerende avonturen.

Aan al onze gasten: BEDANKT!We hebben vele gasten van het TuinDiner in Toscane beter leren kennen en mooie ervaringen met jullie mogen delen!

Het mooie aan reizen is dat je nieuwe culturen ontdekt, nieuwe smaken proeft en nieuwe mensen ontmoet. Maar misschien nog wel het belangrijkste: je creëert herinneringen die je voor altijd bijblijven. De lachende gezichten, het gelach tijdens het diner, de twinkeling in de ogen van de mensen bij het proeven van de wijn… Het zijn de momenten die we koesteren en die ons werk zo waardevol maken.

Wat me vooral bijblijft, is de groepssfeer. Iedereen was zo open, zo enthousiast en zo bereid om van elke dag een feestje te maken. Het was een groep mensen die elkaar misschien niet kenden voordat ze aan deze reis begonnen, maar die na deze reis als vrienden uit elkaar gingen. Dankzij de groepsapp van Whatsapp blijven we nog steeds met elkaar in contact, en delen we af en toe nog die mooie herinneringen.

We zijn allemaal zo verschillend en toch vonden we elkaar in de liefde voor lekker eten, goede wijn en het prachtige Toscane. Het was zo mooi om te zien hoe iedereen genoot en hoe we samen zo’n geweldige tijd hadden.

Dus, of het nu in een wijnkelder is of tussen de wijnranken, we kijken ernaar uit om je te verwelkomen op onze volgende culinaire reis. Wie weet waar we de volgende keer dineren, maar één ding is zeker: het wordt weer een ervaring om nooit te vergeten.

Bekijk ook onze foto gallery van deze unieke culinaire reis in Toscane

Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 287