focaccia met rozemarijn

Focaccia met rozemarijn

Rozemarijn focaccia is een focaccia met een eenvoudig deeg, op basis van extra olijfolie van eerste persing, op smaak gebracht met rozemarijn blaadjes en grof zout. In Bologna wordt het meestal crescenta genoemd.

Rozemarijn focaccia kan worden geserveerd in blokjes in plaats van brood, of het kan in grotere stukken worden gesneden en naar wens worden belegt, zoals een sandwich. Een ideale vulling voor deze focaccia is salami of ham, mayonaise en slablaadjes, of geroosterde kalkoen, mayonaise en artisjokken.

focaccia met rozemarijn

Focaccia met rozemarijn

Recept van: Remco Borsato
Dit heerlijke en hartige platte brood met een poreuze en zachte kruim is doordrenkt met extra vergine olijfolie en bedekt met verse rozemarijn, grof zeezout. Focaccia met rozemarijn is heerlijk alleen als snack of voorgerecht met een glas wijn of geserveerd als begeleiding bij een volledige maaltijd.
5 van 2 beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Tijd om te rijzen 3 uur
Totale tijd 3 uur 40 minuten
Gang bijgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
Calories 225 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • Oven
  • bakplaat
  • bakpapier

Ingrediënten
  

  • 1 kilo patentbloem
  • 620 ml water
  • 7 gram droog gist
  • 2 theelepels suiker
  • 2 theelepels himalaya zout
  • 3 eetlepels olijfolie

Ingrediënten ter garnering (optioneel)

  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie om te bestrijken
  • Grof zeezout om te bestrooien
  • Een paar takjes verse rozemarijn
  • Gesneden uienringen (optioneel)

Instructies
 

  • Los het gist en de suiker op in een grote kom met het water.
    7 gram droog gist, 2 theelepels suiker, 620 ml water
  • Voeg hier beetje voor beetje de gezeefde bloem aan toe terwijl je dit met een vork mengt. Als het met de vork niet meer gaat plaats je het deeg op een groot werkblad en kneed je het elastisch met de overgebleven bloem samen met de zout voor ongeveer 10/15 minuten.
    1 kilo patentbloem, 2 theelepels himalaya zout
  • Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het met een deel van de olijfolie voor de korst. Druk met je vingers het deeg zover je kan uit over de bakplaat. Laat voor 20 minuten rusten. Na 20 minuten kan je nogmaals (het gaat nu veel makkelijker) het deeg met je vingers verder verdelen over de bakplaat. Probeer het zo te doen dat de dikte overal gelijk is. Dek het nu af met ingevette plastic folie.
    3 eetlepels olijfolie
  • Laat het deeg op een warme plek minstens 120 minuten rijzen.Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.
  • Besprenkel met de overige olie, en bestrooi het brood met rozemarijn, wat water en grof zeezout (voeg hier optioneel nog wat gesneden uien ringen aan toe. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. Bak het brood in 30 minuten lichtbruin. Laat het op een rooster iets afkoelen en serveer het nog warm.
    2 eetlepels extra vergine olijfolie om te bestrijken, Grof zeezout om te bestrooien, Een paar takjes verse rozemarijn

Video

Notities

De oorsprong van de Focaccia

Het woord komt van het laat-Latijnse “focacia”, vrouwelijk van “focacius”, wat eenvoudig “op de haard gebakken” betekent (van het Latijnse “focus”). In feite is focaccia het gebakken product bij uitstek, met zijn lage, afgeplatte vorm. Focaccia in zijn ontelbare vormen is in heel Italië te vinden, van Genua, waar het het embleem van de stad is, via Bari, waar het met harde tarwe wordt gemaakt, tot Florence, waar in de oogsttijd een zoete versie met druiven wordt gemaakt. Kortom, elke stad heeft zijn eigen focaccia.

Voedingswaarde

Serving: 100gramCalories: 225kcalCarbohydrates: 41gProtein: 8gFat: 8.3g
Geschatte prijs voor dit gerecht € 2
Trefwoord brood, focaccia
Heb je Focaccia met rozemarijn zelf al gemaakt?Maak er een foto van & tag @TuinDiner of hashtag #tuindinerrecept
Je eigen recept posten op TuinDiner.nl?En maak kans op een plek voor 2 personen in 2023! Klik hier en stuur je recept op!!
Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 419