Gebakken Gnocchi Met Roomboter En Salie

Gebakken gnocchi met roomboter en salie

Gebakken gnocchi met roomboter en salie – Een heerlijk Italiaans recept

Gnocchi is een traditioneel Italiaans gerecht van zacht, smeuïg deeg gemaakt van aardappelen. De kleine deegballetjes worden meestal geserveerd in een romige saus of gebakken in roomboter met kruiden. In dit artikel delen we het recept voor heerlijk krokante, gebakken gnocchi met roomboter en salie.

Een eenvoudig recept voor een smaakvol gerecht

Gebakken gnocchi met roomboter en salie (zie ook onze gnocchi variant met pompoen en boekweit) is een eenvoudig te maken gerecht dat toch enorm smaakvol is. De combinatie van smeuïge, zachte gnocchi met romige roomboter, malse salie en een vleugje knoflook is simpel maar verfijnd. Dit gerecht past perfect bij een gezellige vriendenavond of familiediner. Het is ook ideaal als vegetarisch hoofdgerecht.

De bereiding van dit recept neemt ongeveer 30 minuten in beslag. Het is dus een snel gerecht dat makkelijk te maken is, zelfs voor de beginnende thuiskok. Bovendien zijn de ingrediënten vrij goedkoop en is het recept budgetvriendelijk.

Seizoensgebonden ingrediënten

Dit gerecht is een typisch voorbeeld van seizoensgebonden koken met ingrediënten die in de lente en zomer volop verkrijgbaar zijn, zoals verse salie. Ook de combinatie van gnocchi, roomboter en salie past perfect bij de lichtere maaltijden van de warmere seizoenen.

Salie is een aromatische tuinkruid dat in het voorjaar en de zomer volop te oogsten is. Het heeft een kruidige, ietwat peperachtige smaak die perfect combineert met de zachte gnocchi en romige roomboter.

Een traditioneel Italiaans recept

Gnocchi is afkomstig uit Italië en behoort tot de traditionele Italiaanse keuken. Het wordt daar op vele manieren bereid, zowel in hartige als zoete gerechten. De klassieke manier is om gnocchi te serveren met een tomatensaus, pesto of gewoon roomboter en salie zoals in dit recept.

De Italiaanse keuken staat erom bekend simpele ingrediënten te combineren tot verfijnde gerechten vol smaak. Dit recept voor gebakken gnocchi is daar een mooi voorbeeld van.

Gebakken Gnocchi Met Roomboter En Salie

Gebakken gnocchi met roomboter en salie

Recept van: Remco Borsato
Hé foodies! Sta je ook wel eens voor je kast en denk je: "Wat moet ik vandaag in vredesnaam weer eens maken voor dat avondeten?" Ik heb dé oplossing voor je: gebakken gnocchi met roomboter en salie. Dit super simpele recept is zo makkelijk dat zelfs de meest onhandige kok ermee uit de voeten kan.En het wordt nog beter: je hebt maar een paar ingrediënten nodig dus er is weinig kans op een ramp in de keuken.
Alleen al het woord "gnocchi" klinkt toch gezellig? Het doet me denken aan Italiaanse nonna's die met liefde in de keuken staan.Dus trek je schort aan, zet een lekker wijntje klaar en ga aan de slag met deze gnocchi. Maar pas op dat je je vingers niet verbrandt als je de smeuïge deegballetjes uit de kokende pan schept. Dat zou de pret bederven. Smakelijk!
5 van 1 beoordeling
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang voorgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
calorieën 480 kcal

Benodigdheden in je keuken

  • 1 kookpan
  • 1 schuimspaan
  • 1 vergiet

Ingrediënten
  

  • 500 gram gnocchi
  • 75 gram roomboter
  • 15 gram verse salie, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • zout en peper naar smaak
  • 1 handje zout (voor het kookwater)

Instructies
 

  • Breng een grote pan met gezout water aan de kook. Kook de gnocchi in 1 minuut gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de gnocchi daarna af in een vergiet en spoel kort af met koud water zodat de gnocchi niet aan elkaar plakken.
  • Verhit ondertussen de roomboter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte salie en geperste knoflook toe en bak 1 minuut mee.
  • Voeg de afgegoten gnocchi toe aan de roomboter en bak de gnocchi rondom goudbruin en krokant, ongeveer 3-4 minuten.
  • Breng op smaak met peper en eventueel zout. Garneer de gnocchi met de Parmezaanse kaas en serveer direct.
Geschatte prijs voor dit gerecht € 12
Trefwoord gnocchi, parmezaanse kaas, roomboter, salie

Tips en variaties

  • Voeg extra smaak toe door ook wat citroensap of citroenrasp over de gnocchi te raspen.
  • Vervang de salie door verse rozemarijn of tijm. Oregano en basilicum passen ook goed bij dit gerecht.
  • Gebruik pecorino romano of Grana Padano als vegetarisch alternatief voor de Parmezaanse kaas.
  • Serveer de gnocchi met een frisse salade voor een complete maaltijd.
  • Maak het gerecht glutenvrij door glutenvrije gnocchi te gebruiken.
  • Bewaar overgebleven gnocchi afgedekt in de koelkast en bak de volgende dag opnieuw op in roomboter voor een snelle maaltijd.

Gezond, vegetarisch en veganistisch

Gebakken gnocchi met roomboter en salie is niet alleen smaakvol, maar ook een gezond gerecht. Gnocchi is gemaakt van aardappelen en bevat daardoor weinig calorieën en is een goede bron van koolhydraten en vitamines.

Door de roomboter te vervangen door olijfolie wordt dit gerecht ook geschikt voor een vegetarisch of veganistisch dieet. Gebruik dan ook vegetarische Parmezaanse kaas (of edelgist) voor de afwerking. Zo kunnen zowel vegetariërs als veganisten genieten van dit heerlijke simpele gerecht.

Deel dit artikel of recept met je vrienden!
Remco Borsato
Remco Borsato

Remco Borsato is een gepassioneerde Italiaanse kok met meer dan 20 jaar ervaring. Hij deelt zijn diepgaande kennis van Italiaanse producten, ingrediënten en wijnen door middel van kookworkshops, culinaire reizen en het organiseren van bijzondere TuinDiners met traditionele Italiaanse gerechten.

Remco en zijn vrouw Ylenia, docente Italiaans, organiseren al sinds 2010 ieder jaar 40 TuinDiners. Hij schrijft met passie over de Italiaanse eetcultuur en deelt zijn favoriete traditionele familierecepten op TuinDiner.nl

Artikelen: 318